Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?

Прокуратурата търси виновни за смъртта на подполковник Пацов
19 юли 2017 10:45,
152
Смърт от стажант медик! Защо един млад военен си отиде от този свят?
Снимка: "24 часа"

Млад военен си отиде нелепо от този свят, след като стажант по медицине го "прегледа" в Благоевградската болница.

Здравното заведение прави проверка по случая, прокуратурата – също.

43-годишният зам.-командир на военното формирование 26 400 подп. Пламен Пацов починал в събота малко след 17 ч, след като преди това е бил в спешното отделение на болницата.

Аутопсията показала, че причина за смъртта му е белодробна тромбоемболия.

Младият военен от няколко дни се оплаквал. Направени са му изследвания от личния лекар, които установили, че има нисък показател на желязото в кръвта и оттам желязодефицитна анемия.

В събота сутринта съпругата му отишла в дежурен кабинет на частна клиника, за да търси съвет от лекар, описвайки състоянието на мъжа си. Дежурната лекарка ѝ казала, че трябва да види пациента, а ако не е в състояние - да се повика Бърза помощ.

След това жената отишла и в спешния кабинет на държавната болница, където също описала какъв проблем има мъжът ѝ. И там казали, че трябва да дойде болният.

Около 14 часа на подп. Пацов му прилошало. Обадил се на познат, за когото знаел, че е студент по медицина в III курс, и заедно отишли до болницата.

"По това време колегите са имали пациент с дихателна недостатъчност и друг с кардиологичен проблем и се занимавали с тях. Познават студента, който идва често в отделението, за да наблюдава. Младежът бил цивилен със слушалки на врата. Влязъл с военния и му направил ЕКГ, взел разпечатката и си тръгнали", коментира пред "24 часа" д-р Огнян Митев, директор на болницата в Благоевград.

Той твърди, че една от сестрите се е скарала със стажанта, защото не е трябвало да поема инициативата.

"Дори студентът да е направил ЕКГ, не ми е ясно защо веднага са си тръгнали. Не е консултирал резултата с дежурния лекар, не е уведомил екипа, че си тръгват. Колегите са излезли да ги търсят, но не ги открили", допълни Митев.

Така посещението на военния дори и не било записано в болничния дневник.

След като се прибрал у дома си, малко преди 17 часа му прилошало и паднал на пода. Веднага съпругата му подала сигнал на тел. 112.

"Колегите са тръгнали на момента и са пристигнали бързо. Пациентът е бил в безсъзнание, без дишане, без сърдечна дейност. Екипът започнал реанимационни действия. Друг колега, който е бил на адрес наблизо, разбрал за случая и също е пристигнал. Направили са всичко възможно", категоричен е шефът на местния Център за спешна медицинска помощ д-р Красимир Михайлов.

Шокирани от внезапната смърт, близките му се обадили в полицията, за да кажат, че е починал, и веднага на място дошли и разследващи полицаи.

Малко след смъртта на военния студентът пристигнал в спешния кабинет на болницата в нервна криза. Ръководството на МБАЛ-Благоевград пък веднага започнало вътрешно разследване.

"Пациентът не е преглеждан. Колегите не са видели и резултата от ЕКГ", настояваа болничният шеф, докато младият стажант обяснил, че е показал резултатите на лекарка, която обаче отрича да ги е виждала.

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен автор за причинена смърт по непредпазливост. Към момента обвинението е работно и ако се окаже, че има виновни длъжностни лица, то ще се преквалифицира.

Починалият 43-годишен мъж оставя съпруга и две момичета в VI и X клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
0
 
! Отговори
лекар преди 6 години
Завърших през 1989-та година.В града в който живея и работя тогава започнахме работа 25 човека.В последните 10-12 години обаче дойдоха 5-*** а си тръгнаха над 50!Отделно от това някои се пенсионираха или починаха.Броят на завършващите медицина е трагично малък-по 2-3 *** на година и няма да има кой да ни лекува след 10-ина години.Заплатите са ниски и няма смисъл да се следва медицина.
138
1
 
6
 
! Отговори
Парадокс преди 6 години
съпругата обикаля кабинетите?!?!По зле от ветеринарен подход.Това са много загубени ценни часове ,макар че БТЕ си е едно супер спешно състояние с неясен изход.Каква вина и на кого да се търси?!?!
137
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това ЕКГ и как ще замени прегледа на болнияАнемията доказва ли БТЕВсе пак днесабеге не е научно списание.Жълт вестник е. Никой не очаква тук да прочете истината
136
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лека му пръст на човека, обаче:Какви здравни осигуровки пресмятате.Военни и полицаи не плащат такива по закон.Държавата също не ги внася в НЗОК, независимо, че е длъжна да го прави по същия закон.
135
8
 
14
 
! Отговори
случай с кола преди 6 години
Преди 2 години колата ми на около 200 километра не искаше да пали.И като я закарах на майстор той отсече ,че това дето не става всеки път , а веднъж на 200 км не е за майстор,а за врачка.След размисъл и малко измервания с мултицета си открих сам повредата.Техниката може и да почака за диагностика,за съжаление при хората не е така!Жалко за човека,че си е отишъл млад,но истина е,че има и много млади,но болни хора.И не всички могат да бъдат спасени.Помислете си за Стив Джобс например.
134
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До jjДжиджка, ти си лесен, бе, какъв ти е проблемът. Не ти харесва тук, хвърляй българската бяла престилка, и летим марш - при възпитаните иинуити, в Аляска, в Северна Норвегия, в Северна Швеция, Финландия, при възпитани афроамериканци в САЩ, може и при аборигените в Австралия, ако ти излезе късметът - супер места в Турсо, Леруик, опера, театри, концерти, балове, абе лайф. А не като тук - пациенти ти бутат по 50 лева, работиш на 2-3 места по 2-3 часа, дилърски, пеперудски, мъка едва 7-8 бона
133
4
 
0
 
! Отговори
5 преди 6 години
До АнонименЗа съжаление, има моменти и задължения, по-важни от теб.Няма идеални условия.Бъди щастлив/а!
132
4
 
6
 
! Отговори
5 преди 6 години
А защо не се попитате дали човекът е имал време, за да си обърне внимание, защото при тях липсва такова време, повярвайте ми!Светла му памет и съболезнования на семейството!
131
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СчетоводителТ.е. 72 лв. х 12 м. = 864 левчета на година!!! За зъболекар НЗОК плаща някакви си 30-40 лева за 2 пломби, нищо повече. Значи, да кажем, за 5 години, НЗОК гепва 4 300 левчета!!! Средностатистическият гражданин колко пъти в годината е на лекар? Токуда и по-добрите болници - пълни с миrани. Почти всички- неосигурени. С тях - по 2-3 деца. С чии пари ги лекува майка България?Изводът - пестим си вноските, а лечение - в Сърбия, Турция, Чехия. Тук парите ни не са наши. Не са за нас!
130
6
 
18
 
! Отговори
jj преди 6 години
не се притеснявайте, нещата ще стават по-зле. Пише ви го лекар .. и съм сигурен в думите си. Никой вече не иска да лекува нагли и агресивни пациенти, в система организирана по-зле от бардак и със заплата 3 пъти по-ниска от на сервитьорка. Така че почти всички, които са кадърни бягат в чужбина и там си работят. Условия екстра, система като система, болните възпитани .. и за учудване няма толкова такива " инциденти ". Мир на праха на човека. За съжаление глобално - няма да се оправим.
129
5
 
5
 
! Отговори
Бацо Пацо преди 6 години
Плюйте през рамо да не ви дойде на вас на главите, отворковци!
128
1
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Сандокан 117 Сандокане ,не си прочел ...Става въпрос за студент трети курс , който се прави на доктор, а не за доктор стажант.Схващаш ли разликата?
127
3
 
10
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Че има виновни, няма никакво съмнение.Истината е че от тромбоемболия на .б дроб няма спасение.Наскоро от същото почина комшия на 32г , въпреки че е лекуван в София.А и почти съм сигурен че и на професор да беше попаднал, нямаше да е жив човека.
126
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ако имаш денА защо да не "се сети" джипито. Нали е "ЛИЧЕН лекар", нали е "общопрактикуващ", нещо като по-раншните интернисти, които обаче си разбираха от работата. А тия са едни дилъри на фирмите за лекарства. А системата е гадна. Нали те пращат на "специалист"в редките случаи, когато има направление - ЗА ЕДИН МЕСЕЦ. КОЯ БОЛЕСТ СЕ ЛЕКУВА ЗА МЕСЕЦ, А БЪЛГАРСКА ГРИЖОВНА ДЪРЖАВО!?И кой лекува българина като организъм, а не като орган, и то ИМИТИРАЩО! Кой, къде? Хайде, защитници на СИСТЕМАТА!
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 121Довечера ще трябва да викаш Бърза помощ по телефона. Приготви си завещанието, 1200 лева за една "услуга", виж, имаш ли осигурено място, за да не товариш роднините си, и ... чакай. Ако все пак дойдат, преди това да си осигурил апаратурите, 10-на вида лекарства, кислород, и разни апарати от неолита (не от еолита, де). Как бързо се организирахте за да прикриете върлуващото в гилдията ви пренебрежение към живота на хората. Ми хвърлете бялата престилка бе, щом не ви харесва да сте лекари.
124
3
 
5
 
! Отговори
ако имаш ден преди 6 години
понеже тия случай, с БТЕ, са на 90% с латентен изход, нема кое джипи или редови доктор да се сети за кво става въпрос, аз им навирах отеклия си и възпален прасец, а те кимаха неразбиращо глава! лежах в болницата без поставена диагноза и без лечение, добре че милостивия Господ се смили над мене, а накрая се появи и докрор който ме гледа на "специален" апарат, и който внимателно ме изслуша и прегледа и прасеца ми / има и безспорни и страхотни кардиолози, да са живи и здрави/, след което назначи
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 120със *** ее скрита думата "малoyмни".
122
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 121Има училища за ***. *** там, ще ти обяснят.Явно си част от системата.А подполковникът е жертва на цялата верига от безотговорни медици, до които той за нещастие е опрял, търсейки помощ.Много хора, заради грубото, надменно, неангажирано и некомпетентно отношение на здравните служители се страхуват, или се въздържат да отидат на лекар. Защо кряскащата на стажанта т.нар. "сестра" не е съобщила веднага за болния.Защо лекарката лъже, че не е видяла ЕКГ-то!Нищо не ги оправдава!
121
3
 
5
 
! Отговори
еха преди 6 години
Стажант медик го бил прегледал. И затова се учудвате?! Явно не сте виждали 5-та градска болница в София. Там има цели отделения с млади лекари без старши супервайзор. Ти му обясняваш, че пациентът изхвъля камъни, те за да им е по-лесно му слагат катетър. После защото не пускал урина в торбичката и хоп хемодиализа...
120
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До същият случай с колаСъветът е да не изпращаш жена си при монтьорите. Кой знае, какво е правила с тях. Изпрати я и при ученика - сега е модерно. Може би пък да научи дървенатап ти нагла глава, какво е смърт. Защото случаят е поредица от безхаберие.мници, ами ако това е човек малограмотен, без близки, пак ри ще е виновен, че "лекарите са заети". И как така се знае много добре, че "ПО ТОВА ВРЕМЕ" са имали дрруги пациенти. Но понеже военният не е пискал, е платил с живота си.Глутница...