Затворник не успя да осъди България за унизително отношение

Недоволният е с присъда за убийство, блудство и кражба на кола
6
Затворник не успя да осъди България за унизително отношение
Снимка: Булфото, архив

България спечели дело пред Европейския съдът по правата на човека по жалба на лишен от свобода срещу затворническата администрация във Варна за нечовешко и унизително отношение, съобщиха от правосъдното министерство.

Жалбоподателят е Димчо Димов, излежавал присъда за убийство, блудство и кражба на кола в затвора във Варна.

През  2012 г., между него и друг затворник, възникнал конфликт. За да не ескалира напрежението затворническата управа е решила да премести Димов в друго спално помещение.

Конвоиран от надзирател, докато събирал личните си вещи, Димов се скарал с другия затворник, който пък се афектирал и го ударил неочаквано по лицето. Надзирателят се намесил и ги разтървал.
Жалбоподателят бил отведен в медицинския център в затвора за преглед, където първоначално не са установени сериозни травми. По-късно бил прегледан от лицево-челюстен хирург, който установява  фрактура на долната челюст на жалбоподателя.

Препоръчана е физиотерапия, от която Димов  отказвал да се ползва в продължение на около месец.
В крайна сметка той се съгласил и бил изпратен за лечение в СБАЛЛС София.

Районна прокуратура Варна образува досъдебно производство срещу затворника – нападател, който впоследствие е осъден за причиняване на средна телесна повреда на Димов.

През 2014 г. Димов подава иск за вреди срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за претърпени вреди във връзка с неосигуряването на адекватна медицинска помощ от страна на затворническата администрация, включително и по отношение на счупената му челюст.

Проведени са две съдебни заседания, разпитани са свидетели, след което жалбоподателят оттегля иска си.

Пред ЕСПЧ затворникът претендира, че затворническата администрация не е предприела мерки да предотврати нападението срещу него и, че не му е осигурила адекватна медицинска помощ за нараняванията му.

По първото оплакване Съдът постановява, че има достатъчно данни, че затворническата управа е предприела адекватни, разумни и необходими мерки за предотвратяване и задълбочаване на конфликта и е свела последиците от него до минимум.

Второто оплакване Съдът обявява за недопустимо поради неизчерпване на вътрешноправните средства за защита, тъй като жалбоподателят сам е оттеглил иска си пред националния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Страсбургсъдзатворник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е в затвора, той няма човешки права. Хората имат права когато са нормални и адекватни в едно общество и спазват законите. Който иска да има права ще зачита и правата на другите. Когато той е убивал, блудствал и крадял дали му е пукало за правата на жертвите му.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те в панделата стават по-нагли, а хуманният ни съд ги пуска, че били се поправили. Трябва всяка една присъдата да се плаща от бюджета на съответната институция. И няма да са толкова хуманни! Ако трябва и БХК ще закрият или осъдят!
4
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Явно не е швед, за да го защитават сумати организации.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"присъда за убийство, блудство и кражба на кола"и иска да съди страната заради разбита муцуна, точно той?? Изведнъж е повярвал в законите на страната и решил да се възползва.А докато е насилвал и убивал какво време е било?
2
1
 
16
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Да се намери некадърния адвокат който не е успял да осъди България. То който не се е опитал не е успял.......позор.Майтапа на страна съд в България няма даже и затворниците го знаят както се вижда.Той даже съм сиг, че случайно е влязал в затвора смисъл убийство ОК нямаше да го осъдят ама и екстрите е нямало как да не направят нещо. Ама не се казва присъдата колко му е сиг е 3-4 години.
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Правозащитните" организации, воглаве с БХК са за бой, те имат такива адвокати, обикалят като лешояди около мършите в затворите и ги подтикват да съдят държавата за всевъзможни глупости.