Съдът реши: Минималната заплата не е 460 лв. И сега?

Работодателите оспориха постановлението на МС и спечелиха
117
Съдът реши: Минималната заплата не е 460 лв. И сега?
Снимка: Булфото, архив

Върховният административен съд отмени постановлението на правителството, с което минимална работна заплата беше повишена на 460 лева за 2017 г.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.

От началото на тази година минималното възнаграждение беше вдигнато с 40 лева повече спрямо това през 2016 г.

Още по темата
Работодателите обаче не бяха съгласни на този скок и подадоха жалба в съда.

Още по време на разглеждането на предложението в Националния съвет за тристранно сътрудничество те се възпротивиха и дори бойкотираха тристранката като я напуснаха.

Въпреки това искането, подкрепено от синдикатите, стана факт с постановление на кабинета "Борисов" 2 през януари.

Сега обаче ВАС го отмени.

Делото беше образувано по жалба на четири представителни на национално равнище работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, защото постановлението на кабинета било прието без предварително обсъждане с представителните работодателски организации.

Решението на ВАС е сигнал към новото правителство за необходимостта от спазването на правилата на социалния диалог - при равнопоставеност на страните, участващи в него, коментират от БТПП.

Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и от особена важност, както за работодателите, така и за работниците. Поради това определянето на този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство, допълват оттам.


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
acerman преди 1 година
До Анонимен

Съгласил си се да бачкаш за 460 лв. или си там да гледаш шефа ти колко печели и каква кола кара... ???????
96
4
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 1 година
Преди време прочетох в Инвестор една статия за печалния резултат от вдигането на минималната работна заплата в някои страни, предимно в Латинска Америка. Мисля, че успя да ме убеди в това, че самоцелното вдигане на тази заплата е по-скоро политически, отколкото икономически ход. Най-тежкото следствие от прекомерно вдигане на минималната работна заплата е рязкото увеличение на безработицата...
95
0
 
3
 
! Отговори
висок стандарт 2 преди 1 година
Ама и аз съм един матеметик ,на кого му пука за народа.
Вярно бе големи цени и ниски заплати това осигурява висок стандарт на чорбаджиите
- пак грешка феодалите де.
94
0
 
2
 
! Отговори
висок стандарт преди 1 година
Високи цени и ниски заплати, ей това е то стандарт!
В провинцията двойно по-голям.
За двойки по математика сте бре икономисти...
93
3
 
16
 
! Отговори
еггв преди 1 година
мръсни алчни капиталисти ,ограбиха България , дано по-скоро социализма се върне и да ги натикат по затворите
92
9
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
Първо всички който ревете си дайте въпроса колко пари генерирате на ден? Аз ще ви отговоря - ако не сте в производство (а 95% съм сигурен, че не сте) значи една ГОЛЯМА 0! След като масово хората в България не генерират пари то тогава от къде да дойдат те?
Проста математика - износ на България за 2016г. 31 158 мил. лева / 6 мил. хора =5200 лева /12 месеца = 433 лева!!! Това са парите който се полагат на 1 човек в България. Понеже не сме в комунизъм някой взимат повече други по малко. Това е!
91
1
 
7
 
! Отговори
Фронто преди 1 година
Неотдавна в Швейцария имаше референдум- да стане ли мин.почасова ставка 25 Фр.( българи със слаби сърца да не четат). Питам нашенските работодатели които са против- швейцарците по- малко ли от пари разбират? И кои бизнесмени тежат повече като престиж? И като престиж високите доходи са в интерес и на работодателя.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хак им е на правителството. Контролните му органи не си гледат работата и крадливите работодатели си развяват ненаказо байряка. 99,9999% ОТ РАБАТОДАТЕЛИТЕ АКО БЪДАТ ПРОВЕРЕНИ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ СА МОШЕННИЦИ. Но дали пък вдигането на минималната заплата и отменянето и не е една предварително уговорена игра???????????
89
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май сме в поредния филм с доброто и лошото ченге. ГЕРБ изпълнява обещанията си вдига заплатите но лошото ченге ги спира. ГЕРБ предлага мажоритарни избори но лошите ги спират. Ами цирк на наш гръб
88
1
 
12
 
! Отговори
Скитник преди 1 година
България влезе в ново робство! Робува на така нареченият " бизнес" Но хората са свикнали, имат 800 годишен опит.
87
4
 
15
 
! Отговори
гфф преди 1 година
мръсни алчни капиталисти , съсипаха и окрадоха България , добре ни пазеха комунистите от тях , ама ние не им вярвахме и сега си берем гайлето , дано комунизма скоро се върне и всички капиталисти да изгният в затвора
86
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работете за 460 лева, докато шефът ви кара кола за 50 000.
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цирк "ГЕРБ tezi ne6tasnici sa putnici
84
4
 
10
 
! Отговори
Морски ама горски преди 1 година
90% сме на минимална заплата ,но ви замазват очите с виртуални 1500лв(300-500лв- ипотека/наем;500лв ток вода/транспорт=500лв за "живот".Селския пазяч в кооперацията взема 500лв,но си има къща и градина на село и гора наблизо и като идва зима всички се втурват на среднощни горски разходки с каручките...
83
0
 
26
 
! Отговори
ПОМНЕТЕ! преди 1 година
Тъжен ден, днес отбелязваме 141 години от Баташкото клане.
Не съм изненадана, че това не бе споменато в телевизиите, които ни ЗАЛИВАТ с турски сериали
82
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асоциацията СКРУЧ иска да и работим без пари,, но и да сме образовани, с поне два чужди езика! Плащат си на съда и на властта и държавата е тяхна! Всичко с избори, партии, ала бала демокрация е един голям цирк, в който дресурата не спазва дори принципа за шекерчето и тоягата.
81
0
 
26
 
! Отговори
o/o преди 1 година
Всички така наречени ,,работодатели" в България са правени от един и същи ф.а.л.о.с - тоя на мамона- богът на алчността .
80
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди няколко дни ВАС се произнесе точно обратното за винетките и прецени , че поскъпването е законно
79
0
 
14
 
! Отговори
Фронто преди 1 година
Вече коментирахме. Сред някои има неразбиране . Няма работодатели,няма синдикати,няма обвинения в комунизъм някакъв! Държавата казва/ с л е д като си е направила точната аритметика/ - при мен( тази държава) под това не може да се слиза. Стандарт! Край! Ако не ти харесва ходи ' бизнес' да правиш в Руанда! В Русия,тоже може! Тук,при това ниво на икономическо развитие - не може.
78
5
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Не се бойте, дами и господа, цирк "ГЕРБ" работи за вас безплатно, но на ваш гръб. Сега ще усетите силата на съдебната реформа на ГЕРБ - Горанов ще вдига МРЗ за пред електората, а ВАС ще е лошият, той ще я сваля. И така " и тако, и вако", хем ГЕРБ е изпълнил предизборните си обещания, хем предизборните обещания, като власите, са се удавлаи на края на Дунава!;))) Вие видяхте как ВАС отсъди в полза на Лиляна Павлова за цената на винетките!