17 години, 12 отвлечени, 5 банди... Откупите – милиони

При част от тях полицията въобще и не стига до арести
18 сеп 2017 07:52,
26
17 години, 12 отвлечени, 5 банди... Откупите – милиони
Снимка: МВР

Най-малко 12 са отвличанията срещу откуп през последните 17 години, при които няма наказани. При част от тях полицията и прокуратурата въобще не стигат дори до арести.

По други има задържани, образувани са следствени дела, които обаче едно след друго се провалят в съда и похитителите отново остават ненаказани.

Сред тези 12 ужасяващи лични истории, нерядко завършили и със смъртта на заложника, не са включени похищенията на Румен Гунински, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов и Борислав Атанасов, които бяха жертви на "Наглите", но отвличанията им не бяха доказани в съдебна зала.

Още по темата

Най-малко 5 са бандите, които стоят зад неразкритите нападения. Едната от тях похити Рубин Коцев във Варна, втората - Иван Иванов в Добрич, третата Вене Сотиров в София, четвъртата - сина на Венци Стефанов и Кирил Божилов-Цигането в столичния кв. "Люлин". Петата отвлича Стефко Колев, сириеца Християн Валю, дъщерята на Брендо - Лара, и Адриан Златков сега.

Има и няколко по-стари, неизвестни за широката публика случаи на успешни отвличания срещу големи откупи, ставали в София, зад които е възможно да стоят и други неизвестни формирования от похитители, защото и по тези инциденти няма пробив в разследването, пише "168 часа".

Най-малко данни са събрани за похитителите на сина на известен зъболекар в София. Той е близък приятел на висши партийни функционери, а през 2003 г. плаща рекордния откуп от 600 хиляди евро за живота на сина си. Кръгла нула е и информацията в полицията за банда, която през 2010 г. похити, отново в столицата, сина на строителен предприемач, който е принуден да събира пари назаем от обявения за наркобос от МВР Киро Японеца, както и от лихвари, за да плати успешно парите за живота на внука си, като накрая получава инфаркт от преживяното напрежение.

За повечето от бандите обаче има немалко информация в службите. По-оскъдна е тя за Вене Сотиров, за чието отвличане полицията в крайна сметка подозира човек от неговото семейство. В това разследване, завършило с незавръщането на жертвата, е намерена и ценна симкарта, с която са водени преговорите за живота му (дори и когато вече не е бил между живите), но тя не довежда спецполицаите до конкретни резултати.

Незадържането в годините на тези банди ражда у тях силно усещане за безнаказаност.

Според експерти, ако не бъдат спрени след отвличането на Адриан Златков, е твърде вероятно те да продължат да да вземат заложници срещу откуп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
10
 
! Отговори
Август Вагнер преди 6 години
Може би спец полицаите не могат а може би играят и за другата страна - знае ли се ? Няма дим без огън.
3
2
 
16
 
! Отговори
но сега преди 6 години
Но сега, след кризистния щаб от милиционери в дома на премиера/ впрочем нещо уникално в света/ всичко ще бъде наред....Отвличането, разследването, даването на откъп и нлагането на наказания --всичко ще се ръководи от едно място. Хвала на този човек!
2
1
 
10
 
! Отговори
пак преди 6 години
До OMG WTFГлупости....
1
11
 
14
 
! Отговори
OMG WTF преди 6 години
Над 70 год. комунизъм си казват думата...