Допуснаха граждански искове за над 100 млн. за "Сарафово"

На 15 и 16 ноември се очаква да се даде ход на делото
20 сеп 2017 22:25, Анисия Иванова
6
Допуснаха граждански искове за над 100 млн. за "Сарафово"
Архив: Булфото

Съдът допусна граждански искове за над 100 млн. лв. по делото за атентата в "Сарафово". Те са отправени от пострадали български и израелски граждани за имуществени и неимуществени вреди, но дали съдът ще се съгласи с размера им, ще стане ясно, когато делото започне по същество.

На 15 и 16 ноември предстоят разпити на българските свидетели и вероятно тогава ще бъде даден ход на делото, ако няма пречки за това. Днес бяха конституирани частните обвинители по делото, съобщи БТА.

Още по темата

Делото беше внесено в съда през 2016 г. и досега осем пъти беше отлагано по различни процесуални прични.

На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. При атентата загинаха шестима души, а 37 бяха ранени.

Подсъдими по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на "Интерпол". Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който също загина при атентата.

Съдът обаче не прие гражданските искове против ливанската шиитска групировка "Хизбула". Причината е, че в обвинителния акт, който е 100 страници, никъде не се споменава името на организацията и няма доказателства срещу нейната връзка по случая.

Днес, никой от израелските граждани не се яви като свидетел по делото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
Е това дело е типичен пример че ако полицията не бие - управия нема. Това е дело е излишно и безсмислено харчене на пари и няма да доведе до НИЩО.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Днес, никой от израелските граждани не се яви като свидетел по делото."Направо задраскайте израелските искания от делото. Крайно несериозно е да губят времето на съда с дело, на което не си правят труда да присъстват.
3
1
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Още димеше взривеният автобус,когато Израел обвини Хисбула за атентата.После започна дъъълго идентифициране на атентатора-намериха документите му,пък не били неговите/?!/,били фалшиви,после-а,истински са.И защо точно този човек да е атентаторът,след като просто може да е носел багаж,който да изпрати по автобуса?Нескопосана работа на нечии тайни служби,само Господ знае засега чии.
2
0
 
23
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Тия бомбастични искове не са току така!Идеята на Израел е да получи коз срещу Хизбула и то за наша сметка.Едно решение на съда би им позволило да конфискуват всякакви банкови сметки,обявявайки ги за такива на Хизбула.Обаче българската държава би допуснала сериозна грешка да се ангажира с такава позиция без НИКАКВИ доказателства.Впрочем,много е вероятно тоя атентат да е дело на МОСАД,кой знае...
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от кого очакват да си получат обезщетенията?