В дома на арестувания съдия – лукс, кич и 35 хил. лева в брой

Сумите били намерени в купюри по 50 и 100 лева
Обновена: 31 май 2017 09:18 | 31 май 2017 08:52,
110

Снимка: МВР

Виж други галерии »

Полицията разпространи снимки и видео от дома на задържания за подкупи съдия по вписванията Йордан Раденков.

От кадрите едно е ясно - материалното му състояние никак не е лошо. Могат да се видят и сумите, главно в купюри от банкноти по 50 и 100 лева.

Още по темата

Малко преди задържането му, при претърсаване в дома му, са открити 35 хил лв. в идентични пликове. Във вторник прокуратурата му повдигна обвинение за подкуп и пране на пари.

Раденков е наблюдаван близо 8 месеца от разследващите и действията му са документирани със СРС-та. Разследването е започнало през февруари тази година, съобщи на брифинг Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Съдията е задържан при получаването на парична сума. Парите са получени от представители на нотариални кантори, като целта е била по-бързо издаване на удостоверения за тежести.

Наблюдаван е повече от 4 месеца и през този период са събрани достатъчно доказателства за ежедневно извършвани от него подобни действия, пише "Труд". В хода на активните действия вчера са установени пари, получени от две нотариални кантори, но са събрани доказателства и за други кантори, участвали в схемата.

В част от случаите парите са получавани и за по-бързо издаване на документ за вписана сделка. Парите са намерени в еднотипни пликове за писма, каквито са документирани при използването и на специални разузнавателни средства в процеса на разследването.

"Операцията е резултат на денонощен труд от октомври 2016 г., когато е получена информацията за корупционните практики на съдията. До февруари тази година, с различни способи на оперативната работа установихме лицата и канторите, които заплащаха за услугите на съдията. Докладвахме материалите на СГП, беше образувано досъдебно производство и работата за изясняване на корупционната схема продължи активно включително и през критичните последни седмици, когато заподозреният промени стереотипа на действията си и бяха необходими мобилизирани усилия за наблюдението му до ареста вчера в момент на предаване на пари в кабинета му – 1050 лв., получени малко преди задържането му", обясни директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

Междувременно тази сутрин правосъдният министър Цецка Цачева отстрани от длъжност арестувания съдия Раденков, съобщи Министерство на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.