Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?

Прокуратурата търси виновни за смъртта на подполковник Пацов
19 юли 2017 10:45,
152
Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?
Снимка: "24 часа"

Млад военен си отиде нелепо от този свят, след като стажант по медицине го "прегледа" в Благоевградската болница.

Здравното заведение прави проверка по случая, прокуратурата – също.

43-годишният зам.-командир на военното формирование 26 400 подп. Пламен Пацов починал в събота малко след 17 ч, след като преди това е бил в спешното отделение на болницата.

Аутопсията показала, че причина за смъртта му е белодробна тромбоемболия.

Младият военен от няколко дни се оплаквал. Направени са му изследвания от личния лекар, които установили, че има нисък показател на желязото в кръвта и оттам желязодефицитна анемия.

В събота сутринта съпругата му отишла в дежурен кабинет на частна клиника, за да търси съвет от лекар, описвайки състоянието на мъжа си. Дежурната лекарка ѝ казала, че трябва да види пациента, а ако не е в състояние - да се повика Бърза помощ.

След това жената отишла и в спешния кабинет на държавната болница, където също описала какъв проблем има мъжът ѝ. И там казали, че трябва да дойде болният.

Около 14 часа на подп. Пацов му прилошало. Обадил се на познат, за когото знаел, че е студент по медицина в III курс, и заедно отишли до болницата.

"По това време колегите са имали пациент с дихателна недостатъчност и друг с кардиологичен проблем и се занимавали с тях. Познават студента, който идва често в отделението, за да наблюдава. Младежът бил цивилен със слушалки на врата. Влязъл с военния и му направил ЕКГ, взел разпечатката и си тръгнали", коментира пред "24 часа" д-р Огнян Митев, директор на болницата в Благоевград.

Той твърди, че една от сестрите се е скарала със стажанта, защото не е трябвало да поема инициативата.

"Дори студентът да е направил ЕКГ, не ми е ясно защо веднага са си тръгнали. Не е консултирал резултата с дежурния лекар, не е уведомил екипа, че си тръгват. Колегите са излезли да ги търсят, но не ги открили", допълни Митев.

Така посещението на военния дори и не било записано в болничния дневник.

След като се прибрал у дома си, малко преди 17 часа му прилошало и паднал на пода. Веднага съпругата му подала сигнал на тел. 112.

"Колегите са тръгнали на момента и са пристигнали бързо. Пациентът е бил в безсъзнание, без дишане, без сърдечна дейност. Екипът започнал реанимационни действия. Друг колега, който е бил на адрес наблизо, разбрал за случая и също е пристигнал. Направили са всичко възможно", категоричен е шефът на местния Център за спешна медицинска помощ д-р Красимир Михайлов.

Шокирани от внезапната смърт, близките му се обадили в полицията, за да кажат, че е починал, и веднага на място дошли и разследващи полицаи.

Малко след смъртта на военния студентът пристигнал в спешния кабинет на болницата в нервна криза. Ръководството на МБАЛ-Благоевград пък веднага започнало вътрешно разследване.

"Пациентът не е преглеждан. Колегите не са видели и резултата от ЕКГ", настояваа болничният шеф, докато младият стажант обяснил, че е показал резултатите на лекарка, която обаче отрича да ги е виждала.

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен автор за причинена смърт по непредпазливост. Към момента обвинението е работно и ако се окаже, че има виновни длъжностни лица, то ще се преквалифицира.

Починалият 43-годишен мъж оставя съпруга и две момичета в VI и X клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пациентът е бил в безсъзнание, без дишане, без сърдечна дейност.--------------------------------
78
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, няма такава болница! Влизат някакви хора, правят си кардиограма и си излизат! Ами така де...на самообслужване! И този пък...пратил жена си на обход из болниците да го прегледат дистанционно! А те, видиш ли, искали да го видят на живо! Авторът на статията изглежда истински озадачен :)Истината е една - *** народ-слаба държава!
77
11
 
4
 
! Отговори
Калоян преди 6 години
Абе айде като не знаете не се обаждайте. Вие ходили ли сте на доктори и по специално спешна помощ ? Там като те видят че ходиш и движиш не ти обръщат никакво внимание. Той човека си е ходил по доктори, ама да ги моли ли ? Затова и жена си ще прати, да няма по цял ден време да ходи на доктори и те да го пращат от там на сам, чакане и без нищо.
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е как съпругата обикаля от доктор на доктор без човека и защо не са извикали бърза помощ както са били посъветвани
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен от няколко дни нещо двигателят на колата не ми работи добре, гасне и придърпва.Жена ми отиде в сервиза да "поговори" с майсторите и да поиска съвет какво да правим с колата.Обяснили и, че трябва автомобилът да се закара в сервиза на преглед.----Сега се чудя другата седмица дали да го карам, или да се обадя на един ученик от Механотехникума, приятел.Вие какво ще ме посъветвате да правя?
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една приказка - като знам какъв инженер съм ме е страх да отида на лекар. Странна е цялата работа. Някакъв стажант, който никой не го знае, че и цивилен се разкарва из спешното. Двама доктори в цялото спешно и ако си трети пациент си се споминал. Жена му ходи из доктори като че ли на нея и има нещо, а не на съпруга и. Губели са ценно време. За това е хубаво да се прави профилактични тестове, даже и да си платиш за някои неща няма да са на вятъра.
73
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас, какво здравеопазване имаме. Една седмица човека се лупа по болници и накрая умира като куче от нещо което е било съвсем предотвратимо при правилни и навременни действия.
72
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Описание на тъжната действителност на безпросветна тъмнина в днешна България. За съжаление е виновен самият нелепо починал човек, който като повечето мъже, вместо да иде на лекар, се оставил жена му да митка по кабинети без него, че и се обажда на познат студент по медицина. Толкова е абсурдно, че няма накъде.
71
1
 
12
 
! Отговори
средна 900 лв :) преди 6 години
Иван яде свинско + Петър яде зеле = Иван и Петър ядат свинско със зеле
70
6
 
13
 
! Отговори
ttt преди 6 години
До ??Какви 900 лева Ела в провинцията да видиш заплати от 650 до 750 левва на лекари .И то не получавани с месеци и месеци .
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да не дава Господ никому, не само такава, изобщо смърт! на мене ми поставиха диагнозата след седмица, откакто се почувствах зле, голям доктор кардиолог /да е жив и здрав/ и тогава ме сложиха на хепарин, иначе и той ми каза, че съм минал с малкия дявол! стоях си и аз дома два дена, после у болницата - а бе, като дойде кьорката ...
68
2
 
19
 
! Отговори
За мен преди 6 години
За мен по-виновни са пациентът (лека му пръст) и съпругата му!Напълно безотоговорно е да се консултираш с какъвто и да е специалист какво му има на човек,който те не са виждали от какво му било лошо?90% от пациентите казват ''лошо ми е'',но не са болни от едно и също!После търсиш помощ от някой напълно неквалифициран- хубаво ходил в болницата,да те заведе,да те представи дето се вика,но да не изчакаш да говориш с лекар след като си отишъл за това?И накирая от БТЕ спасява само Бог!
67
5
 
12
 
! Отговори
>Лошото преди 6 години
е че и аз със здравноосиг. вноска от 64 лв. на месец получавам СЪЩАТА НИСКОКАЧЕСТВЕНА ЗДРАВНА ПОМОЩ както и този без или с 18 лв. на месец ! Защо?????????Толкова си могат ДОКТОРИТЕ в бг а също и стажантите / по-късно и те доктори /. Съболезнования на семейството!
66
3
 
19
 
! Отговори
?? преди 6 години
"Дори студентът да е направил ЕКГ, не ми е ясно защо веднага са си тръгнали. Не е консултирал резултата с дежурния лекар, не е уведомил екипа, че си тръгват. Колегите са излезли да ги търсят, но не ги открили"Това е разковничето. Студентът щом го е завел в болницата е направил каквото трябва. От там нататък грешката е в политиците. Няма лекари и това е. Докато политик взими 3000лв начална, а лекар 900 ще става страшно. Не може за 2млн. София 15 линейки на смяна да има...
65
12
 
8
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
"Като знам как съм си взел дипломата за инженер, ме е страх да ида на доктор!""Зад всеки добър лекар, стои едно малко гробище"Този юнак още не е завършил и вече преглежда и дава диагнози, да му имам самочувствието! Не знам дали ще му потърсят отговорност, но медик не трябва да става!На човека, лека му пръст!А живите, господ да ни пази, явно докторите не могат!
64
3
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Ако нещата са наистина така како са представени в статията, за съжаление вината е на военния. Или че се е доверил на стажанта или защото просто си е тръгнал. Не изключвам вина и на болницата. Но трябва да се чуе и версията на стажанта, понеже всеки си представя неговата гледна точка.
63
2
 
9
 
! Отговори
Бил съм там преди 6 години
До ДиспансеризиранЕто малко инфо за цени на Малдивите:Сандвич-19$Бира-7$Дет се казва: Ко му плащаш?
62
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дървен философе който се води счетоводител , къде я видя тази средна заплата от 900 лева некадърник , всичко се смята на базата на 460 , останалото е в твоите фантазии
61
1
 
10
 
! Отговори
Mc преди 6 години
Kakav stajant 3 kurs studen parvite 2 g se uchi anatomoia i fiziologia. EKG vseki moje da napravi no ne vseki mohe da ho razchete
60
8
 
7
 
! Отговори
Счетоводител преди 6 години
Здравната вноска в България не е 18 лева, а е 8% върху осигурителния доход /заплатата/Тоест при средна заплата 900 лева здравната вноска е 72 лв.