За Румен Радев поведението на Лозан Панов било "смущаващо"

За прокуратурата пък внушенията му били недопустими
Обновена: 16 май 2017 21:13 | 16 май 2017 19:38, Камелия Цветанова
61
За Румен Радев поведението на Лозан Панов било "смущаващо"
Снимка: БТА

Смущаващо е, че съдия номер 1 ме призовава в разрез с конституцията да сформирам специална комисия за разследване на ЦУМ гейт, заяви във Велинград президента Румен Радев по повод писмото до държавния глава на председателят на ВКС Лозан Панов.

Още по темата

"Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система, но в същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава да сформирам специална комисия за разследване, което би било в разрез с Конституцията. Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган“, коментира той, цитиран от прессекретариата си.

Той съобщи, че вече е отговорил на писмото на Панов. И въпреки, че нямал намерение да съобщава какво точно е написал в него.

Румен Радев се съгласи, че президентът има право на извън конституционна намеса, но уточни че председателят на ВКС спестява най-важното, какви са формите на тази намеса, а те са писмена и устна.
 
Според него, очакванията на всички са за съдебна система, която да докаже своята самостоятелност и независимост, като се позовава на всички органи и механизми по Конституция.

"Дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съвет да бъде пример за разум, мъдрост, гражданско отговорно поведение“, посочи още президентът Радев.

От прокуратурата пък разпространиха своята позиция до медиите.

"Като не оспорваме правото на Лозан Панов да отправя искания до държавни институции, включително и до държавния глава, намираме за недопустими и неприемливи направените от него, в качеството на председател на Върховния касационен съд /ВКС/, внушения за необективна работа на Прокуратурата на Република България", посочват обвинителите.

"С публично оповестените твърдения председателят на ВКС съзнателно представя пред обществото цялостната дейност на прокуратурата като несъобразена със закона и повлияна от корупционни практики и внушава, че при вземане на решения по делата колегите ни не се ръководят от закона, а безкритично изпълняват разпореждания. Така председателят на ВКС компрометира честта и достойнството на прокурорите, изразява неуважение към труда им и сериозно и целенасочено уврежда престижа на прокурорската професия", се казва в позицията.

В документа твърденията на Панов се оценяват като необективни и несправедливи за прокуратурата, предвид на постигнатите добри резултати, признати и в констатациите на европейските партньори.

"Подобни твърдения с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чиито действия изначално окачествява като несъобразени със закона, заявяват още от прокуратурата. Ръководството на прокуратурата изразява уважение към труда на всеки съдия и при никакви обстоятелства няма да си позволи такива квалификации като оценка за работата на българските съдии. Използването на подобни оценки и внушения за работата на прокуратурата като аргумент за постигане на цели, които нямат нищо общо с функциите на правораздаването и статута на председателя на върховната съдебна инстанция, е несправедливо и неетично", се казва още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на тоя май му смениха чипа и почна да дрънка глупости...Приказката за стълбата за нашите политици важи не на 100, а на 1000%
9
5
 
0
 
! Отговори
ЛАВИНАТА МАЧКААААААА преди 6 години
Бог прощааааааааава,Бог прощааааааааава,Бог прощаава,Лееевски нееееееееееее!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всеки български гражданин заслужава спокойно да пребивава в Интернет пространството...Мария-Габриел бг комисар каталог с 200000 годишнот заплата
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редно е летеца да попрочете за интелектуалния формат на Панов, тогава наистина ще се смути от обективна неукост, гаранте!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом българския народ гласува за Бойко значи всичко е наред...сега еврокомисарката ще ви защитава в киберпространството..успокойте се...с цветното бългорски име мария-габриел. ..ами що не
5
4
 
13
 
! Отговори
До 5 фил преди 6 години
Не се казва г-н Президент, а другарю президент!По-добре научи това, че да не се налага да те пращаме на превъзпитание!
4
2
 
20
 
! Отговори
фил преди 6 години
Г-н Президент, спрете пълзящия преврат, осъществяван от задкулисни, мафиотски структури, олицетворявани от представители на изпълнителната власт. Ако днес не заемете позиция в защита на гражданите на България, утре може и да е късно.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе тоя Панов не разбра ли че българския народ е доволен от положението в България!За народа липсват кражби и корупция , хората се чувстват богати щастливи и здрави и поради това не искат никаква промяна!Те виждат в Бойко и Нинова истнски водачи и гласуват редовно за тях .Така че такива достойни хора като Панов трябва да признаят че нямат шанс и да оставят държавата на собственика и мафията, така народа ше е доволен и щастлив.
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво прави министъра на правосъдието ? Щом от министъра на правосъдието нищо не зависи значи нямаме нужда от такъв министър, закривай.
1
19
 
13
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
А какво прави Румен Радев във Велинград, а? Велинград е помашки град, значи президентът на България преговаря тайно с помаците.Нормално ли е президентът на България да води тайни преговори с помаците, а? Питам, само питам и отговор не търся!