Всеки шести иска: Съд и прокуратура – подчинени на Борисов

Според проучване: В битката за реформа има само лоши и по-лоши
111
Всеки шести иска: Съд и прокуратура – подчинени на Борисов
Снимка: архив, БулФото

86% от българите не са наясно какво е "съдебна реформа" и в какво се състои. Това показват данни от национално представително проучване на Агенция "Медиана", проведено в периода 12-18 юли сред 1002 души.

На практика, призивите за "съдебна реформа", "истинска съдебна реформа" и дебатите за това кой е виновен, са довели единствено до задълбочаване на недоверието в правосъдната система и усещането, че "всинца са маскари". 

В битката за правосъдна реформа няма "добри" в очите на обществото - има само "лоши" (53%) и още "по-лоши" (15%), посочват социолозите.

Според данните опитът да се представи битката за правосъдна реформа като битка на "съд" срещу "прокуратура" завършва печално и за двете страни. Най-потърпевш от предлагането на тази схема е съдът. Оценките за неговата работа (2.82 по шестобалната система) са по-ниски дори от тези на прокуратурата (3.10).

Въпреки подчертания негативизъм, правосъдната система все още не е тотално неглижирана. Според една четвърт (25%) от хората правосъдната реформа вече се прави, макар и частично.

20% вярват, че прекият избор на ВСС може да подобри работата на правосъдната система, 10% считат, че в последните 1-2 години работата на правосъдната система се е подобрила, показват още данните.      

Идеята съдът да бъде подчинен и зависим от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните. Всеки шести одобрява идеята съд и прокуратура да минат на пряко подчинение на Бойко Борисов, като едва половината са против тази идея.

Като цяло корените на основните проблеми в правосъдната система се виждат от обществото в три основни пункта - корупция, политическа и олигархични зависимости, безконтролност и безнаказаност на магистратите.

Финансирането на партии и организации на магистрати от чужбина се приема крайно негативно (под 4 % приемат това). Финансирането от ЕС се приема малко по-добре, но също не се прима като цяло. (18 % приемат за нормално магистратските организации да могат да бъдат финансирани от ЕС.)

За "виновни" априори се приемат и всички магистрати, подобрили материалното си благосъстояние в последните 20 години.

Като цяло рецептата на масовите обществени нагласи за "съдебната реформа" са оставка на всички, съд (извънреден, специален, народен) за всички, откриване на чисти, светли, некорумпирани и независими магистрати (които да заменят всички), контрол и санкции върху магистратите (в т.ч. и от страна на изпълнителната власт).

Една трета от хората обаче признават, че не знаят какво трябва да се прави. 10 % смятят, че нищо радикално не трябва да се прави, а просто трябва стъпка по стъпка да се усъвършенства системата.

От данните социолозите правят извода, че юристите трябва да предложат на обществото ясна и разбираема идея за "правосъдна реформа", в основата на която трябва да е изчистване на съда и прокуратурата от "черните овце", вътрешен контрол и намаляване на политическата и корпоративна зависимост.

Въвличането на общественото мнение (общественото недоволство) като форма на натиск върху магистратите за реформиране на съдебната система е позитивно. Въвличането обаче на обществото в механизмите на съдебната реформа ("Как да се направи!") е път към ада. (

ЦИТАТИ

***
"Да бъде създаден нов орган с правомощия за контрол върху цялата система … Там да работят компетентни  хора, политически необвързани и морални (поне малко)". (жена, 47 год., средно образование)

***
"Да има наказания за забавени дела и решения. Всяка година да бъдат разследвани доходите на магистратите и семействата им. Да има комисия, която да разглежда делата с доказано грешно решение с последващи санкции". (мъж, 62 год., полувисше образование)

***
"В момента  съдебната система е под политически натиск и е абсолютно зависима. За реформа с днешна дата  е нагло и цинично да се говори. Промяната ще се осъществи само с нови хора … " (мъж, 71 год., средно образование)

***
"Да се гарантира независимостта на съда от политически, олигархични, икономически и мафиотски влияния. Да се търси отчет и пълна  дисциплинарна отговорност от онези магистрати, които уронват авторитета на цялата система." (мъж, 66 год., висше образование)

***
"Трябва  да се вкарат в затвора корумпираните комунисти." (мъж, 39 год., средно образование)

***
"Всички трябва да бъдат в затвора - това политици, магистрати и т.н. Както са крали и сега крадат от нас." (мъж, 58 год., средно образование)

***
"Трябва  да има специален съд - всички, които са крали в затвора. Конфискация на имуществото им. Не трябва да заемат държавни постове." (жена, 37 год., висше образование)

***
"Да се  разследват забогателите магистрати и да се отнеме незаконно придобитото имущество. Да се преразгледат законите и се "ликвидират" вратичките, водещи до корупция." (мъж, 37 год., висше образование)

***
"Забогателите прокурори и съдии да ги осъдят и отидат в затвор". (жена, 19 год., средно образование)

***
"Да служат на хората, а не на мафията." (жена, 62 год., средно образование)

***
"Всички от ВСС да се сменят. Да се предложат само необременени млади съдии … " (мъж, 18 год., основно  образование)

***
"Румънски модел - сваляне имунитета на магистратите и пълно разследване. Корумпираните - в затвора за много години." (мъж, 48 год., висше образование)

***
"Съдии и прокурори да се избират пряко от хората." (жена, 45 год., полувисше  образование)

***
"В затвора да бъдат всички забогатели политици." (мъж, 41 год., средно образование)

***
"Всички богати съдии да бъдат осъдени." (мъж, 60 год., средно образование)

***
"Да се издигат много по-отговорни, съзнателни и компетентни юристи във висшите етажи на властта." (жена, 41 год., средно образование)

*** 

Изследването е национално представително за страната, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 човека в 125 точки (гнезда) в страната и реализирано от Агенция "Медиана".


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 1 година
Общественото мнение много лесно се манипулира .А може някой да иска да стане султан.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъдя накъдя!
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пет от шест НЕ ИСКАТ съд и прокуратура да са подчинени на Борисов. Продажни "журналисти" позор за вас!
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако данните са верни, то Боже, пази България! Тотално изперкал, опростял народ! Цар ли искаш? Вече има такъв! Силно се надявам, че е манипулация! Народе????
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва да се вкарат в затвора корумпираните комунисти." (мъж, 39 год., средно образование)"
Браво бе, детето ми! На колко годинки беше бе, пик-льо когато стана "промяната"? Какво помни мъничката ти главичка? Ами другите с мед ли да ги храним?
На г-н Борисов трябва да се даде още и "Чистота", камионите-асенизатори, диспетчерите на летищата, метеоролозите, противоградовите площадки, ж.п.-прелезите и всичко, за което се сетите! Да видите как ще потръгне всичко!
90
1
 
12
 
! Отговори
ПРОДАЖНИЦИ МА ЛОУМНИ преди 1 година
ФАКТЪТ, ЧЕ 86% НЕ РАЗБИРАТ НИЩО ОТ СЪДЕБНА РЕФОРМА, НО 65% ОТ ТЯХ ИСКАТ СЪДЪТ И ПРОКУРАТУРАТА ДА МИНАТ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МУТРАТА БОРИСОВ Е ПОКАЗАТЕЛЕН ЗА ТОВА, ЧЕ НАЦИЯТА НИ Е ТОТАЛНО ИЗПРОСТЯЛА, ЗАТЪПЯЛА И ПОДВЛАСТНА ИЗЦЯЛО НА ПЛАТЕНИТЕ ОТ СЪЩАТА ТАЗИ МУТРА ЖУРНАЛИСТИ И МЕДИИ. НАРОДЕ???? КОЙ ТЕ В ТАЗ РОБСКА ЛЮЛКА ЗАЛЮЛЯ? ДА ИСКА ОТ УНИЩОЖИТЕЛЯ НА НАЦИЯТА,ДОКАЗАНИЯТ ПРЕСТЪПНИК БОРИСОВ И СЪСИПНИК НА ВСИЧКО ЦЕННО И ДОСТОЙНО-ЩО ЗА МАЛО УМНИЦИ? АКО Е ВЯРНО ВЪОБЩЕ, ТОВА КОЕТО КАЗВАТ"СОЦИОЛОЗИТЕ"
89
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целата власт у Бай Ганя! Банкянска диктатура форевър! Е, тва е!
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е, че тук има не малко хора, които разчитат контекста в опита за брутално циничната манипулация в тази гнусна статия, а и в това гнусно дълбоко политическо/държавно/апаратно поръчково изследване....
87
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 година
Интересно изследване. 65% искат съд и прокуратура да са към изпълнителната власт , а само 16 на сто подчинени забележете пряко на др. Борисооф. Това означава ли, че ББ е пътник, защото не го одобряват вече в изпълнителната власт. Да не говорим, че заглавието е доста подвеждащо. Повечето от анкетираните не искат ББ, но той постоянно ни се натрапва от всички медии и социолизи, които анализират числата както си искат. Отврат. Държавата е в застой. Някой разбра ли , че има правителство и то работи.
86
0
 
13
 
! Отговори
ewq преди 1 година
аххахах скандална статия, скандални ***... всеки шестии искал будата да държи и съд, и свее аххаха а тиии не искаш ли ? Много умекотен, подносен и опакован празнично К** Защо така свежо и загатващо се лансират такива анти-демократични диктаторски идеи така да го кажа ? Страхувам се честно
85
0
 
22
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Всеки шести е нищожно малко, защото ако разделим 1 на 6, получаваме около 16,7% от всички допитани. Тоест около 84% са против тази глупост.
84
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Всеки шести от шесто ли.
83
0
 
5
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Тези наистина трябва някой да ги юрка да работят, ама няма как да е правителството
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо и най-важно правило е да бъде НЕЗАВИСИМА и никаква ШУРОБАДЖАНАЩИНА.Второ - НИКОЙ да не може да оказва натиск върху съдебната система!Трето - да си върши работата и да не се мотае и бездейства.
Всичко останало са празни приказки.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИ ТЕ НАЛИ НА НЕГО СА ПОДЧИНЕНИ
80
0
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Ааааа, не! Това не може да се допусне. Ще сменят лика на републиката ни
79
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това гарантира, че ще се озоват зад решетките завряният зет, къдравият, Цветан Василев, някои прокурори и съдии и аз съм за!
78
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
а, какво иска всеки 5/6 -ти ?
77
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Съд и прокуратура – подчинени на Борисов" - ей тогава вече съвсем ше си ... мамата :) :) :) :) :) :)
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдебна реформа в България няма.Всички преди да на власт говорят за това, но на практика си остава с говоренето.Съдебната реформа е като реформата в МВР - нищо от 25-26 години.И двете министерства акумулират от бюджета огромни суми.