За Румен Радев поведението на Лозан Панов било "смущаващо"

За прокуратурата пък внушенията му били недопустими
Обновена: 16 май 2017 21:13 | 16 май 2017 19:38, Камелия Цветанова
61
За Румен Радев поведението на Лозан Панов било "смущаващо"
Снимка: БТА

Смущаващо е, че съдия номер 1 ме призовава в разрез с конституцията да сформирам специална комисия за разследване на ЦУМ гейт, заяви във Велинград президента Румен Радев по повод писмото до държавния глава на председателят на ВКС Лозан Панов.

Още по темата

"Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система, но в същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава да сформирам специална комисия за разследване, което би било в разрез с Конституцията. Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган“, коментира той, цитиран от прессекретариата си.

Той съобщи, че вече е отговорил на писмото на Панов. И въпреки, че нямал намерение да съобщава какво точно е написал в него.

Румен Радев се съгласи, че президентът има право на извън конституционна намеса, но уточни че председателят на ВКС спестява най-важното, какви са формите на тази намеса, а те са писмена и устна.
 
Според него, очакванията на всички са за съдебна система, която да докаже своята самостоятелност и независимост, като се позовава на всички органи и механизми по Конституция.

"Дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съвет да бъде пример за разум, мъдрост, гражданско отговорно поведение“, посочи още президентът Радев.

От прокуратурата пък разпространиха своята позиция до медиите.

"Като не оспорваме правото на Лозан Панов да отправя искания до държавни институции, включително и до държавния глава, намираме за недопустими и неприемливи направените от него, в качеството на председател на Върховния касационен съд /ВКС/, внушения за необективна работа на Прокуратурата на Република България", посочват обвинителите.

"С публично оповестените твърдения председателят на ВКС съзнателно представя пред обществото цялостната дейност на прокуратурата като несъобразена със закона и повлияна от корупционни практики и внушава, че при вземане на решения по делата колегите ни не се ръководят от закона, а безкритично изпълняват разпореждания. Така председателят на ВКС компрометира честта и достойнството на прокурорите, изразява неуважение към труда им и сериозно и целенасочено уврежда престижа на прокурорската професия", се казва в позицията.

В документа твърденията на Панов се оценяват като необективни и несправедливи за прокуратурата, предвид на постигнатите добри резултати, признати и в констатациите на европейските партньори.

"Подобни твърдения с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чиито действия изначално окачествява като несъобразени със закона, заявяват още от прокуратурата. Ръководството на прокуратурата изразява уважение към труда на всеки съдия и при никакви обстоятелства няма да си позволи такива квалификации като оценка за работата на българските съдии. Използването на подобни оценки и внушения за работата на прокуратурата като аргумент за постигане на цели, които нямат нищо общо с функциите на правораздаването и статута на председателя на върховната съдебна инстанция, е несправедливо и неетично", се казва още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
12
 
! Отговори
Васил преди 6 години
Защо поръчковите телевизии и медии не писаха нищо за вицепрезидента Илиана Йотова, която онзи ден посети българската общност в Босилеград и с нея имаше преводач на сръбски език. Нали се среща с българи. И нищо не направи, а хората там искат учебници на български език, а не преведени от сръбски, в които нищо не е вярно за историята на България.. Разходи се да я видят колко е красива и умна. По-***, нахален и невъзпитан политик не сме имали скоро. <html><body><!--StartFragment--> Кадър на БКП.-БСП и затова е с високо самочувствие без покритие. А тези медии са се настър
29
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Хемингуей: Това, че имаш мозък и си военен, винаги поражда съмнения в армията.
28
4
 
23
 
! Отговори
тъжен факт преди 6 години
Изборът на военен за най-висшата държавна длъжност в България ще се окаже един злощастен експеримент. Нелепо е когато едни случайни хора си мислят, че света се върти около тях.
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цацата държи и Радев
26
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофили като Радев винаги ще са на страната на мракобесието, корупцията, задкулисието и тиранията.
25
2
 
30
 
! Отговори
това е преди 6 години
НАЙ - ГОЛЯМАТА МАФИОТСКА СТРУКТУРА В БЪЛГАРИЯ Е ПРОКУРАТУРАТА !!!!! ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ И НЕ СЕ ВИЖДА КАК ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ !!!!!
24
2
 
25
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Мафията настъпва . а няма кои да застане до Панов . Има спешна нужда от нов десен блок....без СДС-Лукарски Б на Гр.- без Кунева !
23
1
 
22
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Бре.... тия от прокуратурата били много обидчиви бе. За ЦУМ гейт не нищо, обаче на Марешки шамара, виж, това си е углавно престъпление.
22
20
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
И лозан панов и цацаров са си братчита и двамата бандюги. Това е , но жалко за нас защото още ги търпим.
21
2
 
21
 
! Отговори
да преди 6 години
Цацаров е за доживотен затвор, а Радев да не се мъчи и излага -- обратно в Армията !!! ЦРУ ,което го сложи за Президент да си му намери друга работа !!!
20
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРусофилските отоадъци защитавайки *** защитават и Пеевски и цялата комуно-депесарска крадлива пacмина.
19
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някакви сороски *** се опитват да внушават пълните глупости че Радев служел на руските интереси...Аз като краен русофил, мога да ви кажа да сте спокойни *** - Радев си е поредната брюкселска мижетурка! А това че защитава ВАШИЯ Цацаров, приятеля на ВАШИЯ Пеевски си е поредното доказателство за това! Жалко че толкова русофили му повярвахме на Радев...
18
3
 
25
 
! Отговори
леле преди 6 години
Абе Радев , Прокуратурата е най голямата мафия в България, ти си тръгнал срещу Панов !!! Това и най - големия *** няма да го направи . Този Радев става особено опасен за България !!!!!
17
4
 
17
 
! Отговори
кога преди 6 години
Кога ще го разкарат този Радев ????Голяма излагация !!! Няма ли съветници да му кажат, че не е негова работа ,какво казват съдиите и Съдебната власт !!!! Спешно трябва да бъде отстранен този така наречен Президент ,иначе лошо я чака България !!!!
16
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Панов да си гледа администрацията на ВКС
15
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Панов да си гледа администрацията на ВКС
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ако продължава така, ще имаме пак протести !
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи *** смята, че пиведението на Цацаров е за пример. Аман от гнусни руски агенти!
12
4
 
18
 
! Отговори
Ветропоказател преди 6 години
Като трябва да се сниши, Радев се сети за конституцията. А беше позабравил за нея докато защитаваше антиевропейска и проруска ориентация на България, или докато пишеше закони за уседналостта. Явно вече е разбрал кои са силните на деня и вече им козирува по войнишки. А чий точно интерес защитава Радев като крие стенограмата за КТБ въпреки решението на съда? Държавата е окупирана от мафия и само закони за лустрация може да я оправят.
11
1
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Системата е проядена не знаеш кои са добрите даже май няма добри ....ужас да идват арабите и да си направят една нормална държава..