НАП души за парите на Калин Митрев от "Азербайджанската пералня"

Прокуратурата пита: Има ли данъчно престъпление, пране на пари?
77
НАП души за парите на Калин Митрев от "Азербайджанската пералня"
Снимка: "24 часа"

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР, съобщиха от прокуратурата.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Самият Митров е категоричен, че става дума за атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова.

Скандалът гръмна във вторник, след като в ексклузивен материал вестник "Гардиън" написа, че Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан.

Още по темата

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. "Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях", настоя Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
6
 
! Отговори
ОРТАЦИ В КРАДЕНЕТО преди 6 години
герб и бсп са скачени съдове в една обща система ,има ли все още тикви които не вдяват ?
30
4
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Много ясно. Плевнелиев, който е доктор хонорис кауза на Бакуинския държавен университет, да не би да е нарушил нещо, като ходи всяка година в Азербайджан, дори след като вече не е президент?
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов не видя законови нарушения от страна на Калин Митрев.Което иде да рече,че герберастите също са намазали от азерският мед!
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премиерът Бойко Борисов и Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева откриха реконструираната средновековна крепост Трапезица във Велико Търново. Възстановяването на крепостта стана възможно благодарение на дарението от 12,5 млн. лв., направено от Фондацията Гейдар Алиев, която управлява съпругата на азербайджанския президент.А има ли КОЙ да провери БАШ СУДЖУКА ?
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премълчаване и преиначаване на факти. Четете статията на Дачков и вижте фактите.
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво става с разследването срещу Трайков и Дянков? Роско не си ли имаше и ной нещо с EVN? Защото ако Митрев е получавал тези пари, те не са били от нашя джоб! Дайте малко по въпроса "Къде са Нашите Пари" от КТБ, от EVN , от приватизацията, от заемите!!!!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ровят Митрев, за да не ровят други! Накрая Митрев ще е чист, а другите - все така в бяло.
24
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Дано Цацата да се само сезира и да провери и Роската и Боко, че и те се навъртат покрай софрата на тоя Азербайджан.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слънце е булката е на пътешествие!
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След дъжд качулка
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ..искаш...искаш...суджук то салам.
20
9
 
14
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Хайде сега за 425 хил. няма да го съдим човекаголяма работа не еТой Доган 2 милиона открадна от Цанков камък и нищоХристо Бисеров 4 милиона изпра, Цветан Василев 5 милиарда отмъкна от фалиралата КТБ и избяга в СърбияА рекорда държи Жан Виденов, който през 1996-та фалира 8 банки и окраде 6 милиарда, преди народа да го изгони с камъни
19
2
 
7
 
! Отговори
Рошавата Гарга преди 6 години
Суджук ми дай, Суджук ми дай,и повече не ме мъчи ...
18
6
 
7
 
! Отговори
ДАНС преди 6 години
Оставка на Бокова, а цялото ръководство на БСП да се разследва. Най-вероятно корупционната схема е Митрев да е финансирал предизборната кампания на Радев.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На.принципо болен здрав носи.
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За комунистите от БСП краденото е винаги законно заработено.
15
6
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
А бе те всички герберасти богати, само Вождът Винетуто беден.Владиславчо живее в палат, а шефът му Суджука - в колиба.Как става така, не разбрах.
14
1
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Аз се питам...ще има ли "последствия"?Кремгейт...КТБгейт...Суджукгейт...Техноимпортгейт...гейтове братче да искаш...у нас толкова "вратички" има, че България прилича на швейцарско сирене ....и плъховете се чувстват отлично! А иначе тези двамката другарЕ имат толкова пари , че отдавна са недосегаеми !
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живанши сто гайди Гучи сейко.
12
8
 
6
 
! Отговори
Дърт комунист преди 6 години
Ще му душат пръднята на Митрев.. И копче не могат да му кажат, това са си съвсем законно заработени пари.