Кой изчисти картечницата? Кой уби редника в "Сливница"?

31-годишният Николай Тошев подготвял сватба с любимата си жена
27 сеп 2017 09:00,
191
Кой изчисти картечницата? Кой уби редника в "Сливница"?
Загиналият редник Николай Тошев. Снимка: "Монитор"

31-годишен редник загина нелепо при сваляне на картечница "Браунинг" и качването й на камион.

Николай Тошев от военно формирование 26 400-Благоевград загина след провеждане на планирани стрелби на полигон "Сливница", след като е бил прострелян смъртоносно и е починал на място, съобщиха вчера от прокуратурата.

Още по темата

Ден след ужасяващата трагедия стана ясно, че инцидентът е станал след извършване на проверка на оръжието и доклад, че картечницата е изпразнена, именно тогава и започнала подготовка за транспортирането й на военен камион.

В този момент обаче се произвежда изстрел, в резултат на който редник Тошев е тежко ранен в лявото бедро. Незабавно е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА-Пловдив, който осигурява стрелбите на полигона.

Пострадалият млад мъж е транспортиран с линейка към Военно-медицинска академия-София. По време на пътуването обаче лекарският екип е констатирал смъртта на редника.

Незабавно след получаване на съобщението, на място е заминал разширен разследващ екип начело с дежурния военен прокурор, дежурния военен следовател и служители на Военна полиция.

Образувано е досъдебно производство, което трябва да отговори на два важни въпроса: Кой е извършил огледа на оръжието и как е произведен изстрела.

"Дисциплиниран, отдаден в професията си войник, слънчево момче", така лаконично коментира пред "Монитор" покрусения от новината командир на поделение 24 600-Благоевград под. Иван Иванов.

На 1 юни в Центъра за подготовка на специалисти – Сливен редник Николай Тошев е придобил военно-отчетната специалност мерач-оператор на бронирана бойна машина /ББМ/ "Гардиън".

Миналата година той постъпва в армията като редовен военнослужещ в благоевградското поделение Преди това е работил като оператор в национална фолклорна телевизия. 

31-годишният мъж е роден на 30 юни 1986 година в Благоевград. Според негови познати той е подготвял сватбата си с любимата си жена.

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т'ва драскането е вече професия.Починал на място след изстрел, но умрял в линейката.жертвата е с 2 живота според Златко.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
смятайте каква безотговорност и некъдърност цали в армията ни, след като дори не знаят как се обезопасява оръжие, защо е била без предпазител и т.н. Това в предишни години щеше да завърши с военен съд и затвор за виновния началник, сега ще излезе , че убитият е виновен най-вероятно
35
0
 
20
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Че не са спазени някои мерки за безопасност е ясно, но това е от компетенцията на Военна прокуратура. В армията при всяко учение се допускат процент жертви и това е по правилник. Никой не желае жертви в мирно време и за това има ясни регламенти при провеждане на стрелби, но винаги може да има изключения. Драмите са излишни и жалостивите коментари които се стараят да спретнат медиите, са по-скоро унизителни към военнослужещите, които са приели професията си със всичките и изненади и рискове
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В един друг сайт се появи заглавие " Лекар от ВМА,не успа да спаси простреляния с картечница войник"Всичко е ясно ,докторите са виновни.
33
0
 
17
 
! Отговори
знаещ преди 6 години
Статията е пълна с неточности(типични за списвачите в сайта).1. Починал на място?Починал е на път за болницата в линейката като също така му е била оказана лекарска помощ. Починал на място не означава ли да настъпи внезапна смърт?2. Поделения в БА няма по принцип от няколко години. Има военни формирования.3. Подполковник се съкращава "подп." , а не "под."
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието разбива, от статията е ясно че картечницата е проверена а не почистена, ***
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калибара на Брауниг е 12.7.99 и както и самата карте4ница не е на въоръжение в БГ
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слаба подготовка. Жалко за войника, но не е виновен той а тези които ги обучават.
29
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До знаещ освен да пиеш боряшник друго не знаеш
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той може да е подготвен малко или повече.Не се е застрелял сам с тази голяма картечница, а някой около него.Че се случва, случва се.Че мърлящината и пieдерастията в демократични времена станаха пословични и достигнаха невиждани висоти - достигнаха.
27
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 Българските Гардиани не са с карте4ница Браунинг някое руско хибрид4е не си е написало домашното
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
такава ни е армията, каквато ни е държавата, какъвто и народа, тотално безхаберие. лека му пръст
25
2
 
18
 
! Отговори
знаещ преди 6 години
Факти:1. Картечница "Браунинг" в БА има на въоръжение от няколкогодини.2. Калибър 12,7 мм3. През вътрешната част на бедрото минава артерия, чието нараняване води до обилна кръвозагуба, последвана от шок и смърт.4. При рана от куршум с такъв калибър почти съм сигурен, че кракът е бил откъснат(или почти).5. Ако раната е била в горната част на бедрото може би е нямало къде да де постави турникет. В такъв случай единственото решение е запушване на артерията с ръка, корто не винаги е възможно.
24
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няма да му се сбъдне мечтата да убива хора за пари в Афганистан, с които като се върне на село да си купи Ауди.
23
1
 
16
 
! Отговори
Тео преди 6 години
Призванието войник не е просто да позираш с голямото оръжие като рамбо без да поемаш отговорност за постъпките си. Някой ще го отнесе много лошо, но така или иначе няма да върнат момчето. За съжаление навсякъде, във всички армии се случват инциденти, преди два дена един италиански военен пилот загина пак след грешка, така, че мир на праха на момчето! За любопитните, ако куршумът е минал през феморалната артерия, създава такова налягане, че човек може да получи масиран инфаркт с летален изход.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкото момче!Толкова нелепа ситуация....
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маса неподготвен и незаинтересован народ, безотговорен, направо мърляв, без усет при действие с оръжие.Въртят ги като телефон насам - натам. Нагледал съм се на такова поведение. Лично аз съм си създал вниманието и навика оръжието винаги да сочи в безопасна посока. Ако си пред мен и почиствам, показвам и т.н. и трябва да се обърна цевта ще опише дъга към земята или в небесата, но никога през теб.Ако го оставя на бюрото ще сочи безопасно. А какви щуротии е имало...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди много години така загина човек при ремонт хедера на комбайна. Шип пробол бедрото му.
19
9
 
2
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Мерси за информацията, не знаех че е толкова опасно рана в бедрото. В Мексико имаше някакъв на който акула е отхапала крака, затова мислех че не е опасно за живота.Остава другата загадка как картечницата е решила да гръмне..Мир на праха на човека.
18
3
 
12
 
! Отговори
Nick преди 6 години
До 16Няма сърце, но има главна артерия, която ако се засегне често пъти се стига до смърт.