Как се пуска "бръмбар" от подсъдим магистрат? Лесно, с връзки

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС-та Гатев съветвал как се прави това
22
Как се пуска "бръмбар" от подсъдим магистрат? Лесно, с връзки
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата предлага на зам.-шефа на бюрото за контрол на СРС-та Георги Гатев да бъде отнет достъпът до класифицирана информация.

Преди два месеца е постъпил сигнал от ДАНС с информация за установени нарушения на служебните задължения от страна на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

В конкретния случай е установено че член на бюрото контактува с податели на заявления, дори обвиняеми или подсъдими, съветва ги относно съдържанието на тези заявления, а дори и лично изготвя такива заявления или нарежда това на служител от администрацията на бюрото.

Проверката е установила, че обвиняем магистрат е имал среща в заведение с въпросния член на бюрото, непосредствено след което посетил сградата на институцията, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред.

По указание на Гатев то било изготвено от административния секретар на институцията в служебния й кабинет и на служебния й компютър.

Същият е и случаят с подсъдим, с когото членът на бюрото е в близки отношения - документът е изготвен и внесен по същия начин.

Гатев е имал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях.

Проверката е установила още, че след среща на Гатев с лице, спрямо което са били прилагани СРС, то подало заявление за проверка. Тя била осъществена от въпросния член на Бюрото. Освен това обвиняем магистрат бил заведен в Бюрото лично от този Гатев, за да подаде заявление.

Според "24 часа" магистратите, на които Гатев помогнал са варненския съдия Светлозар Георгиев, който беше съдия по делото срещу Васелин Марешки. Другият е плевенският прокурор Димитър Захариев, разследван за връзки с Камен Балбузанов-Куката, и третият е пловдивският прокурор Росен Каменов.

Според прокуратурата описаните случаи, установени при проверките на ДАНС, са нарушения на установения обществен ред и са основание членът на бюрото да се смята за ненадежден от гледна точка на сигурността и опазване на тайната. Това е причината прокуратурата да предложи на ДАНС отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация.

Наличието на такова разрешение е изискване за заемане на длъжността член на Националното бюро, а липсата му е предпоставка за предсрочно прекратяване на мандата от Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: нсконтролДАНССРС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да питам.....до кога Ушеви Шопари ще се хвалят, че имат служебен достъп до пароли във Фейсбук, Мисинджър и Вайбър!?
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Бойко Суджука няма ли да се разбеснее? Или се СЛУХТОРИ по заповед на Суджука?
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поръчковото окипазяване на неудобни хора. Като видя Ушев с телефонче и ми се повръща като от много гадна воня.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, да ви попитам, от днеска излиза ли ви едно прозорче отдясно най-отдолу - Още от ... рекламират друга статия? Адски е дразнещо!
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафията си има съдебна система.
15
3
 
8
 
! Отговори
питащ преди 6 години
Действията на Гатев не съставляват ли престъпление по НК? Къде спи СГП, и защо не е образувала ДП по случая?Какво ще се прави със засечените магистрати?Тяхното поведение дали не съставлява престъпление?
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички депутати на разстрел! Всички съдии на каторга! Разпускане на ДАНС и по 50 камшика на всеки от служителите и! Правителството - да се убие с камъни от тълпата. И тогава може да се оправим.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
постоянно се нюха и слухти ,но не се търси само КОМПРОМЕТИРАНЕ Институциите работят на заявка за компрометиране.Ако на това му се казва работа.
12
0
 
14
 
! Отговори
Златко Живкоооов преди 6 години
в Монтана *** и дрогата ги пази данс заедно с кмета и общинските съветници , къде си бойко ако не се във веригата.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЦЯЛОТО ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВО ОТ ФЕЙСБУК, МЕСИНДЖЪР И ВАЙБЪР СЕ СЛУХТОРИ МОСОВО, И НАЙ- КИРЛИВИЯ ИЗТРЪПНАЛ СЕЛСКИ УШЕВ ИМА ДОСТЪП.
10
0
 
12
 
! Отговори
Леле майко преди 6 години
Леле майко в каква държава си ме родила. То всичко краде, то всичко мъкне и гледа да задигне нещо, навсякъде мафия майко.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УШЕВИТЕ ПИШМАН "ХАКЕРИ"ЩЕ ИМ ЗАМРЪЗНАТ НАГЛИТЕ БЕЗОЧЛИВИ УСМИВКИ И ТОКУ ВИЖ СЕ ОЗЪБИЛИ.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хората на БСП изгоряха, сега какво ще правим ?
7
0
 
17
 
! Отговори
пак преди 6 години
Ето това се казва мафия....
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да питам - административният секретар, на чийто компютър са изготвяни документите, няма ли да го/я арестувате? А може ли да публикувате и името?
5
1
 
17
 
! Отговори
ГаднатаИстина преди 6 години
Докато сганта (наричаща себе си народ/нация) спи така ще е. Безнаказаността е основния проблем в БГ *** в момента, но благодарение на платените медии (доказано непрозрачни от външни организации) и на тъпотията на БГ сганта, която и показват, че медиите са платени, но тя си ги гледа и си вярва. Та благодарение на тези фактори никой не протестира срещу безнаказаността. Протестира се само по личен интерес. *** сме БГ сганта дано да изчезнем !
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е чат - пат излизат разни клюкинки за злоупотреба с власт и шуробаджанащина, имам чувството, че не разбираме за 90% от това което става в парламента и съдилищата, а ако го знаехме гаранция щяхме да трепем правителства.
3
0
 
17
 
! Отговори
Сляп,глух, неразбрал преди 6 години
... Ще му бъде отнет достъпа...??????... КАК... КАК.....???? НЯМА ЛИ ДА ГО УВОЛНЯТ????
2
0
 
38
 
! Отговори
Клоун преди 6 години
Където и да погледне човек далавери, корупция, магистрати пият на едно с мафиози, баби копуват хотели на внуците и т.н.Абе, с една дума цирк
1
1
 
10
 
! Отговори
12312 преди 6 години
Страшно *** са в тоя ДАНС...супер безмислена агенция..говорим за народа де.Идеята на агенцията е контрол над висши магистрати.