Кой е виновен за гафа? Той е – чиновникът Талев!

Министерството на правосъдието обвини само него за уседналостта
105
Кой е виновен за гафа? Той е – чиновникът Талев!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

От Министерството на правосъдие за пореден път обвиниха своя ексчиновник Любомир Талев, че единствено той е виновен за гафа с пуснатите за обществено обсъждане промени в Закона за българското гражданско, с които се забраняваше гласуването на български избори в чужбина.

Още по темата

Той пък вече обясни, че основният автор на поправките на правния съветник на президента Румен Радев Емилия Друмева и са били съгласувани с зам.-правосъден министър.

Ресорният заместник- министър на ведомството Деница Митрова обаче днес отсече, че уволненият ръководител на дирекция "Съвет по законодателство" Любомир Талев е публикувал законопроекта на своя глава и без изисканите от нея редакции.

С тях трябвало да се запази правото на глас на българите, живеещи на територията на Европейския съюз.
Талев дори започнал съгласувателна процедура с други дирекции в министерството в понеделник въпреки категорично изисканите от него промени.

Митрова беше категорична, че проектът на закона е готвен от експерти към министерството, а в последствие е обсъждан с правния съвет към президента.

"Законопроектът бе качен за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството от директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев в нарушение на действаща заповед от 17 март и без да бъдат изпълнени мои разпореждания във връзка с редакция на текстовете, касаещи изборните права на българските граждани. А именно - спорните текстове, регламентиращи тези права да са в унисон с разпоредбите на член 350 и чл. 396 от действащия Изборен кодекс, отнасящи се във връзка с уседналостта както на територията на България, така и на територията на всички държави-членки на Европейския съюз", каза тя.

По думите й финалният вариант, който е бил качен за обществено обсъждане, не е съгласуван с министъра на правосъдието.

"Аргументите за тази редакция, която е изискана, фигурират и в мотивите, качени към законопроекта. Ден след това, в нарушение на вътрешните правила, и отново без знанието на министъра, служителят направи още едно нарушение, опитвайки се да стартира съгласувателна процедура на законопроекта в нередактирания му вариант, преди да е изтекъл срокът за обществено обсъждане. Това е видно от негова мейл кореспонденция с други директори на дирекции в министерството", продължи с обясненията зам.- министърката.

Тя обобщи, че с действията си Талев бил уронил престижа на Министерството на правосъдието, затова и бил уволнен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има нужда от умни и кадърни хора. Откъде, накъде някакъв министър ще се държи като феодал в министерството и ще уволнява хората за щяло и нещяло.
16
1
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Твоите спечелени с пот пари ще отидат за плащане на заемите на този,за когото си гласувал.
15
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това сороско-гербажийско меке.е си заслужи уволнението.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Луков е национален герой. ако не беше той сега Кюстендил щеше да бъде извън България.У нас е имало родолюбиви БЪЛГАРИ които са се борили за национално обединение. Само един българофоб би нарекал генерал Луков фашист.
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма истински българин,който да не е ЗА такива промени.Само мишоците наведени едновременно и на юг и на запад се страхуват да вземат национално отговорно решение.Жалко,че Радев няма право на законодателна инициатива,иначе щеше да ви сложи в ред всичките.
12
1
 
5
 
! Отговори
НЕЩО ЗА ПРОКОПИЕВ преди 7 години
и тайната сбирка да се е чуло по нашите "независими" медии
11
4
 
13
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Иначе патриотите размотаваха два дни български граждани от турски произход по границата, бутаха стари жени, спираха хора да изпълнят конституционното си право, ни гък, ни стон. Сега импийчмънт на президента, ей смешни сте!
10
8
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Добре, ако в законопроекта беше включено това за уседналостта в ЕС, тогава нямаше да е противоконституционален - смешни сте, министърчета и зам-ове жалки. Настъпахте мотиката, и е най-лесно да си измиеш ръцете със служител, който е на пробен период и просто няма проблем да го освободиш. Смешни и жалки, за пореден път.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напрово да си кажем, че в Министерски съвет, в Президенството, в Министерството на правосъдието цари пълен хаос. Само харчат нашите спечелени с пот пари и правят невероятни смешки
8
12
 
8
 
! Отговори
Това мекеренце преди 7 години
се оказа поклонник на фашиста ЛУКОВ. И как този голобрад пикл.ьо се оказа изведнъж шеф на дирекция. Явно соросоидната клика е окупирала министерствата със свои хора. Една метла ще е малко. Май трябва с по-сериозн инструмент да се чисти
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да обобщим:(1) Идва президента и казва, трябва да прецакаме онези в Турция(2) Президента праща юридическия съветник, който дава предложениете текстове(3) Министъра на правосъдието възразява вербално, но не прави писмени забележки по предложените текстове(4) Следват няколко заседания по предложените промени на изборния закон(5) Талев съгласува промените с други отдели на правосъдното министерство, но не всима предвид вербалните забележки на министъра(6) Герджиков не знае нищо, Йотова също
6
5
 
14
 
! Отговори
* преди 7 години
Който не е работил 4 месеца през последната 1 година в България да няма право да гласува!Цветният електорат видяхме кой направи номер 1 на изборите :D
5
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1/Ще го върнат,не се притеснявай.Като направят правителство ГЕРБ ще го върнат и медал за храброст ще му дадат на пуделчето.
4
3
 
8
 
! Отговори
Неизвестна чистачка преди 7 години
Неизвестна чистачка е виновна затова, че е извадила от кошчето съгласувания проект и го е оставила на бюрото на Талев, който в изпълнение на служебните си задължения незабавно го е публикувал. Талев ще е новият министър, а ръководител на администрацията бдителната чистачка. Честито на победителите и до нови срещи с Друмева - чистачка в Президентството!
3
10
 
8
 
! Отговори
Оруел преди 7 години
Оперативно мероприятие за оронване престижа на Президента, той е нов в политиката, такива удари ще го ошлайфат!
2
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гарантирано от Радев и БКП
1
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стават смешни тези. Върнете човека на работа. Как не ви е срам?