BG банда продавала бебета в Гърция – от 200 до ?2000

Набирали бременни ромки от от Варненска и Ямболска област
28 мар 2017 13:37, Анисия Иванова
9
BG банда продавала бебета в Гърция – от 200 до ?2000
Архив: Булфото

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 11-членна организирана престъпна група (ОПГ) за търговия с новородени в съседна Гърция. Престъпната дейност била ръководена от 43-годишния Александър Т. от Ямбол и 43-годишната Светла Ж. от Варна, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Александър пребивавал в град Ламия в Гърция, където живеел на семейни начала със Светла. Той набирал чрез посредници бременни жени от Варненска и Ямболска област, предимно от ромски произход. Организирал транспортирането им до Ламия и ги настанявал в наета квартира. Заедно със Светла организирали приемането на бременните жени в болнично заведение за раждане на децата им, които щели да бъдат продадени на гръцки семейства.

Александър осигурявал и "баща" на новороденото, който в болницата бил регистриран като втори родител, полагал грижи за родилките и новородените по време на престоя им в болничното заведение и след това -  до реализиране на сделката с новородените бебета. След изписването от болницата на родилките и техните бебета за тях се грижили членовете на организираната престъпна група, които били роднини на Светла, пише Информационна агенция "Черно море".

Александър преговарял с желаещи да осиновят новородените срещу определена сума, договарял цената, която осиновителите трябвало да платят и им показвал бебето за продажба, подготвял и документите, необходими за осиновяването.

След като бебето било предавано на приемащото го семейство, подсъдимият получавал предварително договорена парична сума. По-значителните суми оставали за него, а за посредника, осигурил бременната и контакта й с Александър, както и за родилката сумите били незначителни. Цената за всяко продадено бебе варирала от 200 до 2000 евро.

Всеки от участниците в престъпната схема набирал и транспортирал бременни жени от България, които били държани насила. В Гърция след раждането на бебетата майките подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване.

По продължилото няколко години разследване на Окръжната прокуратура във Варна срещу 11-членната ОПГ са установени 14 бременни жени, които са продали бебета си в съседна Гърция. Едно от родените в Гърция деца е било върнато след сигнал на българските власти до органите в Гърция.

За доказване на престъпната дейност на организираната група е била поискана международна правна помощ от компетентните органи на Република Гърция на няколко пъти.

Делото за вината на приелите да изтъргуват децата си майки е разделено от това разследване и е предадено по компетентност на Районната прокуратура във Варна.

Търговията с бебетата като бизнес на организираната престъпна група е извършвана в периода от 2009 до 2011 год.

На Специализирания наказателен съд в София са предадени освен лидерите Александър и Светла и членовете на групата, сред които е и техният 25-годишен син.

Предстои процесът срещу 11-те подсъдими да бъде насрочен за разглеждане в Специализирания наказателен съд в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Младши преди 7 години
В заблуда сте байковци- това не е BG-банда,а CG. BG-банда е тази,която обявява CG-то за Българи: друга BG-банда ние в чужбина си нямаме!