За Румен Радев поведението на Лозан Панов било "смущаващо"

За прокуратурата пък внушенията му били недопустими
Обновена: 16 май 2017 21:13 | 16 май 2017 19:38, Камелия Цветанова
61
За Румен Радев поведението на Лозан Панов било "смущаващо"
Снимка: БТА

Смущаващо е, че съдия номер 1 ме призовава в разрез с конституцията да сформирам специална комисия за разследване на ЦУМ гейт, заяви във Велинград президента Румен Радев по повод писмото до държавния глава на председателят на ВКС Лозан Панов.

Още по темата

"Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система, но в същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава да сформирам специална комисия за разследване, което би било в разрез с Конституцията. Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган“, коментира той, цитиран от прессекретариата си.

Той съобщи, че вече е отговорил на писмото на Панов. И въпреки, че нямал намерение да съобщава какво точно е написал в него.

Румен Радев се съгласи, че президентът има право на извън конституционна намеса, но уточни че председателят на ВКС спестява най-важното, какви са формите на тази намеса, а те са писмена и устна.
 
Според него, очакванията на всички са за съдебна система, която да докаже своята самостоятелност и независимост, като се позовава на всички органи и механизми по Конституция.

"Дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съвет да бъде пример за разум, мъдрост, гражданско отговорно поведение“, посочи още президентът Радев.

От прокуратурата пък разпространиха своята позиция до медиите.

"Като не оспорваме правото на Лозан Панов да отправя искания до държавни институции, включително и до държавния глава, намираме за недопустими и неприемливи направените от него, в качеството на председател на Върховния касационен съд /ВКС/, внушения за необективна работа на Прокуратурата на Република България", посочват обвинителите.

"С публично оповестените твърдения председателят на ВКС съзнателно представя пред обществото цялостната дейност на прокуратурата като несъобразена със закона и повлияна от корупционни практики и внушава, че при вземане на решения по делата колегите ни не се ръководят от закона, а безкритично изпълняват разпореждания. Така председателят на ВКС компрометира честта и достойнството на прокурорите, изразява неуважение към труда им и сериозно и целенасочено уврежда престижа на прокурорската професия", се казва в позицията.

В документа твърденията на Панов се оценяват като необективни и несправедливи за прокуратурата, предвид на постигнатите добри резултати, признати и в констатациите на европейските партньори.

"Подобни твърдения с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чиито действия изначално окачествява като несъобразени със закона, заявяват още от прокуратурата. Ръководството на прокуратурата изразява уважение към труда на всеки съдия и при никакви обстоятелства няма да си позволи такива квалификации като оценка за работата на българските съдии. Използването на подобни оценки и внушения за работата на прокуратурата като аргумент за постигане на цели, които нямат нищо общо с функциите на правораздаването и статута на председателя на върховната съдебна инстанция, е несправедливо и неетично", се казва още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само един Панов остана да се бори с мафията, включваща Кой, байхой, ***, ровч, свинаря, цацата итн. Народа е приспан и в *** ..наврян. Румъния отлетя на светлинни години. Вървим смело към Африка.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала , свестен президент най-сетне
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15То лено да плашиш с протести, ама този път КОЙ ще ги плати? СпонсорЪт май стисна кесията?
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сладка е властта, но я изпуснахте, паважни гевезета! Сега риете и ревете, но от това нищо няма да излезе, защото не сте в час и на никой не му пука за вашите мераци. Голямо забавление, нищо повече.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много активна е агнешката гилдия днес! Ясна е целта, но и за простия стана кристално видимо старанието на всички да хвърлят горещия картоф в ръцете на президента. Едни искат той да разпределя мажоритарните избирателни райони, друг го праща да разследва кирливите ризи на съдебната система .... Ами ние, които чакаме от тази система правосъдие остава да поискаме да ги уволнят всички до един и с конкурс всеки да си защити правото да правораздава! Смърдите бе! Засрамете се!
45
2
 
7
 
! Отговори
gadev преди 6 години
Панов едва ли си е мислил че льотчика ще тръгне срещу КОЙ, целта беше именно в това - Радев открито да застане зад мафията.
44
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Панов естествено е прав. #Кой явно налапа и президента.
43
5
 
11
 
! Отговори
9689 преди 6 години
Господин Президент,а поведението на овощаря-назначен от мутрата?
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението на всички проблеми е едно-съгласно принципа"За каквото и да ти приказват-става дума за пари"!Пари трябва да се дават като кредит от банката,който се изплаща от държавата на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ СЛЕД ДОКАЗАНО ДОБРЕ СВЪРШЕНА РАБОТА"! В началото министрите и депутатите поемат ясни и точно измеряеми ангажименти,до края на мандата живеят от банкови заеми и в края на мандата се отчитат!На база изпълнението на ангажиментите НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ разрешава частично или пълно погасяване на заемите!
41
4
 
24
 
! Отговори
Туй Суверена преди 6 години
Като чуе Генерал и се подмокря. Какъвто Суверена, Такъв и Президента.Всеки народ си заслужава съдбата -- ще го търпим този лигльо още 4-5 години.
40
8
 
21
 
! Отговори
Туй Радев преди 6 години
Единственото което може да бъде е възпитател в трудово възпитателно училище.Там да изявява модулираните си речи -- с повишаване и понижаване на тона.Тъжното е, че той е живото доказателство, колко посредствен е висшия ни военен състав.
39
12
 
5
 
! Отговори
статистика преди 6 години
СЛАВА,СЛАВА НА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ И ВЛАДИМИР ПУТИН ДРУГОТО Е ЛЕШИ ПОМНЕТЕ!
38
11
 
33
 
! Отговори
Огнян Минчев-цитат преди 6 години
Ако президентът Радев не се заеме сериозно с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, ще му бъде трудно да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейййййй, кажи ми как, къде, чрез кой да се запиша за заплата от Русия и БСП, поне да изкарам някой лев, като изказвам мнението си!
36
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До 19: Има Правен съвет при президента и негов председате е "проф." Емилия Друмева, жена на Христо Друмев - агент на ДС с 30 годишен стаж. Така че, има кой да го "съветва".
35
2
 
21
 
! Отговори
Васил преди 6 години
До АнонименГлупости са според вас. Как може да отидеш на среща със сънародниците ни в Босилеград и да имаш за преводач сърбин? Толкова и ще направи вицепрезидентът Йотова нещо за тях от страна на държавата ни-Сигурно сте дежурен тази вечер, за да защитавате любимата ви БСП.
34
2
 
32
 
! Отговори
Васил преди 6 години
Извинете, не можах да довърша коментара, който е по-долу. А сега тези поръчкови медии са се настървили срещу Лозан Панов, за да защитят неспособния г-н Цацаров, който за почти 5 години като главен прокурор нямя осъден нито един корумпиран политик, магистрат, съмнителен червен бизнесменЦацаров трябва да се разследва и за участието му в преврата от БСП и ДПС в Костинбродската афепа.
33
2
 
28
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
РАДЕВ АКО ЗЕ ТЕБ ПОВЕДЕНИЕТО НА ЛОЗАН ПАНОВ Е СМУЩАВАЩО, ТО ПОВЕДЕНИЕТО НА ЦАЦАРОВ БИ ТРЯБВАЛО ДА ГО ВИЖДАШ КАТО ПРЕСТЪПНО. САМО НЕ СЕ ОГЪВАЙ НА БАЙ *** И НА ПЕЕВСКИ "КОЙ"!
32
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко *** коментари на неинформирани платени ***! Да сте чували за разделение на властите? Или покрай бойко, който се меси навсякъде, забравихте за основния принцип на демокрацията - разделени и независими одна от друга власти. Няма как Президентът да решава спорове в съдебната система, изключено е! Няма такива правомощия. И позицията му е изцяло правилна и коректна!
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости пишеш, Василе, имаше отразено посещението на Вицепрезидента във всички медии. Какво точно е направила за хората там? Със сигурност повече от това, което си направил ти!