Прокуратурата оспорва заповедта за "Калиакра" за земеделието

ВАП обаче подкрепя забраната за строителство в защитената зона
6
Прокуратурата оспорва заповедта за "Калиакра" за земеделието
Снимка: архив, БулФото

Върховната административна прокуратура протестира пред Върховния административен съд точка 2 от заповедта на министъра на околната среда Нено Димов за защитена зона "Комплекс Калиакра" и иска отмяната й. Това съобщиха от пресцентъра на институцията след извършена проверка.

Още по темата
Според тази точка на територията на защитената зона се въвежда забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения от земеделски култури.

От държавното обвинение смятат, че с тази заповед се засягат права и интереси на гражданите, като им се налагат ограничения за извършване на земеделска дейност.

Освен това при проверката си ВАП е установила, че при изграждането на европейската екологична мрежа "Натура 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от понто-сарматски степи, а на практика е била по-малка. По този начин заповедта от 21 юли тази година е издадена без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природното местообитание.

Относно т.1 от заповедта, с която се забранява издаване на разрешения за строеж и всякакво строителство, от ВАП е преценено, че подобни действия са от естество да увредят защитената зона въобще.

Във връзка с разкритите нарушения, документациите за проучване и създаване на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона "Комплекс Калиакра“ са изпратени по компетентност на ВКП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Калиакрапрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
До Анонимен1 В БГ-тото винаги има и друг начин. А закона кучета го яли.Мирише на големи пари и яка корупция, като за последно.
4
0
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 години
Не може да се разорава и залесява, но може в най-плодородните ниви (напр. в звмлищата на гр. Каварна или селата Българево, Х. Димитър, Раковски) да се "залесят" десетки вятърни генератори, всеки с прилежащ път (през нивата) и площадка с трошенокаменна настилка... Не може да се сее царевица и жито, но може да се направят три голф игрища с хотелски комплекси, безкрайни ограждения и асфалтирана инфраструктура, където от "Натурата" нищо не остана... хайде холан. Мирише на големи пари и ака корупция!
3
1
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
Някой може ли да ми припомни кои са гагаузите и по какъв начин идват в България и второ - какво се случи след връщането на Северна Добруджа обратно ?
2
4
 
2
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Да ви е честит еврогей.ския съюз!Даже в СССР строя и по време на Османската Империя не се е забранявало на хората да извършват икономически дейности със закон.Екоизродите могат да ми засеят моркова в ан..те си.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега! Ние не варваме, а и вие не вярвате че няма да се застрои. Ще му намерите цаката, както винаги.