Шефът на СГС с доклад за стотици нарушения със СРС-та

Калоян Топалов е изпратил писмо за това до главния прокурор
6
Шефът на СГС с доклад за стотици нарушения със СРС-та
Снимка: архив, Ройтерс

Председателят на СГС Калоян Топалов посочва стотици нарушения при даването на разрешения за ползване на специални разузнавателни средства в доклад от близо 70 страници.

Топалов е изпратил писмо до главния прокурор, с което иска прокуратурата да провери дали са извършени престъпления.

От 2009 г. до средата на 2014 година не са записвани имената на съдиите, които са давали разрешенията. В резултат на огромния им брой през всяка една година няма как да се разбере колко пъти председателят на съда и колко пъти заместниците му са разрешавали тези способи на разследване. Освен това дълго време не се е съхранявал втори екземпляр от искането за СРС, посочва БТА.

В отдела за защита на класифицирана информация не са се водили описни книги, независимо от издадената заповед на председателя на СГС, а част от указанията на Владимира Янева са изпълнени почти половин година по-късно.

Проверката в СГС е показала, че по редица дела са давани разрешения за СРС-та без исканията за тях да са били мотивирани. В някои случаи дори не се разбирало дали става дума за разследвания у нас или в чужбина.

Констатирани са множество случаи, при които един заявител е депозирал две искания в един и същи ден, по едно и също оперативно дело, касаещи едно и също лице.

Над 50 пъти само в рамките на година е дадено разрешение за СРС-та срещу лице, чието име не се съобщава, но според Калоян Топалов са нарушени Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения.

Има и случаи, при които е депозирано искане за използване на специално разузнавателно средство, за да се установи къде се намира конкретен човек, на когото трябва да се повдигне обвинение.

В над 60 случая от СГС са дадени разрешения за прилагане на СРС, като това е незаконно, защото е трябвало исканията да бъдат депозирани пред друг съд в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: СРС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНЕ, нарушили сме правата на честния бизнес и конкуренцията за да ги съсипем и изнудваме. Никой не му дреме за престъпност. Важното е само да контролираме парите, власта и наркотиците. Другото е без значение. Народа да си мизерства и да се оправя както може.
4
0
 
10
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Пълен бардак е в сектор Сигурност,всеки работи за себе си и никой за народа и държавата.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То май Мешерето ще излезе по обективно и некорумпирано.
2
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
А стига бе! Вярно ли??? А кой бе на власт през тия години? И като пиша, че АКО държавата реши, ще ви намери в радиус от 10 метра-вярвайте ми.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога? По времето на Гроб? Никога!!!Тия коректни български патриоти, милеещи за законите на държавата!Олио да ви попари, милиционерски ***!