Параграф 22: Лерца си кара колата заради пропуски в закона

Прокуратурата: Не може й да се търси наказателна отговорност!
28 юни 2017 12:37, Анисия Иванова
38
Параграф 22: Лерца си кара колата заради пропуски в закона
Архив: Булфото

Несъвършенства и пропуски в законодателството позволяват на Катя Лерца, обвинена за убийство на полицейски служител с автомобил в Пловдив, да шофира без свидетелство за управление на МПС, се казва в съобщение на прокуратурата.

Провдивчанката блъсна и уби полицая Делян Палазов на бул. "Санкт Петербург" в града на 13 май по време, когато той изпълняваше служебните си задължения.

Още по темата

От прокуратурата излизат със становище заради множеството публикации, че обвиняемата за смъртта на полицейския служител отново е установена да шофира автомобил, след като е било отнето свидетелството й за управление.

Магистратите припомнят, че Лерца е привлечена като обвиняема, с постановление на наблюдаващия прокурор при Окръжна прокуратура - Пловдив от 17 май 2017 г., и като мярка на процесуална принуда, е било разпоредено временно отнемане на шофьорската й книжка.

Постановлението на прокурора незабавно е било изпратено за изпълнение на органите на КАТ. Оттам обаче не са стартирали процедура по налагане на принудителна административна мярка за отнемане на документа.

От прокуратурата допълват, че разпоредбата на чл. 343 в, ал. 3 от НК, предвижда носене на наказателна отговорност само за шофиране в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за управление на МПС, но не и за шофиране в срока на сходната мярка на процесуална принуда.

"В конкретния случай, поради законодателно опущение, не би могла да се търси наказателна отговорност от обв. Лерца за шофирането й без свидетелство за управление на МПС", твърдят от прокуратурата.

Отново несъвършенство на извършената законодателна промяна, е налице и пропуск на законодателя да се предвиди санкция за неизпълнението на мярката на процесуална принуда, заради което пък не може мярката за неотклонение да се промени в по-тежка. Това може да стане при нарушаване на забрана да бъде доближаван пострадалият или забрана обвиняемият да напускане пределите на страната, се казва още в съобщението от прокуратурата.

Разследването по досъдебното производство за убийството на полицая продължава, като от прокуратурата се ангажират то да приключи в рамките на законоустановения двумесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
грозен преди 6 години
дали не сме прекалено търпеливи към луди,мързеливи,некадърни ,просттотия,лъжа,измамници и всички ,които унищожават българите.?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз евреите вие сте просто гои, по ниски от животните
23
1
 
13
 
! Отговори
БЕЅОБРАЅИЕ! преди 6 години
А ЗА УБИЙСТВОТО на полицая не е ли ВИНОВНА Катя ЛЕРЦА?ЗАЩО не е арестувана? АКО се отлага до "забравяене", то съпругата, роднините на горкия УБИТ ПОЛИЦАЙ да съдят БЪЛГАРИЯ и ВИНОВНИТЕ ОРГАНИ в БрЮксел.КОЙ ПРАВИ ЧАДЪР над тази ХВАЛЕЩА ЖЕНА, че е недосегаема?Г-да ПРОКУРОРИ, убит е ПОЛИЦАЙ в служебно време, на работното МУ място. ЗАЩО не е арестуван ВИНОВНИКЪТ???
22
0
 
18
 
! Отговори
Peppi преди 6 години
По-лошото е, че на вас, прокорорите не може да ви се потърси наказателна отговорност!
21
0
 
21
 
! Отговори
Нормален преди 6 години
Този случай не е параграф 22, а пореден ***-изъм. Експертите работили по закона и депутатите, които са го приели следва да носят отговорност - /финансова и наказателна/. И да вземат да реагират светкавично за да не се допуска тази помия отново.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В диспансер "България" това си е едно нормално ежедневие и новината е съвсем нестряскаща! (за повечето) От малък си знам че нашата татковина е велика! Блъскаш някой и после чакаш да се прероди!
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа в крайна сметка е пълен смях, но трагичен смях!
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наказателна не може, но може по няколко пъти на ден да се установява управлението на автомобил без свидетелство, с всички произтичащи от това последици като разкарване до най-близкото РУ за установяване на самоличност, правоспособност, и т.н. Може доста да се поспори доколко е по ръба на закона и може да се приеме като форма на тормоз, но изрично няма и нищо записано против, а относно шофирането, ако въпросната госпожа не е адвокат, най-малкото е била посъветвана от такъв...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бре как ли не,ако не беше убила човек на пътя,имала ангина кихнала,изгубила самоуправление забила се по банкет я канафка,я търкала ограда,което е свързано с необмислено шофиране и не може да запре,въобще с шофирането и колко точки са това кат се знае по пътя бил то някаква си категория има расходвъзстановителни разценки що за линейн метрър,инвентар,стационарни обекти,ако се вреже губи точки и права,а има и подвижни временни по трасето също за които губи права от акта до процеса и в изпълнение
16
0
 
9
 
! Отговори
alf преди 6 години
спкойно в закона има толкова пропуски че ви уверявам това е нищо. Пример1 вдигат ви колата с паяк - 3 години по късно съда ви оправдава по никакъв начин неможете да си вземете парите от градска мобилност Пример 2- опитват се да ви пробутат НП по чл 58(2) дори да не сте си сменял адреса по никакъв начин неможете да се измъкнете тъй като съда не спазва закона
15
0
 
34
 
! Отговори
Bonto преди 6 години
Не бе булката си кара колата щото закона и дава право. А закона и дава право щото тея дето са го писали не разбират от право.А тея дето го пишат не разбират от право щото са назначени от познати с власт.А са назначени от познати с власт щото пак си избрахме такива, които само назначават познати.Извод : ние сме си виновни!Да сте живи и здрави!!!
14
0
 
26
 
! Отговори
Матриал преди 6 години
Наказание за глупаците, написали закона - като не могат, да си носят последствията!
13
3
 
16
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Сега, требе да сте евролиберасти и толерсти. Какво като е убила един-двама човека на пътя? Не бива да й се накърняват евро-атлантическите права да ви гази и убива. Ще си трайкате, иначе ще ви обвиним в някакъв вид расизъм или дискриминация и ще ви глобим.
12
1
 
16
 
! Отговори
Спазвайте ЗАКОНА преди 6 години
МВР и КАТ не вземат мерки срещу терористите на власт увредили над милион деца в училища детски ясли и градини с спин активни античовешки камери.Милион деца имат ясно видими трайни нелечими увреждания от нагло престъпната педофилска видео терор техника.Напомняме че з а издръжка на МВР годишно се краде от народа над 1 000 000 000 живи лева.Вместо да спазват ЗАКОНА и да пазят децата и БЪлгария те слугуват на нагли престъпници менкани на власт в София
11
10
 
2
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
МОнтираните камери са НЕЗАКОННИ .Нови камери от миналата година увреждат тежко групови и индивидуални цели вижте камери и проникващо маркиращи скенери до ресторант лебед Обнова.Подобни нагло престъпни тежко терористични системи з а видео терор са ЗАБРАНЕНИ ОТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН .Нагло корумпирани на власт нарушават този закон без да им пука вече над 12 години
10
3
 
7
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
Закона забранява лепенето на отвличащи вниманието лепенки на предно стъкло.Терористите от КАТ глобяват зверски ако не сте налепили тежко терористични холограмни скенери.Всички те блокират вниманието на водача при облъчване.На практика КАТ и МВР обслужват яко две три фамилии в БЪлгария като нагло нарушават Основния закон и Закона з а движение по пътищата.За зверски глоби ползват НАГЛО ПРЕСТЪПНИ НЕЗАКОННИ наредби прокарани с корупция
9
0
 
13
 
! Отговори
Евролибераст преди 6 години
Върховенството на закона е по-важно от това дали някаква си Лерца ще шофира или не, няма сега само за да не убие още някой да се прибягва до потъпкване на закона все едно сме варвари!
8
9
 
5
 
! Отговори
СТОП фарове денем преди 6 години
Жената да съди КАТ за използване на тежко терористични оръжия за блокиране на съзнанието ан водача вкл холограмни и сканиращи .Закона Изрично забранява движението на автомобили с включени фарове против мъгла денем и нощем .НАгли престъпници от КАТ принуждават милион водачи да увреждат трайно с включени скенери и фарове денем и нощем. Милион водачи имат трайно увреждане на зрението от заслепяване с тн"електрожени"маскирани като бели сканиращи радиоактивни фарове
7
3
 
36
 
! Отговори
Мда преди 6 години
За пореден път се вижда, че КАТ не са си свършили работата! Обаче за протести полицайчетата са първа писта!
6
3
 
29
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
В България милиционер работи, само ако пълния собствения джоб. Ако ли не, дреме в патрулката и се прави, че не вижда нарушенията. Важно е надника да върви. Само катажийте поработваха преди, защото пълнеха джоба. След това им резна келепира и минаха в летаргия. Сега понеже нямат пари да вдигнат заплатите им дадоха пак да минат на самоиздръжка с клечане в храсите. За други нарушения се иска работа. Друго е да дремеш цял ден в колата и да махаш палката срещу 50 лв. С новите глоби и лапаницата ще е