Кой изчисти картечницата? Кой уби редника в "Сливница"?

31-годишният Николай Тошев подготвял сватба с любимата си жена
27 сеп 2017 09:00, Златко Желев
191
Кой изчисти картечницата? Кой уби редника в "Сливница"?
Загиналият редник Николай Тошев. Снимка: "Монитор"

31-годишен редник загина нелепо при сваляне на картечница "Браунинг" и качването й на камион.

Николай Тошев от военно формирование 26 400-Благоевград загина след провеждане на планирани стрелби на полигон "Сливница", след като е бил прострелян смъртоносно и е починал на място, съобщиха вчера от прокуратурата.

Още по темата

Ден след ужасяващата трагедия стана ясно, че инцидентът е станал след извършване на проверка на оръжието и доклад, че картечницата е изпразнена, именно тогава и започнала подготовка за транспортирането й на военен камион.

В този момент обаче се произвежда изстрел, в резултат на който редник Тошев е тежко ранен в лявото бедро. Незабавно е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА-Пловдив, който осигурява стрелбите на полигона.

Пострадалият млад мъж е транспортиран с линейка към Военно-медицинска академия-София. По време на пътуването обаче лекарският екип е констатирал смъртта на редника.

Незабавно след получаване на съобщението, на място е заминал разширен разследващ екип начело с дежурния военен прокурор, дежурния военен следовател и служители на Военна полиция.

Образувано е досъдебно производство, което трябва да отговори на два важни въпроса: Кой е извършил огледа на оръжието и как е произведен изстрела.

"Дисциплиниран, отдаден в професията си войник, слънчево момче", така лаконично коментира пред "Монитор" покрусения от новината командир на поделение 24 600-Благоевград под. Иван Иванов.

На 1 юни в Центъра за подготовка на специалисти – Сливен редник Николай Тошев е придобил военно-отчетната специалност мерач-оператор на бронирана бойна машина /ББМ/ "Гардиън".

Миналата година той постъпва в армията като редовен военнослужещ в благоевградското поделение Преди това е работил като оператор в национална фолклорна телевизия. 

31-годишният мъж е роден на 30 юни 1986 година в Благоевград. Според негови познати той е подготвял сватбата си с любимата си жена.

Поклон пред паметта му!


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
10
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Народа казва "празен пистолет веднъж стреля"! Противно на логиката е, но някакси се получава! Който е бил войник го знае! Така загина едно войниче в поделението в с.Бели Извор, Врачанско през 1992г. Бог да го прости! Тогава го обясниха, че понякога при контролния изстрел петлето не удря както трябва патрона и куршума не излита. След това при повторно натискане на списъка това става! Трагедия, Бог да го прости момчето!
118
5
 
23
 
! Отговори
Офицер от ЗАПАСА преди 1 година
Аз съм старши офицер натирен от предателите-натовци през 2003г. Българите, трябва да знаят, че през същата година бяха изгонени около шест хиляди офицера и с това армията беше обезглавена, обезличена и заличена! Това е истината българи! Вие сами си отредиха незавидната съдба да бъдете заложници в собствената си държава и роби-космополити! Сега Ви промиват мозъците, дори и чрез развлекателните програми. Например снощи във "Фермата" с представянето на ген. Колев, който си е един обикновен предател
117
4
 
18
 
! Отговори
Атанас преди 1 година
Професионална армия няма! Държава без ясно установени права, задължения и отговорности не е държава!
116
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли е от шока, по-скоро разкъсана бедрена артерия.Как е останал патрон в патронника? Това е престъпно нехайство!
115
2
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
До 118 Такова звание в БА отдавна е няма /***/ ама си явно много прост!!! По тая логика могат да потърсят и взводния и ротния които не са /***/ !!! *** !!!
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е и да е починал от шока. Едва ли можем да си представим какво означава този изстрел!!! Много по-добре ще е да промушат с нож крака,отколкото този куршум,който може да е засегнал и костта! Болката и шока са ужасяващи и може да причинят сърдечен спазъм,аритмия и смърт. Бог да Го прости!
113
1
 
28
 
! Отговори
Келеш преди 1 година
Чета коментарите и недоумявам.... М@йка му стара, има загинал български войник, вместо да му уважите паметта, като си замълчите... Вместо да се чудите, защо е починал, а раната е в крака, използвайте името на оръжието и калибъра, да потърсите в гугъл. В youtube има дори клипчета, да добиете още по-добра представа. Най-вероятно след изтрела, единият му крак е бил на няколко метра от тялото му, той е бил жив още няколко минути и всичко е усетил.... Не е било красива гледка, сега си трайкайте......
112
3
 
14
 
! Отговори
Агджата преди 1 година
Сега да намерят кой *** е оставил патрон в цевта и в "Университета" за 20 години! С гаранция е някой махмурлия или пийнал на обяд с приятели.
111
0
 
19
 
! Отговори
Shopp™ преди 1 година
Някои хора са виждали по криминалните филми дупки от 9 мм пистолетен куршум и не могат да си преставят какво правят 12,7 мм (50 калибър), изстрелян от картечница.
И то почти от упор.
Този боеприпас пробива два пръста стоманена пластина, къса крайници и отнася глави нацяло.
Това където и да удари в тялото, прави всичко на дреб.
Трябвало е проверят три пъти, преди да се въртят около цевта.
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах преподавател военен лекар - при уцелена бедрена артерия - веднага се притиска крака в областта на слабините с юмрук до посиняване на юмрука и докато се намери с какво да се стегне. Явно е загубено ценно време в самото начало в паниката. Или е било наистина невъзможно за спиране.
109
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато аз служих и ходихме на стрелби в протокола имаше графа, ако не се лъжа - Жертви ...така , че...

Да почива момчето в мир !
108
3
 
41
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
до 112 и 113
сигурно, като оператор е взимал 400 лв. без осигуровки
и е станал войник за да взима 600 лв.със осигуровки
жалко, но така е 90 % в страната
а папагалите в народното събрание ...... ни внушават колко е добре
107
0
 
23
 
! Отговори
до 111 преди 1 година
Ако уцели артерията в бедрото, кръвта блика със струя като от маркуч. Умира се за 4-5 мин.
106
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета,чета и не вярвам на ушите си!Как така,хем починал на място,хем лекарите констатирали смъртта му в линейката?А пък и от рана в бедрото пък чак да се умира не съм чувал до сега.Нещо много мътно ми се струва работата,и все пак лека му пръст на момчето.
105
0
 
14
 
! Отговори
ууу преди 1 година
Едно време ги изпразвахме, а сега ги изчистват .... ами по-добре да ги чистят. И запасняците станаха резервисти ..... а на армията ѝ се е... мамата.....
104
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не е бил войник, по-добре да си трае. Стават такива работи, по караулите гърмяха от време на време след сваляне от пост, за щастие в сандъците на стойката за пълнене и празнене. Хем проверяват, гледат, контролен и... изстрел. Имайте предвид, че това не е сладкарски цех, в армията се работи с оръжия за убиване, опасност винаги има и инцидети е имало, има и ще има - неизбежно е. Жалко за момчето.
103
17
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
винаги ще се намери някой ***,КОЙТО е некъдърен и е причинил смартта на момчето и няма да се очудя ако се окаже че е ОФИЦЕР ИЛИ СЕРЖАНТ.
102
0
 
32
 
! Отговори
Specter преди 1 година
Тази картечница за който не знае стреля с доста серозен калибър куршуми които отвачрят по две педи дупки на голямо растояние. А ако е от близо не дупчи а направо разкъсва целта. Жалко за момчето! Да видсим сега кой ще поеме отговорноста и кой е този специалист който е докладвал за изпразнената картечница.
101
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе що ни занимавате с такива дето нямат 5 грама сиво вещество? Когато служех в казармата по онова тоталитарно време имаше устав който се спазваше от всички! С оръжието никога не се правеха експерименти! Когато се преместваше оръжие се проверяваше основно. Никой не си позволяваше да пренася оръжие което е заредено и готово за стрелба! На автоманта се сваляше пълнителя и се проверяваше цевта.На картечницата се сваляше лентата с патрони и се проверяваше цевта. А тези се изпотрепаха без война!
100
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"починал на място"
"ранен в лявото бедро. Незабавно е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА-Пловдив"
"По време на пътуването обаче лекарският екип е констатирал смъртта на редника"
Само гениален журналист може да събере това на едно място! При това отговорен другар!