Общество за Кришна – нерегистрирано, ЕСПЧ ни осъди

Правителството прие годишен доклад по делата срещу страната ни
Обновена: 7 сеп 2017 15:33 | 7 сеп 2017 15:30, Веселина Йорданова
9
Общество за Кришна – нерегистрирано, ЕСПЧ ни осъди
Снимка: архив, БулФото

Правителството прие и ще представи в Народното събрание обобщен годишен доклад по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по дела срещу България, съобщи пресслужбата на кабинета. Целта на анализа е да подпомогне ефективното изпълнение на осъдителните решения на ЕСПЧ, особено в области, в които се наблюдава повторяемост на нарушенията.

По данни на Секретариата на ЕСПЧ, през 2016 г. общият брой български решения на стадия на изпълнението е 290, от които 94 са прецеденти (решения, които поставят самостоятелен проблем по Конвенцията). Приключило е наблюдението на 31 решения, от които 14 прецеденти (2 в засилена и 12 в стандартна процедура) и 17 решения с повтарящи се нарушения (4 в засилена процедура и 13 в стандартна).

Най-сериозните проблеми, констатирани в осъдителните решения на ЕСПЧ, по които все още не са взети всички мерки за преодоляването им, са недостатъци на провежданите разследвания при случаите на смърт и нехуманно отношение, нарушенията на правото на живот и забраната за изтезания и нечовешко и унизително отношение; нарушение на правото на сдружаване поради откази на националните съдилища да регистрират "ОМО Илинден", гарантиране на правата на чужди граждани при експулсирането им и др.

С решение от днес правителството ще изпълни две решения по дела срещу България. Изпълнението включва изплащането на общо 148 650 лв. обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и разходи и разноски на жалбоподателите.

По делото "Генов срещу България" ЕСПЧ е решил, че има нарушението на правото на изповядване на религия, заради отказа на националните съдилища да регистрират религиозна общност с наименование "Международно общество за Кришна съзнание - София, Надежда", представлявано от Асен Генов.

По делото "Кирилов и други срещу България" Съдът е обединил 13 жалби, подадени в периода 2009-2015 г., които се отнасят до нарушаване на забраната на изтезанията, нечовешкото и унизително отношение и на правото на ефективни вътрешноправни средства за защита, поради лоши условия в местата за лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че какво им има на кришнарите, хубави хора, миролюбиви, не са като мюсюлманите.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"заради отказа на националните съдилища да регистрират религиозна общност с наименование "Международно общество за Кришна съзнание - София, Надежда", представлявано от Асен Генов."Я бат ви асенчо, дето организира преврата на "умните и красивите", след като получи няколко милиона долара от американски фондации. Познайте кой задокеански "партньор" пак му е снесъл кинти да заведе дело срещу България, точно след като държавният департамент на САЩ публикува критичен доклад как сме газели сектите.
6
0
 
18
 
! Отговори
Харе Кришна преди 6 години
Общество Кришна Съзнание е регистрирано отдавна.Отказът на съда е за регистрация е за алтернативно вероизповедание. Все едно - втори Синод.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкой чех - еврейчето Чьорни към фондация "Отворени четки", дето изобрази чехите за туристическа атракция... романтично, да кажем, според твоите представи и им пусна розов советски танк по реката?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Май беше клекалото на Европа. :(
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ни беше изобразил оня чех на еврокартата?
2
1
 
21
 
! Отговори
?! преди 6 години
нарушили му правото да изповядва религия - забранили му да пее или да подскача с дайре харе-аре-кришна, а на оня фондацийния ОМО да му плати Сорос
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)Този съд да се преименува на Европейски съд по правата на не европейците (ЕСПЕ).