Ти или Аз? От "най-добри приятели" до "смъртен враг"

Марихуана, скандал, нож, живот на ръба за единия и затвор за другия
45
Ти или Аз? От "най-добри приятели" до "смъртен враг"
Иван Генчев в съда на 28 октомври 2013 г. Снимка: Булфото, архив

Спречкване между двама 16-годишни най-добри приятели и съученици от Гимназията по хранително – вкусова промишленост в Пловдив води до тежко престъпление. Фаталният ден е 23 октомври 2013 г.

Единият е Искрен, който дълго време се бори за живота си. Другият – Иван Генчев сега излежава най-тежката присъда зад решетките в Бойчиновци заради опит за убийство.

Още по темата

Всичко започва, когато двете момчета се срещат в дома на Искрен. Именно там се разиграва сцена на жестоко насилие.

"Тогава трябваше да му дам материал – марихуана. Сбихме се, той извади нож, разряза ми ръката. Първият път ми разряза дясната ръка, след това посегна втори път, с лявата хванах острието, избих ножа, взех го и го намушках няколко пъти", разказва Иван пред bTV.

"Тоя нож ми остана в ръката, защото сухожилията ми бяха срязани. Останах с криви пръсти. Отидох на мивката, пуснах вряла вода, не можех да си отворя пръстите. Ножът падна там. Нито съм крил следи, нито нищо", допълва той.

Иван не си спомня точно какво се случило по-късно. Оставя приятеля си и бяга.

"Аз бях в твърде голям афект. Излязох, отидох на автогарата. Там ми стана лошо, бях изгубил много кръв вече. Извикаха ми линейка", споделя момчето.

По тялото на приятеля му лекарите преброяват 14 прободни рани. Иван е осъден за опит за умишлено убийство.

"Ние отидохме ей така, да се напушим. Стигна се до този скандал и… целия ми живот пропадна от тогава", разказва той.

Иван признава, че всеки ден с приятеля му са употребявали голямо количество марихуана. Във фаталния и за двамата ден също са пушили много.

Казва, че е нападнал Искрен с нож, защото нямал друг избор. В онзи момент положението било "ти или аз". Смята, че така е спасил живота си.

Иван признава, че през цялото време е съзнавал, че може да убие Искрен.

"Като отидох на автогарата предполагах, че е мъртъв. Няма какво да лъжа, нито да крия", спомня си Иван. Така животът му се преобръща в един миг. Няколко месеца по-късно той вече е зад решетките на "Бойчиновци".

"Имах цели, които да осъществя. Исках да уча, да работя. Щях да стана студент" ,споделя с тъга Иван. В затвора момчето се опитва да е постоянно ангажирано, за да не мисли за инцидента. Изкарал е 2 курса – за готвач и дърводелец. В момента готви в кухнята на затвора.

Всичките му приятели са шокирани от постъпката. За целият му престой в затвора никой от тях не го е потърсил.

"Аз съм 3 години и нещо тук, никой не ме е потърсил. Аз не искам да ги търся, защото всичките са наркомани", разказва ни детето.

Казва, че затворът го е лишил от свобода, но е променил изцяло съзнанието му. Радва се, че е попаднал тук, защото е спрял с дрогата. Иван се определя като спокоен човек, а злощастният бой е бил първият в живота му.

"Един побой нямам, едно сбиване нямам. Бил съм толкова кротко дете, никога не съм се бил", разкрива Иван.

Семейството му е в Германия. Когато излезе иска да замине при тях. Смята, че постъпката му го е лишила от бъдеще в България.

"Искам да изляза и да постигна нещо в тоя живот. Искам да съм на свобода. Не искам да си спомням за това място", казва младежът.

"Правя всичко възможно да изляза по-рано. 1 час да е, но да изляза по-рано", допълва той.

Момчето вече е излежало 3 от 7-те си години. Надява се да бъде освободен предсрочно. Казва, че единственото, което винаги ще му напомня за онзи кошмарен момент, са белезите по ръцете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zahto e blgarin nyma problem ako bese ot malcestvoto styha dago rugayt
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като излезе нека пуши пак марихуана. С.ка.пани наркомани!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Всъщност - доста добра.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В панделата, всеки е невинен, освен най-големите гадове, които са толкова затънали и затъпели, че се гордеят.
31
0
 
10
 
! Отговори
/./ преди 6 години
По добре 12 да ме съдят, отколкото 6 да ме носят. Това е.
30
1
 
6
 
! Отговори
/./ преди 6 години
Аз на негово място, също щях да постъпя така. От затвора се излиза, от грoба не се излиза. Скочи ли ми, вземам ножа и му прерязвам гърлото. Ако ли не, той ще пререже моето....
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 29не съм съгласен. бойчиновци беше съдаден по тошове време и беше пълен. във всяко училище имаше *** които бяха пращани там, че и в белене.
28
6
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Да, имало е подобни престъпления при Тошово време, но на 5г едно!!!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз мисля, че проблемът не е какво са пушили, щото ако бяха на ракия проблемът щеше да е същият.32 пропусна една ОСНОВНА подробност - РОДИТЕЛИТЕ и СЕМЕЙНАТА СРЕДА. Не го е възпитавала държавата - и аз съм израстнала в тази държава, и аз пуша, и аз съм бедна, ама не съм (у)била никого
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проблема не е в тревата, тя не води до агресия.това може да си го мислят хора които са неинформирани.напушения е спокоен, весело му е, и иска мир. последното което мисли е да се сбие.проблема е в това, че хлапетата са агресивни с промити от насилие мозъци.виновни за това са средата, ниското образование, медиите, холивудската пропаганда на насилие и държавата, защото не стимулира младите да са готови за живота.повечето младежи са безработни и мечтата им е да забогатеят с далавери, без да учат
25
0
 
18
 
! Отговори
Защо ? преди 6 години
Защо ни занимавате всеки ден с пропаднали наркомани, убийци, безделнициИма толкова нормални деца, печелят олимпиади, свирят, пеят, рисуват, четат книги....пишете за тяхпишете за талантливите деца ,за успехите им в спорта, в музикатасамо за *** пишете
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това е учил:пил кафе..пушил цигара..Пушил трева..пил чаша вода..Скандал след това.Убил!ами да криминализираме кафето - защото те превъзбужда, цигарите щото ти замотват мозъка, водата, защото съм сигурен, че е употребил вода преди да наръга.Как ти се струва тази логика?!
23
4
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Не пиши глупости. По Тошово време заводът в Дупница бълваше амфетамини. Паркизан, диазепам и други барбитурати се продаваха без рецепта за стотинки. Но просто на никой не му минаваше и през ума да се друса - имаше си хубава истинска евтина ракия! Такива битови престъпления винаги е имало. Просто не се разгласяваха. За Жоро Павето нещо някой да е написал във вестник? Всичко се шушукаше - как така сериен убиец ще има в комунистическа България? Ааа да - ти си от "ония".. Бивш партиец, а? Разбрах.
22
1
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Ако беше на световно ниво, да бяхме задминали поне Швеция и Канада и сега ние да произведаме Грипени, а не да търсиме.
21
1
 
7
 
! Отговори
мнение преди 6 години
За това е учил:Пушил трева..Скандал след това.Убил!
20
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За жалещите Тодор Живков и неговото време - парцел 8 на ЦСГ!А това колко сме "първи в света" и "колко добре живеем" го разбрахме след 10 ноември, след като излязохме от социалистическия затвор!
19
1
 
33
 
! Отговори
Preacher man преди 6 години
Сигурно ще изтрият този коментар,защото от този сайт са много деликатни към истината,но ИСТИНАТА е,че тази нация се е и.зродила адски много.Родители,спрете да купувате любовта на децата си със скъпи подаръци и започнете да прекарвате с тях повече време и да ги изслушвате!
18
5
 
3
 
! Отговори
КАСАПИНА преди 6 години
BULGARI UNACI BULGARI UNACI BULGARI UNACI MNOGO JALKI HORA KADESTE U6 ROMITE SA VINOVNI A SI4KI UACI. PU6AT NERGELETA RABOTIAT VAV IZGORELOTO PLA6TAT DANACI NA NARKO DILARI SI4KI. BULGARI UNACI .
17
1
 
15
 
! Отговори
до Makedon преди 6 години
Те албанците такава хубаво ще ви инжектират скапаната нацийка та чак свят ще ви се завие!
16
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Тодор Живков децата ни даже и не бяха чуявали какво е марихуана и дрога,за сметка на това образователната ни система тогава освен ,че беше безплатна ,беше и на световно ниво,защото нашите ученици на олимпиядите по физика ,математика,химия винаги бяха първи в света и вземаха златни медали. Да не говорим,че тогава ,че в училищата децата ги възпитаваха в морал,чест,достойнство и родолибие ,а не като сега да ги учат ,че било (нормално) иванчо да имал двама бащи или две майки