Граничарите да се екстрадират в Турция? Няма законови основания!

Прокуратурата заяви, че няма законова възможност това да се случи
22 мар 2017 14:07,
50
Граничарите да се екстрадират в Турция? Няма законови основания!
Снимка: Булфото

Няма законова възможност за екстрадиране в Турция на бившите граничари, обвинени в убийството на турски гражданин, съобщиха от държавното обвинение.

На 17 април 2008 г. турска лодка навлязла в българските териториални води на Черно море. Граничарите искали да направят проверка за незаконен риболов, при която обаче турският гражданин Ялчин Ерджан е прострелян в гърба и е починал.

Още по темата

Делото е водено на няколко инстанции, но след допълнително разследване е прекратено окончателно. През 2014 г. обаче Европейският съд за правата на човека приема, че случаят е нещастен инцидент и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от страна на Михаил Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.

Прокуратурата подчертава, че до момента молба от турските власти за екстрадиране на четиримата граничари и в случая не може да бъде използвана Европейска заповед за арест, тъй като Турция не е член на ЕС.

Дори и да постъпи подобно искане по силата на Европейската конвенция за екстрадиция, България е заявила, че ще отказва да екстрадира собствените си граждани.

След като делото завърши с оправдателна присъда у нас, Цонков и колегите му бяха призовани в Турция като обвиняеми. Те ще отговарят за умишлено убийство на турския рибар.

В седемдневен срок адвокатите на българите трябва да се запознаят с обвиненията от турска страна. Материалите ще бъдат изпратени в Министерството на правосъдието на България, след което в Турция. Освен в убийство, четиримата българи са обвинени и в нанасяне на две тежки телесни повреди и увреждане на имущество.

В съдебната зала вчера Михаил Цонков каза, че се притеснява от екстрадиране. Всички знаем какво е в момента положението в Турция, каза Цонков.

Пред сградата на съдебната палата в Бургас бе организиран протест в защита на българите. На излизане от сградата те бяха посрещнати с викове: "Герои!".

Днес апелативният прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас ще приеме четиримата български граждани, обвинени от турските съдебни власти в убийство и ще ги информира за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и ще им разясни правните възможности, с които разполагат за защита на интересите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, че боко не е на власт, защото щеше да прати тези достойни хора! Както изпрати онези интелигенти, които бягаха от преследвачите си, защото са умни и интелигентни и си търсят правото за човешки живот!
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наглостта на шалварите сношаващи се с кози е огромна. Тиквара от Банкя се дупеше на Ердоган за всичко. Така с негова благословия, шалварите убиващи българи по пътищата се пускаха да избягат. Това май свършва? Държавата се сети, добре е, че *** ги нема вече, да гони тези имами които нагло и открито работеха стещу България. Нашите граничари е трябвало да изтрепят всички на гемията, да я потопят и да си гледат работата. Повече нямаше да идват и нарушават нашите териториални води. Да си знаят!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми нали ако го бяха екстрадирали щехме да ги пометем.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
следващия път да бракониерстват в Грузия и там да мятат канджи по граничните при проверка
19
3
 
15
 
! Отговори
А.М. преди 7 години
Преди този инцидент имаше дълга история на турски гемии кръстостващи незаконно български води, годините до 2008. Многобройни бяха и случаите на гранични войски опитващи се да ги задържат безуспешно, просто защото те не се подчиняваха на никакви предупредителни сигнали. Не знам за нито един случай на задържана такава гемия и естествено понесла си последствия за нарушението. Това беше им дало явно усещане за безнаказаност. Управляше ни тройната коалиция.
18
1
 
8
 
! Отговори
БГ съд преди 7 години
Кога ще екстрадират Еърдоган да отговаря за убийството на милион българи и обесването на ЛЕВСКИ.
17
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a ako si mislite 4e blizkite na ribarq 6te go ostavqt da jivee... gre6ite mnogo
16
22
 
7
 
! Отговори
oпетков преди 7 години
До Е Не си бил там и не си им светил как са си изпълнили дълга. Като знам славата на нашите граничари и митничари и други случки по морето по-съм склонен да вярвам, че тези граничарчета са използвали държавната служба за лично обогатяване. А това за самоотбраната да го разправят на баба ми. Ако пострадалите не бяха турци как ли щяхте да разсъждавате?
15
2
 
14
 
! Отговори
adf преди 7 години
Бая го мислиха!Туй граничарче дето стреля на месо,нищо ,че е по *** да се радва ,че боко даде оставка,че инак щеше да търка кауша у Диарбекир.......
14
2
 
23
 
! Отговори
Do 10 преди 7 години
Като са го нападнали с рибарска кука, той какво е трябвало да прави? Да застане на колене и да му се моли ли?
13
0
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
айде не се филмирай толкова
12
1
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Сус бе дoмус!
11
2
 
25
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Служих в Елхово...кашишкия полк на Пеньо Пенев 27 месеца..навремето - даваха по 2 седмици отпуска за отлично носене на службата!Сега манг*асарянит*е искат да ловят калкан (чок пара в Жагалия)...и нашите граничари - да им правят метани!О времена....о нрави!
10
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не разбирамЗащото не е бил в положение на неизбежна отбрана, един рибар не може да застраши един въоражен граничар. Разстрелян е защото не си е платил и за назидание на другите, които мислят, че може да не плащат. Сега разбра ли, или още не разбираш?
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Граничарите да се екстрадират в Турция? Няма законови основания!Не се знае до кога е валидно горното.Щото Боце изобщо не се съобразява с тия закони - макони.Връща ги като стой та гледай...
8
1
 
35
 
! Отговори
Не разбирам преди 7 години
защо не се описва подробно целия случай?От така поднесения материал се разбира едва ли не,че турчина е убит само за навлизане в наша акватория,а това че граничарят е бил в положение на неизбежна отбрана не се споменава!
7
4
 
21
 
! Отговори
До 5 Е преди 7 години
Не се знае. Ако ГЕРБ е на власт може и в Турция да съдят наши граждани за неща случили се в България.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo!!
5
2
 
35
 
! Отговори
Е преди 7 години
Дори и да имаше законови основания, пак нямаше да се случи! Те изпълниха дълга си, нека и техните колеги го правят спокойно! Никой няма да бъде съден в Турция!
4
4
 
30
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Така е!Ако беше ББ щеше да пита как ги искат,с белезниците на ръцете отпред или зад гърба!