Шефът на ВКС иска от президента комисия "ЦУМгейт"

Панов писа до Радев, намесата му била наложителна
41
Шефът на ВКС иска от президента комисия "ЦУМгейт"
Снимка: архив, БулФото

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска от президента Румен Радев да сформира комисия по случая "ЦУМгейт". Писмото с призива Панов е изпратил днес до президентската институция. 

Още по темата

Панова смята, че намесата на Радев е наложителна. Според него държавният глава би могъл да предотврати "девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата", а и защото президентът подписва указа за назначаване на главния прокурор.
 
Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици, пише Панов.
 
Главният прокурор е върховният гарант за осъществяването на надзора за спазването на законите в Република България и неговият отказ да отговаря на членове на Висшия съдебен съвет във връзка с нерегламентираната му среща и липсата на каквато и да било институционална реакция, хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава, посочва председателят на ВКС.
 
Скандалът се разрази преди месец, когато стана ясно, че бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев са се срещали с главния прокурор Сотир Цацаров в офиса на Гергов в ЦУМ. 
 
Министърът на правосъдието Цецка Цачева пък заяви днес, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт. Така тя коментира в Плевен позицията по случая на Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет, адресирана до Цачева и до Еврокомисията, предаде БНР.
 
Цачева определи като "тъжно“ изнасянето на проблемите в Брюксел, вместо те да бъдат решавани във Висшия съдебен съвет. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зорошоидите спретват нова акция за дискредитиране на законноизбрания, при това със смазващо мнозинство Президент на Република България, обичан и уважаван от народа.Този път няма да ви се получи.
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдът е гнездо на *** и от там, освен мръсотии, друго не може да изплува. Лозанчо е един от тази шайка. Друг е въпросът как стана шеф на ВКС!
11
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
наглостта на лицето панов няма граници,нито дума за скандалните пиянски снимки с адвокат със със съмнително поведение,нито за връзките му със скандална адвокатска фирма,пиянските снимки ги видяха във цяла БЪЛГАРИЯ,тъй като бяха публикувани във средствата за масова имформация на известен весник,и това е доказателство някой органи да се самосезират и което им е служебно задължение.
10
4
 
11
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
До АнонименЗащото всички останали институции са в пипалата на Доган/Пеевски и Бойко-мутрата.Та...човека търси помощ от някой друг.Да видим колко е президент сега този самальотчик.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 9Човекът поне изказва на глас това, което мислим всички останали.да видим, честния и човекът на честта пилот президент...какво ще направи.Това е едно много ранно изпитание на чия страна и на кой точно ще бъде президент този шапкар.
8
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВАЛА НА ПАНОВ ! НИКАК НЕ МУ Е ЛЕСНО ДА НАДИГА ГЛАС В КЛЕТКАТА НА ЗВЕРОВЕТЕ !
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев не разбира нищо от право за да се иска мнението му.Виж, от маршировка и козируване разбира много!
6
2
 
25
 
! Отговори
АА преди 6 години
Май не ви е ясно, че премиера и Пеевски назначиха Цацаров и са в комбина. Затова и Панов се обръща към единствената институция, за която все още има надежда, че не е оплетена от тази грозна мафия.Успех - дано изрият тази клоака
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото знам все още не сме станали Президентска република.
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премиерът има много повече власт от Президента по конституция.Интересно защо този господинчо съдия-мафиот не знае това елементарно нещо.Интересно е също и ЗАЩО атакува Президента. КОЙ му е поръчал да го направи.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има си парламент със хиляди комисии aко парламента не работи на Радев му е все тая.
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президента не може да спасява всички институции, като станем президентска република тогава го търсете президента . Та какво стана с референдума ?
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не я поиска от Премиера или от Плевнелиев, докато беше президент.Всички мишоци изпълзяха от дупките и започнаха да ръфат Радев.