Проверяват за уран и водата в Първомай

Прокуратурата в Пловдив започна разследване по публикации
Обновена: 18 апр 2017 19:58 | 18 апр 2017 19:02, Анисия Иванова
9
Проверяват за уран и водата в Първомай
Архив: Булфото

Районна прокуратура-Първомай разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в два квартала на града и три околни села.

Прокуратурата се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран във водата за питейни нужди в района, съобщиха от Апелативна прокуратура - Пловдив.

Проверката е възложена на РПУ- Първомай, което ще разследва за престъпление по Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения, или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Още по темата

В хода на проверката ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Районна здравна инспекция - Пловдив, ВиК и други институции за качеството и състоянието на питейната вода в част от кварталите на Първомай и няколко околни села, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Това е втори случай на замърсяване на питейна вода с уран за този месец. В началото на април в четири от кладенците, снабдяващи Хасково с питейна вода, бяха установени завишени показатели на "уран" и "алфа активност".

Министерството на здравеопазването започна разследване на причините, довели до установените отклонения. От ведомството съобщиха, че въпреки по-високите нива на уран няма заплаха за здравето на хората, но препоръчаха на жителите на града да не използват водата от мрежата за пиене и готвене, а само за хигиенни нужди. От ВиК - Хасково пък осигуриха водоноски в зони с учебни, социални и здравни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Гаргов преди 6 години
Във водата в София пък открили водород и кислород.
6
0
 
1
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 6 години
който да да ви осведоми, че в последните 10 години на СОЦА, в южна българия, от първомай до хасково включително, СЕ ДОБИВАШЕ УРАН ЗА РУСИЯ ЧРЕЗ ФРАКИНГ/ ало, позитано, дето сте против фракинга, какво се спотайвате- вашата партия, вие, начело с бай ви тошо го правихте 10 години "по руска технология" и отровихте южна българия заради атомните бомби на русаците/ старците по тези места отлично знаят за какво говоря! идва сонда, пробива полето на сто места. слагат PVC- тръби към дупките и през тях наливат в земята хиляди тонове концентрирана киселина. шахматно,от съответните дупки ИЗПОМПВАТ КИСЕЛИНА
5
0
 
1
 
! Отговори
Първомаец преди 6 години
До Чичо ДокторАбе много ясно че не се свети от урана във водата.То и в реактор да влезеш-пак няма да светнеш.Майтап да става!Колкото до гайгеровия брояч-покаже ли нещо,значи вече си пътник.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОКАПА МИ КОСАТАГайгеровия като покаже, значи си седнал(а) в кофата с урана
3
0
 
4
 
! Отговори
ОКАПА МИ КОСАТА преди 6 години
ТЕЯ ПРОВЕРКИ СА ЗА ЗАМАСКИРАНЕ НА ПОЛОЖЕНИЕТО!!!ГАЙГЕРОВИЯ БРОЯЧ КАЖЕ ЛИ , ЧЕ ИМА ЗНАЧИ ИМА :D
2
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Доктор преди 6 години
До ПървомаецНа урана не му е толкова вредно йонизиращото лъчение - няма да светиш :)))Всички тежки метали увреждат бъбреците. Огледайте се имате ли много с бъбречни заболявания. Ако е така - няма спасение - водата е с уран, олово или други такива.Та права е баба Ванга - чистата вода ще стане по-скъпа от златото...
1
0
 
4
 
! Отговори
Първомаец преди 6 години
До ЩерюАбе засега не светим и най-вероятно няма да се получи,щото водата си има уран мнооого отдавна и няма такъв ефект(хи-хи).Иначе повечето млади се изнесоха,така че-се тая,има ли уран,няма ли.На старите не пречи-няма за кога.....