Убиецът на Мирослава от Перник проговори: Отвлякохме я, защото...

Пет години след бруталното убийство на момичето истината излиза наяве
61
Убиецът на Мирослава от Перник проговори: Отвлякохме я, защото...
Снимка: БТА, архив

Жена и алчност се оказаха в основата на отвличането и убийството на ученичката Мирослава от Перник пред ноември 2011 г., което криминалистите трудно разкриха.

Единственият осъден за бруталното убийство на момичето Марио Любенов-Заека, разкара подробности около случая, години по-късно, от затвора пред в. "България днес".

Още по темата

Още тогава разследващите установиха, че Мирослава е станала жертва на отвличането, защото приятелят на сестра й Елеонора  Борислав Чолев е бил заможен.

"Участвах в отвличането и убийството на Мирослава, защото ми трябваха пари. Исках да напусна жена си и да заживея в Бургас с любовницата си К. Л.(б.ред. инициалите на жената са променени). Имам писма и снимки, които доказват нейната роля в престъплението. Освен Стойчо Стоев-Чочо, съучастник ми бе и пернишкият лихвар Венцислав Димитров-Мечан“, каза Заека.

Димитров е разстрелян през 2013 г. в лъскавия си джип с 19 куршума от неизвестни и досега килъри, а след признанията си за отвличането Чочо  се самоубива се при изключително съмнителни обстоятелства при обиск в дома му пред очите на полицаите.

"Трябваха ми пари, а със Стойчо си бяхме близки. Заговорихме се как трябва да направим нещо голямо и да приключваме с престъпленията. В този момент Борислав Чолев беше получил наследство от починалия си баща. И започнахме да мислим как да му вземем парите. На Стойчо му хрумна първо да го изнудваме. Да му откраднем инсулина например, защото е диабетик. Казах му да не се занимаваме с глупости. Сетих се за Венцислав Димитров-Мечан, който познавах от 18-годишен. Казах му, че той познава страшно много хора и е "отворено момче", ще помогне. Видяхме се тримата, говорихме и решихме именно чрез отвличане да станат нещата" - разказва Любенов.

"Човек на Мечан бе проверил, че Борислав има в банкова сметка точно 250 000 евро" и имоти за близо 2 милиона лева, включващи 17 апартамента и ресторант в София", категоричен е Заека.

"Любовницата ми бе в основата на съставянето на плана. С нея се познавахме покрай съпругата ми. След 2010 година нещата между нас станаха много по-сериозни, имахме намерение да живеем заедно, аз щях да се разделя с жена си Миглена. Дори мислех, че любовницата ми е бременна. Почерпих, че ще имам дете от нея, но се оказа, че бебе няма", обяснява затворникът.

"Първоначално имахме намерение да отвлечем самия Борислав Чолев, но се сетихме, че в случай, че похитим него, няма кой да плати искания откуп от 250 000 евро. После се насочихме към брат му Йоан, но режимът му бе непостоянен", разкрива Заека.

"Тогава обсъдихме въпроса с К. Л. Тя ме попита дали ако някой я отвлече, аз бих ли платил откупа? Замислих се, че наистина момичетата са по-скъпи за семейството, отколкото момчетата. Така решихме да се насочим към жена. Първоначално бяхме решили гаджето на богаташа Елеонора да е мишената, но и тя бе с непредвидим график. Освен това се притеснихме, че Борислав ще се уплаши, ще се отдръпне и нямаше да получим никакви пари. Така се насочихме към сестрата на Елеонора Мирослава. Знаехме, че Елеонора ще повлияе на Борислав и ще настоява откупът да бъде платен. Имахме информация, че Мирослава е много близка с Борислав. Имахме предположение дори, че са имали интимни отношения. Може и да не е било така, но такива ни бяха идеите тогава", обяснява Марио Любенов.

"След като решихме, че Мирослава е мишената, любовницата ми К. Л. имаше основната задача да я наблюдава и изучава. Пращахме я най-често до къщата на семейството. Основно тя ходеше, тъй като на улицата имах един съученик. И той, и цялото му семейство ме познаваха, така че не можех да отида аз, а и К. Л. имаше огромното желание да върши работата, защото от това зависеше нашето заминаване", твърди единственият осъден за убийството на Мирослава.

"К. Л. дебнеше обичайно с велосипед. Но се е случвало да оглежда къщата на Мирослава и с две различни коли, осигурени й от Калоян Досев (бивше гадже на любовницата, той дори е сред заподозрените за отвличането в самото начало – бел. ред.), който се занимаваше по това време с автокражби", обяснява Марио Любенов.
"Дълго време изучавахме навиците на Мирослава. Разбрахме, че тренира в зала близо до дома си. Обикновено се прибираше след тренировка сама и пеша", продължава Заека с разказа си как се поражда пъкленият план.

"Любовницата му К. Л. ходи няколко пъти и до залата. Говори и с треньора на Мирослава Иво Иванов под предлог, че има син, който иска да запише на таекуондо. Така бе проучила какъв е точно графикът на тренировките на Мирослава", обяснява Заека.

"Аз също наблюдавах няколко пъти Мирослава как отива на тренировки с един монокъл, който беше на Стойчо. Наблюдавах я как тренира и как минава по пътеката към дома", разказва още Любенов.

"Тук е мястото да отбележа, че през цялото време получавахме и вътрешна информация от полицията, тъй като любовницата ми К. Л. беше сервитьорка и барманка в кафе "Тути Фрути", където униформените в Перник ходеха. Там си правеха и смените. К. Л. беше много близка до полицаите, тя винаги ни снабдяваше с информация какво се разследва в момента", твърди Любенов.

"Беше 7 ноември, около 17,00 часа и бях в кафето, където К. Л. работи. Казах й дори да покани няколко приятелки, които по-късно да са ми алиби. Идеята беше да потвърдят, че въпросната вечер съм бил там, черпил съм ги. Беше понеделник и Мирослава имаше тренировка по таекуондо. Въпреки че не бяхме се уговорили твърдо, имах усещането, че същата вечер ще се работи", обяснява Любенов.

"Около 18,30 часа имах среща със Стойчо до дома му. Имахме информация, че по това време Елеонора и Борислав са на апартамента си на ул. "Кракра", където разтоварват багаж", продължава Заека.

"На срещата пристигна и Венци Димитров. Тримата си облякохме предварително приготвените за отвличането дрехи, сложихме маски и ръкавици. Взехме и една раничка, в която имаше "оборудване", така да се каже - тиксо, няколко свински опашки. Имаше и разредител, с който да бъдат запалени дрехите ни след това. Не знаехме какво ще се случи, можеше да се наложи да запалим и колата, с която пътуваме, ако ни подгонят от полицията. Имахме и два пистолета, които се водеха на името на К. Л. Тя ги осигури", разказва за подготовката на отвличането Любенов.

След това той говори в подробности и как чакали Мирослава със сребристия голф на Стойчо Стоев-Чочо пред залата й за тренировки.

Предстои да стане ясно и как точно и защо Мирослава е била убита.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
6
 
! Отговори
йокин преди 1 година
Много правилно,че трябва да се пазим от полицаите.И на сичко отгоре,искат ГОЛЕМИ заплати.
49
1
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Вие шегувате ли се? Сигурен съм че и половината не е истина ами просто глупости които са си съчинили а вие веднага вярвате и почвате да говорите глупости сигурен съм че това за полицията е пълна простотия
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Humor I satira
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До не обичам смъртта

пернишки заптиета, кви!
46
2
 
22
 
! Отговори
не обичам смъртта преди 1 година
Какви са тези полицаите,дето разказват на ляво и на дясно какви разследвания се водят. И тези ще ни пазят, та то ние май трябва да се пазим от тях....
45
5
 
8
 
! Отговори
Психолог преди 1 година
Тоя много прилича на Тити Папазов. Явно е силно емоционален и може да се раплаче всеки момент. От разкаяние примерно.
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го самоубият и тоя бо клук
43
1
 
20
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Любовницата го е зарязала го и той си отмъщава. Жалко за детето, което си отиде невинно. Тия тъпи отрепки не знаеха ли че Борислав никога нямаше да плати.
42
1
 
32
 
! Отговори
Валентин преди 1 година
Ама те полицаите искат да им увеличаваме заплатите, явно за да си съдействат още по-добре с престъпниците.
41
2
 
23
 
! Отговори
Жълти новини преди 1 година
Защо давате аудитория на един убиец?
40
1
 
50
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Само не ми стана ясно какви са тия некадърни полицаи да коментират разследване пред някаква *** сервитьорка?
Също откъде тая въпросна сервитьорка успя да намери 2 пистолета че да им ги даде, и защо и тя не е в затвора и я пазят в тайна.
Тука нещо мирише.
39
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"К. Л. беше много близка до полицаите, тя винаги ни снабдяваше с информация какво се разследва в момента" - за кво говориме тука? Всякакви дискусии са безсмислени след това изказване.
38
3
 
19
 
! Отговори
БТК преди 1 година
Доста удобна версия ... на някой му писна да лежи и се подписва на "лек режим". Ами браво на МВР, процента разкрити случаи расте, нали това искат от ЕВРОПА
37
3
 
20
 
! Отговори
венци слависта преди 1 година
Да не дава Господ да попаднеш на такива и.з.р.о.д.и

По добре е "наглите" да те отвлекат тъй като връщаха всичките си жертви-по живо по здраво,нещо което никоя друга банда за отвличания не го е практикувала
36
1
 
10
 
! Отговори
38875 преди 1 година
До 38874
Верно и жена да му завиди на оформлението. В затвора ли го "обгрижват" психото?!
35
1
 
16
 
! Отговори
Б преди 1 година
Изглежда, че примитива Цоновски е измислил тази смещна история, а Любенов-Заека я разказва. Тъпо и смешно!
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До нтсд
Ами в статиите писаха,че отвлеченото момиче е изпратило СМС със съобщение,че са полицаи и е разпознало едния човек,то и затова явно се е разтурила работата.
Ако го бяха пуснали детето и казали,че са си направили шега,по щеше да се рамине и никой нямаше да заподозре нищо.
33
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИСКАМ ДА ОТИДА ДО ТОАЛЕТНАТА ЗА ДА СЕ САМОУБИЯ :D

ТО Е ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН, ЧЕ ЗАМИСЪЛА Е БИЛ ГОЛЯМ И ИМА И ЧЕНГЕТА НАМЕСЕНИ!!!
32
22
 
15
 
! Отговори
нтсд преди 1 година
Спомням си колко кал беше хвърлена върху полицаите и върху ГДБОП тогава! Сега, години след това никой не си спомня, че всъщност БОП-а разкриха престъплението! Обвиняваха ги, че са прикрили някого, че са "самоубили" друг и т.н. Сега се вижда, че тия са били просто гнусни престъпници, но медиите не се извиняват на полицаите! Сега пък интересни са показанията на този ***! Няма вече конспирация, няма интриги! Колко жалко за свестните хора!
31
2
 
13
 
! Отговори
И един преди 1 година
мармот завива шоколада в станиол