Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?

Прокуратурата търси виновни за смъртта на подполковник Пацов
19 юли 2017 10:45,
152
Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?
Снимка: "24 часа"

Млад военен си отиде нелепо от този свят, след като стажант по медицине го "прегледа" в Благоевградската болница.

Здравното заведение прави проверка по случая, прокуратурата – също.

43-годишният зам.-командир на военното формирование 26 400 подп. Пламен Пацов починал в събота малко след 17 ч, след като преди това е бил в спешното отделение на болницата.

Аутопсията показала, че причина за смъртта му е белодробна тромбоемболия.

Младият военен от няколко дни се оплаквал. Направени са му изследвания от личния лекар, които установили, че има нисък показател на желязото в кръвта и оттам желязодефицитна анемия.

В събота сутринта съпругата му отишла в дежурен кабинет на частна клиника, за да търси съвет от лекар, описвайки състоянието на мъжа си. Дежурната лекарка ѝ казала, че трябва да види пациента, а ако не е в състояние - да се повика Бърза помощ.

След това жената отишла и в спешния кабинет на държавната болница, където също описала какъв проблем има мъжът ѝ. И там казали, че трябва да дойде болният.

Около 14 часа на подп. Пацов му прилошало. Обадил се на познат, за когото знаел, че е студент по медицина в III курс, и заедно отишли до болницата.

"По това време колегите са имали пациент с дихателна недостатъчност и друг с кардиологичен проблем и се занимавали с тях. Познават студента, който идва често в отделението, за да наблюдава. Младежът бил цивилен със слушалки на врата. Влязъл с военния и му направил ЕКГ, взел разпечатката и си тръгнали", коментира пред "24 часа" д-р Огнян Митев, директор на болницата в Благоевград.

Той твърди, че една от сестрите се е скарала със стажанта, защото не е трябвало да поема инициативата.

"Дори студентът да е направил ЕКГ, не ми е ясно защо веднага са си тръгнали. Не е консултирал резултата с дежурния лекар, не е уведомил екипа, че си тръгват. Колегите са излезли да ги търсят, но не ги открили", допълни Митев.

Така посещението на военния дори и не било записано в болничния дневник.

След като се прибрал у дома си, малко преди 17 часа му прилошало и паднал на пода. Веднага съпругата му подала сигнал на тел. 112.

"Колегите са тръгнали на момента и са пристигнали бързо. Пациентът е бил в безсъзнание, без дишане, без сърдечна дейност. Екипът започнал реанимационни действия. Друг колега, който е бил на адрес наблизо, разбрал за случая и също е пристигнал. Направили са всичко възможно", категоричен е шефът на местния Център за спешна медицинска помощ д-р Красимир Михайлов.

Шокирани от внезапната смърт, близките му се обадили в полицията, за да кажат, че е починал, и веднага на място дошли и разследващи полицаи.

Малко след смъртта на военния студентът пристигнал в спешния кабинет на болницата в нервна криза. Ръководството на МБАЛ-Благоевград пък веднага започнало вътрешно разследване.

"Пациентът не е преглеждан. Колегите не са видели и резултата от ЕКГ", настояваа болничният шеф, докато младият стажант обяснил, че е показал резултатите на лекарка, която обаче отрича да ги е виждала.

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен автор за причинена смърт по непредпазливост. Към момента обвинението е работно и ако се окаже, че има виновни длъжностни лица, то ще се преквалифицира.

Починалият 43-годишен мъж оставя съпруга и две момичета в VI и X клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
7
 
! Отговори
Счетоводител преди 6 години
До Анонимен 99Като те осигурява на по-малко бизнесмена и ти си съгласен с това, не подаваш сигнал към органите, значи лъжеш държавата, нарушаваш закона и си престъпник
98
4
 
17
 
! Отговори
Врзъкар преди 6 години
Този студент ми прилича на нахакан връзкар. България се напълни с такива. В повечето случаи са некадърни!
97
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявам се, ама жена му описала състоянието му, пък после той не потърсил лекар, а свой познат в 3 курс... ами когато човек е зле звъни на 112 и отива на лекар, а не праща жена си да описва по спомени симптомите му, нито пък търси свой познат, който евентуално разбира нещо от медицина. Че то по тая логика и селската баячка можеше да повика!
96
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
многоуважаеми счетоводителю , аз не взимам 460 , взимам повече , но "бизнесмена" при който работя ме осигурява на минималната , ти трябва да го ЗНАЕШ по-добре от мен щом си счетоводител. веднъж го попитах - що така бе шефе ? отговора му беше - ако не ти изнася хващай пътя , БЕЗРАБОТНИТЕ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ .
95
3
 
5
 
! Отговори
Митев преди 6 години
До Анонимен Съветвам те да не пращаш повече жена си по сервизите защото не знаеш МАЙСТОРА какво "сервизно обслужване" ще и направи. Да не вика и колеги за консултация.... И после ....ама аз така, онака. *** се оправяй :) . Те и докторите не са за вяра много много :)
94
4
 
10
 
! Отговори
Митев преди 6 години
До Анонимен Ако се лекуваш като четеш какво пише в интернет гледай да не умреш от някоя правописна грешка!!!
93
2
 
18
 
! Отговори
Митев преди 6 години
Преди няколко дни г-н Симеонов предложи да отпадне добавката към заплатите за прослужено време! Ако г-н Студента, който се е правил на лекар, е имал ОПИТ би трябвало ВЕДНАГА да му светне, че ЕКГ-то не е "както трябва". Когато с години работиш имаш набито око за тези работи. Може и да не поставиш точна диагноза ( това не винаги е възможно само от ЕКГ) , но ще ти светне, че нещо не е наред. Самоувереността е типична за т. нар. "млади специалисти", но опитът и рутината са безценни и се заплащат!!!
92
2
 
20
 
! Отговори
Наистина преди 6 години
сега е дори НЕУДОБНО да говорим за починалия, но ЗАЩО е имал доверие и е ПОТЪРСИЛ 3-ти курс медицина момче на 20 години?Той не е дори и СТАЖАНТ -Лекар!!Моля, отворете УЧЕБНИЦИТЕ и вижте КАКВО се учи в 3-ти курс?Ще повикате ли 3-ти курс архитектура да ви ПРОЕКТИРА сграда?3-ти курс Инженерство да ви проектира ЕЛ> инсталация в завод??НЯМА.Може да са умни, "будни" студенти, но не са СПЕЦИАЛИСТИ, което се доказва с дипломна работа, стажове, изпити. Съжалявам, но НЕВЕЖЕСТВОТО е голямо.
91
3
 
11
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Лекар, към пациент на първи преглед:- Пушите ли?- Не!- Пиете ли?- Не!- Може би прекалявате с мазните храни?- Не!- А, може би се оплаквате, че не Ви става?- Не!- А бе не ми се хили така ехидно бе! Все ще ти намеря нещо..
90
1
 
4
 
! Отговори
аз работя самосвал преди 6 години
До СчетоводителТо пък ти си много грамотен!
89
1
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Не бе човек лечението е правилна диагноза и съответните МЕДИКАМЕНТИ. Тва да не ти е преди 60 години да ядеш чесън и червен пипер.То за тва човека си е отишъл щото 3 дена е ял лимони а не е отишъл при докторите.А пък и тоя приятел доктор и той за убиване. Стига бе хора най-важното у една професия да си професионалист е да спазваш правилата изградени от години точно от подобни случай. Не може да отидеш ти 3-ти курс без опит човек и да не се консултираш с някой.
88
2
 
12
 
! Отговори
В болнично заведение преди 6 години
се помага, когато търсещият помощ СЕ ПРЕДСТАВИ:Може би вина има и студентът 3-ти курс, но военният, който разбира от дисциплина?Или нито Пацов( мир на душата му+) нито съпругата му нямат представа, че САМО ОТОРИЗИРАНИ лица поставят ДИАГНОЗА след като ПРЕГЛЕДАТ оплакващия се?Но може да се случи с всекиго да си отиде внезапно, "без причина".Само Вселенският Компютър знае "защо", "кога" и дали не е дошло "времето ни".
87
3
 
13
 
! Отговори
патил преди 6 години
Имаме в семейството четири случая на белодробна емболия (тромб в белия дроб). Всеки път т. нар. лекари се присмиваха, когато им се казваше хипотезата за емболия. След настояване и рентгенова снимка по спешност приемаха с болницата. Това е опасно състояние.
86
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ СЕ ДИАГНОСНИЦИРА АКО ВИ СЕ НАПРАВИ КАРДИОГРАМА И ТАМ ИМАТЕ НИСКО КРЪВНО!!!!!НИСКОТО КРЪВНО МОЖЕ ДА ЗНАЧИ И ТРОМБ!!!!!!!!ЛЕЧЕНИЕТО Е МОМЕНТАЛНО СОК ОТ ЛИМОНИ РАЗРЕДЕН СЪС ВОДА В РАВНИ ПРОПОРЦИЙ !!!АСПИРИН!!!ЧЕСЪН!!!ЛЮТ ЧЕРВЕН ПИПЕР КАЙЕН !!!!-------ХРАНЕТЕ СЕ ПРАВИЛНО И НЯМА ДА СТИГНЕТЕ ДО ПОЛОЖЕНИЕТО НА УМРЕЛИЯ!
85
1
 
5
 
! Отговори
Искрените ми преди 6 години
съболезнования за загубата на младото момче в разцвета на жизнения си път! Мир и светлина на Душата му.+ Ще бди и ще помага на децата си.А сега- в нашия свят: Имам мъже около себе си- синове около и на възрастта на Пацов, племенници, роднини.Всички мъже пренебрегват болката, докато не стане нетърпима.2. Но НИКОГА не съм ходила да разпитвам в кабинет за болките на болния( най-малкото сама виждам,че е АБСУРДНО.3. НИКОГА някой от обкръжението ми НЕ си е и помислял, да ползува услуги на СТУДЕНТ
84
15
 
4
 
! Отговори
Счетоводител преди 6 години
До Анонимен 63Аз работя счетоводител във варненска фирма и взимам 1150 лвТи че си необразован и некадърен и взимаш 460 лв. не съм аз виновен
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УМРЯЛ Е ОТ БЕЛОДРОБНА ТРОМБОЕМБОЛИЯ!!!!В ИНТЕРНЕТ ПИШЕ, ЧЕ ТОВА Е ТРОМБ КОЙТО СЕ НАМЪРДВА ВЪВ БЕЛИЯ ДРОБ И СПИРА ПРИТОКА НА КРЪВ!ПИШЕ, ЧЕ Е ТРУДНО ЗА ДИАГНОСТИЦИРАНЕ И САМО В РАМКИТЕ НА ДВА ДНИ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ОПЕРАЦИЯ ИЛИ ДА СЕ ПИЯТ ПРЕПАРАТИ ЗА РАЗГРАЖДАНЕ НА ТРОМБА!------------------------------------------------------ГРЕШКАТА МУ Е , ЧЕ НЕ Е ПОЛЗВАЛ ДОРИ НАЙ-ОБИКНОВЕНИЯ АСПИРИН КОЙТО НАМАЛЯВА ОБРАЗУВАЛИТЕ СЕ ТРОМБИ И ГИ ПРЕДОТВРАТЯВА!!!ЧЕСЪНА СЪЩО МНОГО ПОЛЕЗЕН СРЕЩУ ТРОМБИ!!!!
82
4
 
0
 
! Отговори
Моньо преди 6 години
До АнонименЯвно не си мъж, така, че първо шъ ти опъна жената навсякъде.. Поне 5 часа здрава работа! И чак тогава ще се заема и теб, духлю импотентен....
81
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оправете си заглавието първо. За да станеш стажант лекар трябва да си приключил пети курс +всичките изпити до момента и чак след това в продължение на една година си стажант лекар. Момчето 3 курс си е студент по медицина.
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука няма какво да се коментира - не знам кой кого, но не са дали ЕКГ-то на дежурния.Стажанта си е стажант. Дежурния лекар се предполага, че по-разбира от медицина и вероятно щеше да го прати на коронарография. А в държавната болница вероятно е имало и дежурен кардио, който щеше да се произнесе много по-компетентно.