Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?

Прокуратурата търси виновни за смъртта на подполковник Пацов
19 юли 2017 10:45,
152
Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?
Снимка: "24 часа"

Млад военен си отиде нелепо от този свят, след като стажант по медицине го "прегледа" в Благоевградската болница.

Здравното заведение прави проверка по случая, прокуратурата – също.

43-годишният зам.-командир на военното формирование 26 400 подп. Пламен Пацов починал в събота малко след 17 ч, след като преди това е бил в спешното отделение на болницата.

Аутопсията показала, че причина за смъртта му е белодробна тромбоемболия.

Младият военен от няколко дни се оплаквал. Направени са му изследвания от личния лекар, които установили, че има нисък показател на желязото в кръвта и оттам желязодефицитна анемия.

В събота сутринта съпругата му отишла в дежурен кабинет на частна клиника, за да търси съвет от лекар, описвайки състоянието на мъжа си. Дежурната лекарка ѝ казала, че трябва да види пациента, а ако не е в състояние - да се повика Бърза помощ.

След това жената отишла и в спешния кабинет на държавната болница, където също описала какъв проблем има мъжът ѝ. И там казали, че трябва да дойде болният.

Около 14 часа на подп. Пацов му прилошало. Обадил се на познат, за когото знаел, че е студент по медицина в III курс, и заедно отишли до болницата.

"По това време колегите са имали пациент с дихателна недостатъчност и друг с кардиологичен проблем и се занимавали с тях. Познават студента, който идва често в отделението, за да наблюдава. Младежът бил цивилен със слушалки на врата. Влязъл с военния и му направил ЕКГ, взел разпечатката и си тръгнали", коментира пред "24 часа" д-р Огнян Митев, директор на болницата в Благоевград.

Той твърди, че една от сестрите се е скарала със стажанта, защото не е трябвало да поема инициативата.

"Дори студентът да е направил ЕКГ, не ми е ясно защо веднага са си тръгнали. Не е консултирал резултата с дежурния лекар, не е уведомил екипа, че си тръгват. Колегите са излезли да ги търсят, но не ги открили", допълни Митев.

Така посещението на военния дори и не било записано в болничния дневник.

След като се прибрал у дома си, малко преди 17 часа му прилошало и паднал на пода. Веднага съпругата му подала сигнал на тел. 112.

"Колегите са тръгнали на момента и са пристигнали бързо. Пациентът е бил в безсъзнание, без дишане, без сърдечна дейност. Екипът започнал реанимационни действия. Друг колега, който е бил на адрес наблизо, разбрал за случая и също е пристигнал. Направили са всичко възможно", категоричен е шефът на местния Център за спешна медицинска помощ д-р Красимир Михайлов.

Шокирани от внезапната смърт, близките му се обадили в полицията, за да кажат, че е починал, и веднага на място дошли и разследващи полицаи.

Малко след смъртта на военния студентът пристигнал в спешния кабинет на болницата в нервна криза. Ръководството на МБАЛ-Благоевград пък веднага започнало вътрешно разследване.

"Пациентът не е преглеждан. Колегите не са видели и резултата от ЕКГ", настояваа болничният шеф, докато младият стажант обяснил, че е показал резултатите на лекарка, която обаче отрича да ги е виждала.

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен автор за причинена смърт по непредпазливост. Към момента обвинението е работно и ако се окаже, че има виновни длъжностни лица, то ще се преквалифицира.

Починалият 43-годишен мъж оставя съпруга и две момичета в VI и X клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
10
 
! Отговори
фр преди 6 години
лека му пръст! оба4е и стажанта надали ще стане медик!!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кандидат програмиста: Пич, ако си мислиш, че машинното инженерство е по-леко от софтуерното се лъжеш жестоко! Казвам ти го като машинен инженер и програмист едновременно.
57
1
 
26
 
! Отговори
Хм... преди 6 години
Съпругата ходила по лекарските кабинети, а не болният... Джипито пуснало изследвания... Анемия... Стажант-медик... Кардиограма..., която никой не видял... Странно... Всички имат вина за смъртта на човека. Дори самият той е проявил немарливост към здравето си. И после.. "Олеле, какво стана?!" И най-важното: Дошъл му е Часът. А той дойде ли, нямаш ли си дни, все ще има причина за смъртта. Съболезнования на близките!
56
1
 
15
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 6 години
До СтаршинкатаАко един стар лекар го беше прегледал щеше да живее още .Кръвен съсирек във вените е запушил съда и то не напълно но седмица не е успял да бъде прегледан от истински лекар.И това военен в висок чин и се разчу.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до анонимен 51цените в Германия са по-ниски от България , заплатата е по-висока , а здравната вноска в България е точно около 18 лева , която дори не покрива разходите за тоалетна хартия на месец .
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да знаете,че като напишете мнение срещу неграмотно написани статии в днес.бг, ще ви изтрият коментара
53
2
 
0
 
! Отговори
a преди 6 години
До байАз мразя такива като теб.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е подвеждащо. Смъртта е настъпила поради липса на лекар. На човека не му се е ходело, защото го е страх, че ще го правят на ***.
51
1
 
19
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 6 години
Протестираш за една партия ,плюеш и риташ полицаи ,сваляш правителството и хоп партията те прави шеф на Болница с фълшива диплома .Закриваш хемодиализата за да може частна клиника да хване клиничната пътека .Продаваш апаратите на фирма с адрес на неграмотен ром.И след това летиш на Малдивите на почивка и нагло от летиштето звъниш че не помниш подробности .Този реален случай от Дупница беше в новините вчера и уписва състоянието на здравеопазването и държавата ни.Младежи съвета ми е учете езици.
50
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Нелепо е да правиш подобни сравнения.Цените в България и Германия не са еднакви.Освен това вноската определено не е 18 лв.
49
8
 
16
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Едно време при соца нямаше лекарски грешкихората си умираха без никой да задава въпроси, защото ако много питаш, може да свършиш в лагера БеленеИмаше един виц:Двама работници при соца гледат на стената на завода некролог, единия пита:- Абе ти знаеш ли, от какво умрял Иван ?- Как от какво, най-отдолу пише "От профсъюзното и партийно ръководство"
48
3
 
8
 
! Отговори
Дипломата преди 6 години
на Т.Н. доктор не означава, че той МОЖЕ да лекува!!! Пациентите умират от ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ.И то много пециенти. Някой умряли от грешките им, а пък други - инвалиди от същите ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ!!!БЕЗ КОМЕНТАР!!!!!!!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стажант или слушател-надблюдател е бил студента или на някого човек щот има и други студенти,които би трябвало да влизат по таз причина свободно придружаващи някое лице за преглед без да са на работно назначено време в болнично заведение или с преподавател предружител за определен кабинет и час за посещение по определена дисциплина за практически познания,ако наистина в трети курс ги приемат вече за стажант,пълноправен стажант е след 5 години учение на 6-та пред дипломата с време и надблюдение.
46
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с 18 лева на месец здравеопазване не се прави . в Германия вноската е 350 евро и пак не покрива всичко
45
5
 
10
 
! Отговори
монолог преди 6 години
Като се знам какъв съм инженер ме е страх да отида на доктор.
44
4
 
12
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Хайде сега и некролози да четем, не стига друготоСякаш този е единствен починал от лекарска некадърностАз имам двама роднини умрели от лекарска грешка, да ви пратя некролозите ?
43
7
 
2
 
! Отговори
бай преди 6 години
мразим колелетата и техните водачи в центъра на софиятрябва книжка каска и номер технически преглед и гражданска отговорности постоянни проверки по спазването на правилата за движение
42
4
 
20
 
! Отговори
Поне стажантът преди 6 години
НЕЩО е направил -ЕКГ.В спешното другите КАПАЦИТЕТИ били заети с други спешни!!!СМЕШНО ИЛИ ТЪЖНО в спешното в бг?????????Бог да го прости пациентът на българското здравеопазване !!!!!!!!!В бг болниците НЯМА ЛЕКАРИ!!!!!! ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ!
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нелепо е как си отиват хората в БГ! И все търсим виновни , и все няма!!! Е.ати държавата.А "здравеопазването" ни вече не трябва да се нарича така.Първи по смъртност сме в Европа.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белодробната тромноемболия не е инфаркт!