Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?

Прокуратурата търси виновни за смъртта на подполковник Пацов
19 юли 2017 10:45,
152
Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?
Снимка: "24 часа"

Млад военен си отиде нелепо от този свят, след като стажант по медицине го "прегледа" в Благоевградската болница.

Здравното заведение прави проверка по случая, прокуратурата – също.

43-годишният зам.-командир на военното формирование 26 400 подп. Пламен Пацов починал в събота малко след 17 ч, след като преди това е бил в спешното отделение на болницата.

Аутопсията показала, че причина за смъртта му е белодробна тромбоемболия.

Младият военен от няколко дни се оплаквал. Направени са му изследвания от личния лекар, които установили, че има нисък показател на желязото в кръвта и оттам желязодефицитна анемия.

В събота сутринта съпругата му отишла в дежурен кабинет на частна клиника, за да търси съвет от лекар, описвайки състоянието на мъжа си. Дежурната лекарка ѝ казала, че трябва да види пациента, а ако не е в състояние - да се повика Бърза помощ.

След това жената отишла и в спешния кабинет на държавната болница, където също описала какъв проблем има мъжът ѝ. И там казали, че трябва да дойде болният.

Около 14 часа на подп. Пацов му прилошало. Обадил се на познат, за когото знаел, че е студент по медицина в III курс, и заедно отишли до болницата.

"По това време колегите са имали пациент с дихателна недостатъчност и друг с кардиологичен проблем и се занимавали с тях. Познават студента, който идва често в отделението, за да наблюдава. Младежът бил цивилен със слушалки на врата. Влязъл с военния и му направил ЕКГ, взел разпечатката и си тръгнали", коментира пред "24 часа" д-р Огнян Митев, директор на болницата в Благоевград.

Той твърди, че една от сестрите се е скарала със стажанта, защото не е трябвало да поема инициативата.

"Дори студентът да е направил ЕКГ, не ми е ясно защо веднага са си тръгнали. Не е консултирал резултата с дежурния лекар, не е уведомил екипа, че си тръгват. Колегите са излезли да ги търсят, но не ги открили", допълни Митев.

Така посещението на военния дори и не било записано в болничния дневник.

След като се прибрал у дома си, малко преди 17 часа му прилошало и паднал на пода. Веднага съпругата му подала сигнал на тел. 112.

"Колегите са тръгнали на момента и са пристигнали бързо. Пациентът е бил в безсъзнание, без дишане, без сърдечна дейност. Екипът започнал реанимационни действия. Друг колега, който е бил на адрес наблизо, разбрал за случая и също е пристигнал. Направили са всичко възможно", категоричен е шефът на местния Център за спешна медицинска помощ д-р Красимир Михайлов.

Шокирани от внезапната смърт, близките му се обадили в полицията, за да кажат, че е починал, и веднага на място дошли и разследващи полицаи.

Малко след смъртта на военния студентът пристигнал в спешния кабинет на болницата в нервна криза. Ръководството на МБАЛ-Благоевград пък веднага започнало вътрешно разследване.

"Пациентът не е преглеждан. Колегите не са видели и резултата от ЕКГ", настояваа болничният шеф, докато младият стажант обяснил, че е показал резултатите на лекарка, която обаче отрича да ги е виждала.

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен автор за причинена смърт по непредпазливост. Към момента обвинението е работно и ако се окаже, че има виновни длъжностни лица, то ще се преквалифицира.

Починалият 43-годишен мъж оставя съпруга и две момичета в VI и X клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До В откъсаГадна лекарска мафия. Отървават се с лъжи. Болният е отишъл със стажанта в болницата но "По това време... имали пациент с дихателна недостатъчност и друг с кардиологичен проблем и се занимавали с тях." Ама тия лекари не са ли видели състоянието на човек, час преди смъртта, а! Айде стига вече.С 250 кръвно в 24ч. с такси отидох в Нац. б-ца. Задушавах се. В спешното едва не ме биха, смутих им лафа. Не съм си знаел правата(моля?!). 1 час по коридорите, лекарства нямат! Безотговорност!
118
4
 
11
 
! Отговори
същият случай с кола преди 6 години
На мен от няколко дни нещо двигателят на колата не ми работи добре, гасне и придърпва.Жена ми отиде в сервиза да "поговори" с майсторите и да поиска съвет какво да правим с колата.Обяснили и, че трябва автомобилът да се закара в сервиза на преглед.----Сега се чудя другата седмица дали да го карам, или да се обадя на един ученик от Механотехникума, приятел.Вие какво ще ме посъветвате да правя?
117
2
 
8
 
! Отговори
до 121 преди 6 години
Бърза помощ се вика по телефона, а не като търпиш из спешното. Я кажи умнико, в случая какво е виновна системата
116
3
 
8
 
! Отговори
Трябва мнго да са преди 6 години
НЕ в ЧАС, че в 21 век съпруга на подполковник да се СЪГЛАСИ да описва симптоми на лекар, вместо да отиде БОЛНИЯ й съпруг!???ЗАЩО ВЪОБЩЕ се пишат тези сълзливи статии и се прави РАЗСЛЕДВАНЕ, като Пацов не е заявил желание за преглед!! Търсел "връзка': но защо студент в 3-и курс??? Неграмотност, невежество.
115
2
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
До 121:а бе пич... като не може да дойде сам или викат бърза помощо или някой го кара, какво се размотава жена му по болниците и описва какво му е, ми много ясно, че никой лекар не може да й помогне така, ти кво очакваш някой на крак да стане да отиде при него ли, е то нали се сещаш, че ако всеки така почне.... Карай, тука вината си е изцяло тяхна, че не са си изчакали реда в спешното, щото дори и да е спешно 3ма души не могат да обслужат всички наведнъж!!!
114
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Системата на здравеопазване е престъпна. Не го ли разбра, народе ***. Черните момчето, а не виждате злокачествения тумор - системата. Човекът отива при джипи-то - установяват "желязодефицитна анемия"?! Жена му търси помощ на крак в частна болница, значи човекът не може да дойде. Съветват!! я да се обади за Бърза помощ!Тича в държавна болница, там и казват той САМ да дойде. Лекарски идиотизъм! И той вече търси "връзки". Сега винят момчето, но сто на сто лекарката лъже. Не може да не е дало ЕКГ-то
113
2
 
6
 
! Отговори
В откъса преди 6 години
по-долу са ПРИЧИНИТЕ: АБСОЛЮТНА НЕГРАМОТНОСТ относно медицински прегледи :съпругата, съпругът. Виновни са те. КАКВО и КОГО ще търси следствието, след като Пацов НЕ СЕ Е ЯВИЛ в кабинет за преглед, да се регистрира, а търси някакъв познат, който НЕ Е нито лекар, НИТО СТАЖАНТ-ЛЕКАР.( стажант-лекар става след 6-ти курс).Да се обърне внимание в АРМИЯТА как се провежда медицински преглед. Не са грамотни.
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за безумие,жената на военния се опитва да го консултира чрез разкази и преразкази по телефона и посещение при GP.Доста ясно са и казали,болният трябва да бъде прегледан.А това,че са отишли с познат студент по медицина в болницата ми си е решение на семейството.Не мога да си представя що за хан е това здравно заведение,където който реши може да си прави ЕКГ.Не е задължение на лекарите да озаптяват пациентите щом те решават да си тръгнат.Всеки е отговорен за собствените си решения.
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В събота сутринта съпругата му отишла в дежурен кабинет на частна клиника, за да търси съвет от лекар, описвайки състоянието на мъжа си. Дежурната лекарка ѝ казала, че трябва да види пациента, а ако не е в състояние - да се повика Бърза помощ.След това жената отишла и в спешния кабинет на държавната болница, където също описала какъв проблем има мъжът ѝ. И там казали, че трябва да дойде болният.Около 14 часа на подп. Пацов му прилошало. Обадил се на познат, за когото знаел, че е студент по
110
13
 
6
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Абе мен напоследък ме е страх да ида на лекар. Толкова *** и некадърни вече стават лекари, че не е истина. С две думи българска работя - един тъпан (военен) срещнал друг (лекар стажант).В тая държава само автомонтьори, сервитьорки, фризьорки, полицаи, военни и лекари-замахвачи останаха.
109
5
 
26
 
! Отговори
Атанас преди 6 години
Така и не разбрах от статията,каква е вината на лекарите и лекарската грешка?
108
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво сте се разпредели, студентчето е виновно, отишло направило екг и понеже много разбира, казал, че няма нищо си тръгнали, отделно на военния не му се е чакало
107
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Млад, млад, колко да е млад. Две години пред пенсия е бил. Тежки условия за труд, първа категория им дават, значи нормално. Рискове на професията. Колко миньори умират 2 години преди пенсия на 65 и никой нищо не пише за тях.
106
4
 
17
 
! Отговори
az преди 6 години
До Нямам думи-------------------------Съжалявам, но в този случай почти нищо не може да се направи. Така почина майка ми преди 20 г. Така почина и говорителят Димитър Цонев.
105
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
Четох коментари за лекарите, овенните, студентите и с много съм съгласен. Само не прочетох коментар на факта че раследването е срещу Неизвестен извършител?! Ми от туй по известен накъде бе,другарите от съдебната система?
104
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви имам и лекарите, и чудото.
103
2
 
19
 
! Отговори
Нямам думи преди 6 години
Каквото и да се каже в този момент нищо няма да успокои съпругата и децата му.Само преди месец аз загубих съпруга си на 42г. и остави две дечица на 13г. и 5г.Просто ей така изгуби съзнание веднага беше откаран в Спешен център Пловдив и до два часа имаше точна диагноза Химорогичен инсулт,руптура на аневризма а дали след това действаха компетентно и бързо вече е друг въпрос.Дълбоки съболезнавания на близките.
102
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всички са здрави, сити и щастливи българи хвърчат към морето по нови магистрали. Всеки от тях, уж по статистика, е отделил за почивка поне 2300 евро.О т работната заплата, която се актуализира, заедно с пенсиите, на всеки сто години. Икономиката бичи с пълна сила, а част от трудовите места дори стоят незаети: за хигиенистки в космически кораб, дресьори на мамути, дегустатори на отровни гъби и т.н. Този рай се озарява от лъчите на правителство, излязло направо от приказките .
101
3
 
5
 
! Отговори
до счетоводител преди 6 години
хаха , да ти имам и държавата до която ще се подава сигнала ...
100
3
 
5
 
! Отговори
Кух журналяга преди 6 години
Абе стажант , студент се е там.