Накъде върви бавното бързане на съдебната реформа

Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, пред Bloomberg TV Bulgaria
11 сеп 2017 15:07, Екип на Bloomberg
5
Накъде върви бавното бързане на съдебната реформа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Между изборът на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и факта, че именно днес се избира нов член на Върховния административен съд (ВАС), биха могли да се разглеждат в някаква връзка. "Би могло да се разглежда хипотезата, че се бърза. Но за да разберем важността на ВАС и защо е това бързане - това е съдът, който гледа всички дела по обществените поръчки в държавата". Това каза Теодор Славев от Български институт за правни инициативи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Напоследък стана модерно да се говори отново за антикорупция, нека припомним, че държавата разпределя между 6 и 15% от БВП под формата на обществени поръчки. Усещането на хората е, че по този начин се създават корупционни зависимости, че поръчките се правят за приближени фирми и компании".

На второ място, и може би това е още по-важно, е, че ВАС гледа актовете, които са предполагаемо незаконни на граждани и фирми срещу решения на държавата - на централната, на местната власт и на всички държавни органи, включително и на ВСС, каза още Славев. "От тук нататък можем да видим защо битката за овладяването на ВСС е толкова важна, за да се поддържа или отхвърли системата на корупционни зависимости, която съществува в държавата".

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Sadiite nekadarni i korumpirani. S takiva boklusi promiana ne 4akaite.
4
0
 
1
 
! Отговори
н преди 1 година
Върви като спънат кон. Малко да се забърза и пада. От 20 г реформи и накрая министър с пуц, гл. съдия с крими минало , абе това си е мафия . Доказан убиец с условна присъда. Какво да говорим. Има хора с криминално досие по дебело от библията и са си на свобода и затриват свестни хора, атия от съда им помагат.
3
0
 
3
 
! Отговори
вукашин преди 1 година
съдебната и прокурорската система се напълни с некачествени юристи, завършили т. н. пуцове по право, с такива кадри реформа не става.Произведоха се толкова некачествени юристи, та срам да те хване, има юристи с дипломи от средното образование среден 3,
има два правни факултета в които изпитите се вземат/дават с отличен 6 и слаб 5.Към
18 години нямаше изпити за адвокати и сега едва ли и 20 % от адв. са качествени.
2
0
 
7
 
! Отговори
Песимист преди 1 година
Върви към публични екзекуции.
1
0
 
13
 
! Отговори
истина е преди 1 година
В България съдебната система е = на мафията ,та дори и два пръста отгоре !!