Съдилищата ни твърде много, доверието – минимално

Правната комисия в парламента препитва кандидатите за ВСС
6
Съдилищата ни твърде много, доверието – минимално
Снимка: Булфото, архив

Трябва да се закрият редица съдилища и прокуратури, тъй като са твърде много и бройката им не отговаря на намаляващото население на страната, смята Боян Новански, кандидат за член на ВСС от парламентарната квота, предложен от групата на "Обединени патриоти".

Той заедно с останалите претенденти за място в кадровия орган на магистратите, беше изслушан от правната комисия в НС.

"Крайно време е командироването да спре", каза още Новански, като обясни, че към момента близо 100 прокурори и съдии са командировани.

По думите му така се "запълват дупки" по места и това не е правилно.

Новански се обяви за промени при атестирането и повишаването на магистрати, както и за ясни мотиви при избора на административни ръководители, като се взимат предвид предпочитанията на съдиите.

Според него чрез принципа на самоуправлението по-ясно ще се чуе гласът на магистратите. Той предложи също така да се създаде дисциплинарен кодекс за съдиите.

Новански е на мнение, че ВСС трябва да търси съвети, препоръки и становища от магистратите, както и да мотивира ясно и публично решенията си.

Според съдията от ВКС Вероника Имова, която е кандидатура на ГЕРБ за член на ВСС, авторитетът на правораздаването е на критичния минимум.

Тя започна изслушването си с цитат, според който съдиите трябва да бъдат критикувани, да носят цялата тежест, да защитават правата и интересите на обществото. Но основното качество на всеки от тях е честта.

Трябва да се промени усещането на обществото за справедливост, а системата да бъде изчистена от зависимости - външни и вътре в системата, каза още Имова, според която за независимостта на магистратите трябва да се грижи именно ВСС.

Тя се обяви за високи професионални качества на всеки магистрат. Според нея има проблем и с оценяването на магистратите. За целта трябва да има ефективни практики, които да гарантират статута и правата на магистратите. Съдебните актове на магистратите са лицето на тяхната работа, каза Имова, цитирана от БТА.

ВСС трябва да запознава обществото с проблемите на системата, затова на всеки шест месеца е нужно да представя подробен доклад за работата си, призова пък Ангелинка Николова, предложена за кандидат за член на ВСС от партия "Воля".

Николова е с 26 годишен стаж в съдебната система, била е председател на районен съд-Търговище, по-късно окръжен съдия, а към момента е адвокат.

В представянето си Николова наблегна на идеята си за промяна на организацията на работата вътре във ВСС и атестирането на магистратите. Според нея ВСС трябва да направи ревизия на всеки съд и прокуратура, както и да изработи петгодишен план за работата на всеки от тях, с ясно определени срокове за решаване на проблемите, които имат.

По темата с борбата с корупцията позицията на Николова е, че магистратите също трябва да бъдат поощрявани, тъй като негативите от работата на единици се приписват на всички съдии.

Заместник-председателят на ВСС Боян Магдалинчев, който се кандидатира за член на ВСС, иска нов облик на кадровия орган. В изслушването си пред правната комисия в НС той се обяви за налагане на нов стандарт в отношенията между самите членове. Кандидатурата му е предложение на ГЕРБ.

Магдалинчев се обяви за професионализъм, прозрачност в работата, уважение към различно мислещия член на ВСС. Защото само така, по думите му, кадровият орган ще бъде възприет като институция, която гарантира независимост в съдебната власт.

Да се засили аналитичната дейност на пленума на ВСС, като за целта се създаде аналитично звено към администрацията, предложи още той.

Магдалинчев заяви, че е не трябва да се допуска външно вмешателсво, магистратите да бъдат защитени от нападки, независимо откъде идват. Но и че трябва да има публичност при отклонение от етичните правила или при корупционно поведение.

Като проблем Магдалинчев открои разминаването между административното делене на региони в страната и съдебната карта. Това пряко кореспондирало и натовареността на магистратите.

За него електронното правосъдие също е приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
x преди 6 години
И адм.съдилища са много-нужни са 5 броя в апелативните центрове и толкоз-сега са 28 бройки.И ЮФ са много-десетина.Сто години имахме и сме имали един ЮФ,а на 101 година десетина...България страда от многото-много банки,много университети,много кръчми,много таксита,много болници,много медицински университети/според мен са 6 броя/.Залагаме на количеството не и на качеството...Резултатът всеки го вижда...
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Магистратите да се задължат да се движат по улиците със тогите си. Както полицаите. В началото ще има бум на престъпността, но след рязко ще намалее.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да наистина има прокуратури и съдилища в малките градчета за закриване. На година 2-3 -4 дела от общ характер, че и по малко , но има 2-3 прокурори, още толкова съдии, оператори, касиери, счетоводители, гл. счетоводител и пр.Че и във всека стая климатик, нон стап зиме и лете.
3
3
 
0
 
! Отговори
Скънка преди 6 години
Пошучаваш 9 месеца мин. работна заплата, но ако не успееш да вземеш изпита,връщаш всички точки.Конкуренцията е по 200 човека за място, + -.След това вследствие на резултатите ти биваш разпределен в съответен град. Виж и за принципа на случаен подбор в прокуратурата. Няма прокурор по това дело. ИЗбират се на случаен принцип вс прокурори за вс дела, което е добре, но е странно да изчетеш един обв. Акт преди заседанието и да ск подготвен, докаТо пролурорът, внесъл обвинението е доста по - детайл
2
7
 
1
 
! Отговори
Скънка преди 6 години
Барбаджани, пий водичка.Отидо в РС - София и виж защо се увеличават бр. на съдии и прокурори- защото се увеличава престъшността, съдът е ПРЕТРУПАН с дела, присъдите им са перфектни. Рибата мирише от към главата, казват стари хора. Единствената корупция е във ВКС, последните апелативни инстанции в провинцията. Спец. Наказателен съд работи перфектно.А, да, лyмпeн такъв, за да станеш съдия или прокурор, или счедовател, трябва да издържиш конкурс за 20 св. места г/д, учиш в НИП 9 месеца и изпит.
1
4
 
10
 
! Отговори
барба яни преди 6 години
населението намаля с два милиона, съдиите и служителите се увеличиха, пълно със съдии и прокурори завършили факултетите наречени "пуцове по право", а следва да се предпочитат първо завършилите софийски университет, млад съдия/ прокурор взема месечно три заплати на млад учител, взема 1500 лева годишно за дрехи, служителите в съда и прокуратурата със заплати повече от учител с висше образование, има съдилища за закриване,имат малко работа, какво чака ВСС.