НАП души за парите на Калин Митрев от "Азербайджанската пералня"

Прокуратурата пита: Има ли данъчно престъпление, пране на пари?
77
НАП души за парите на Калин Митрев от "Азербайджанската пералня"
Снимка: "24 часа"

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР, съобщиха от прокуратурата.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Самият Митров е категоричен, че става дума за атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова.

Скандалът гръмна във вторник, след като в ексклузивен материал вестник "Гардиън" написа, че Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан.

Още по темата

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. "Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях", настоя Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Смрадта от лицата свързани със старата номенклатура е непозната за НАП,свикнали са само с аромата на скъпата маркова козметика от по новото време
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не можаха да прежалят герберюгите че Бокова размаза кандидатът им за ООН - Сталинка.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nischto nana da stabe mitrev schte islese 4isti4ak kato voda goranov ve4e v saschtita i dr ot gerb nito edin kradez milioner i miliarder v bg ne e hvanst ssd i sarvor taka i mitrev komunistite ot jivkovi fo sega vreme sa na vlast prebojafisani v gerb patrioti i dr partii. Mutrite pkaschtat danazi i nikoi ne gi saka4a boiko oraschta mutrev gva pati na taja rabota a sega ne mohe nikoi ot bg politizi da go varne mitrev schte e 4ist komunis milioner kakto i bokuva
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А НАП няма ли да подуши малко, откъде 30-годишен пик-льо като Мамин Владиславчо при заплата 2 850 лв си е построил палат в Бистрица за 4.8 млн.С какви пари. Или него не го закачат, защото е ГЕРБераст и протеже на 3-мата Шишковци - ББ, ДП, СЦ.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой спомена така се говори че има срив в системата на НАП и сега ще изплюе всички собственици със задна дата.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да е акция на ГЕРБ? Източникът на разкритията е британски. Плюйте, ама с правилен адрес, иначе просто издишат аргументите
5
2
 
8
 
! Отговори
Червени до гроб преди 6 години
Защото сем социалисти :)
4
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната жалка и смешна история на ГЕРБавите, целяща да оклепа БЪЛГАРИЯ.
3
5
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "....систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година."Аууу...Калин Митрев...и Бокова...не е евтино да си купиш български ***!Било атака...ми дайте да го наградим хъшлака с Орден Стара планина...за добре свършена работа...нагъл...по-нагъл...Митрев, и Бокова!
2
6
 
11
 
! Отговори
Червен клошар преди 6 години
Ако се разровят сметките на Нинова и Радев ще откриете абсолютно същото!
1
5
 
20
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Бокова, комунизъм, съпруг, пране на пари, червени куфарчета ......позната история