Съдът отказа на Вальо Топлото да го пусне от затвора

Нямало основание да се смята, че се е превъзпитал
17
Съдът отказа на Вальо Топлото да го пусне от затвора
Снимка: Булфото, архив

Софийският градски съд (СГС) отказа да пусне предсрочно от затвора Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото. Той е зад решетките от година и 7 месеца по обвинение в безстопанственост за времето, когато беше директор на столичната "Топлофикация“.

Още по темата
Димитров поиска от магистратите - заради "добро поведение", да изкара като условна присъда остатъка от тригодишния срок. Градските магистрати не приеха този аргумент, съобщи БНР. 

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

Според съдията от Софийския градски съд Величка Цанова въпреки формалните предпоставки за условно освобождаване, липсват достатъчно доказателства, че Димитров се е превъзпитал.

Той противопостави на отрицателното становище на затворническата администрация и прокуратурата доказателство за добро поведение и активно участие в трудови, образователни и спортни дейности, и една грамота, че е бил първи в състезание за великденски картички.

Той може и да е награждаван, но анализът, който са направили и от затворническата администрация, сочи, че липсва реално поправяне на дееца и мотивирането му към законосъобразно поведение. Ние също считаме, че няма доказателства за превъзпитаването на Димитров и той трябва да изтърпи до последния ден наказанието си, мотивира отрицателното становище на прокуратурата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

На въпрос, не е ли повлияно това решение от общественото напрежение, предизвикано, след като Софийският градски съд разреши на двама от групата за отвличания "Наглите" да излязат предсрочно на свобода, Арнаудова отговори, че във всеки конкретен случай съдът е този, който преценява дали са постигнати целите на наказанието и дали в крайна сметка е налице основание за предсрочното освобождаване на лицето.

За отказа на съда да го пусне на свобода Димитров упрекна медии, заявявайки: "Докато вие идвате по дела никой няма да получи справедливост".

Димитров е в затвора от 2015 година, когато влезе в сила тригодишната му ефективна присъда за безстопанственост.

Той се възползва от вече отменената възможност и осъдени лица да имат право да искат да излязат по-рано от затвора, а тя беше отменена, след като двама от групата за отвличания "Наглите" бяха на крачка от свободата с решение на първоинстанционния градски съд. Заради общественото напрежение втората инстанция ги спря, а депутатите оставиха предсрочното освобождаване само на преценката на затворническата администрация, което в случая с известния в близкото минало като Вальо Топлото е казала не. Аргументите на шефа на Софийския затвор и на самия Димитров бяха изложени днес в съдебната зала.

Валентин Димитров беше показно арестуван точно преди 11 години, когато вътрешен министър беше Румен Петков, а кмет на София – Бойко Борисов, с гръмките обвинения за пране на пари, валутни престъпления, безстопанственост.

По единственото приключило дело съдът изрично уточни, че му налага по-ниско наказание като компенсация за дългото разследване и съдебен процес – време, през което той е търпял ограничение на гражданските си права. Другите му дела все още продължават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Големия пръст преди 6 години
ИСТИНА Е:Боби Цанков имаше 13 условни присъди за измами в Софийски районен съд, с 13 споразумения с Софийска районна прокуратура, като 13 пъти му е липсвала справката за съдимост, а прокурора и съдията са имали бели петна...
14
0
 
4
 
! Отговори
Майка Ви Корнелия преди 6 години
В САЩ на един фараон наскоро му дадоха 200 години затвор... В България наскоро един Лупи,Лечи, Цеци, Масли и други ще си живеят 200 години за сметка на българина,който не е социално превилегирован...
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРИМА МАФИОТА ОТКРАДНАЛИ МИЛИОНИ ЛЕВА И ОСЪДЕНИ НА ДВЕ ГОДИНИ ЗАТВОР ПИТАТ НОВИЯТЗАТВОРНИК ЗА КАКВО СИ ТУК И ЗАЩО СИ ОСЪДЕН НА ПЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР АМИ ЗАРАДИ РЕЦИДИВ ОДГОВОРИЛ ТОИ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ОТГРАДНАХ ЕДНО МАГАРЕ И СЕГА ПАК ОТКРАДНАХ ЕДНО И ЗАТОВА
12
0
 
4
 
! Отговори
Искам и аз! преди 6 години
Дайте ми един милион и ме сложете 5г. в затвора. Не искам предсрочно излизане, нали лихвите вървят.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съдът отказа на Вальо Топлото да го пусне от затвора"Това вече хич не е европейско!!! Колко лежа милия? Годинка? Как няма да го пуснат бе! Бетер Северна Корея станахме!
10
0
 
9
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Кефи ме как някой хора сега разбират колко са му дали за десетките открадени милиони...да съм честен и аз сега разбирам ама в БГ е така всичко се покрива. Да не би някой да е шокиран, че са му дали само 3............даже съм учуден, че толкова много са дали.
9
0
 
4
 
! Отговори
N преди 6 години
Наглите за малко да ги пуснат за добро поведение, Топлото не се е превъзпитал! За тези които режат уши и отвличат са напълно превъзпитани, така вижда БГ съда!!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Само три години! На този са му дали 90 процента амнистия предварително!!!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичките милиони дето окраде само 3 години ли са му дали???
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доброто поведение е критерии да не ти удължат престоя а не да го съкратят
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз си мислех че тоя е доживотен, а то 1 година и нещо. Няма съдебна система, няма
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спечелил конкурс за картичка и това според него е основание за предсрочно освобождаване. Баси правосъдната система!
3
1
 
23
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Вальо Топлото е доказан мениджър и трябва да бъде освободен и да поеме Топлофикация или евентуално друго държавно или общинско дружество. Друг доказан мениджър е проф. Ал. Томов създал две важни фундаментални икономически теории - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел и приложил ги успешно в Кремиковци и ЦСКА.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре му се отразява затвора, щом се е превъзпитал. Още трябва да лежи, за да стане още по-възпитан и превъзпитан. Навън не е за възпитани и превъзпитани хора, вълчи времена, краджи, политици, чалга, далавери. Ще се развали пак.
1
1
 
18
 
! Отговори
? преди 6 години
От всичкото разводняване разбрах, че другаря не се е отчел на затворническата администрация.