Цацаров засече пари за ДОСТ от Турция. Местан: Не е вярно!

Главният прокурор поиска заличаване на асоциация, която смята за посредник
Обновена: 20 окт 2017 12:14 | 20 окт 2017 12:12,
88
Цацаров засече пари за ДОСТ от Турция. Местан: Не е вярно!
Снимка: архив "Булфото"

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде заличена организация, която е финансирала незаконно партия ДОСТ. От партията на Местан отричат.

Обвинител №1 внесе в Окръжния съд в Кърджали искова молба за заличаване на сдружението с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ". Според Цацаров организацията е осигурила незаконно финансиране на ДОСТ за парламентарните избори през март тази година.

В съобщението на прокуратурата се казва, че в хода на разследване против политическите права на гражданите са събрани доказателства, че на 14 март тази година, 12 дни преди вота, сдружението е получило превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI. Липсват данни за субекта на преведената сума.

Още по темата

Получените средства сдружението "Асоциация Бату платформ" е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева.
Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово,  Русе, Омуртаг и Ботевград.

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение "Асоциация Бату платформ" с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.

"Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България”, уточниха от прокуратурата.

От ДОСТ обаче отрекоха обвиненията. Партията на Лютви Местан обяви, че няма никакво отношение с фондация "Асоциация Бату платформ".

"Единствените хранителни продукти, чието раздаване бе спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания,  са закупени със средства на ДОСТ на стойност 8431,20 лева", пишат от формацията до медиите и прилагат данните на издадената фактура.

"Ако въпросната фондация е имала някаква дейност в България, то тази дейност няма отношение към партия ДОСТ", категорични са още от партията.

Скандалът с агитацията с хранителни продукти на ДОСТ избухна по време на предизборната кампания през март тази година. Тогава пакетите със захар, олио, сол, ориз, халва и други, бяха иззети при полицейска акция в Кърджали. Местан и тогава обвини органите на реда в незаконни действия, с които лишили хиляди от продукти от първа необходимост.

Лидерът на ДОСТ тогава се зарече да даде пакетите на хората след изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
17
 
! Отговори
да преди 6 години
ще се строи джамия в София ама с кръстове на купола:-):-):-)
27
3
 
9
 
! Отговори
да преди 6 години
малко ги унижихме ДОСТ изборите..за още питат:-):-):-):-)
26
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвайте се, че Ердоган опитва по този начин. Другият няма да ви хареса изобщо.
25
2
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Цацс, цаца , ама едра цаца, ей.Охранена.
24
2
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Конституцията на Република България казва:ЧЛ.11 (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа..ДПС...ДОСТ..ЕВРОРОМА са незаконни...и като такива - враждебни на държавата организацииРаботещи активно - срещу нея!Опортюнистите и демагозите, които допуснаха пръкването на тези уродливи тумори - вече 28 години ви управляват!
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно цацата как забелязва пакети с ориз, а не забелязва суджуци. Да не е станал веган? Не си личи по двойната гушка.
22
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местан трябва да бъде арестуван, а партията му- заличена.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всъщност Цацаров трябва да иска заличаване и на партията ДОСТ, а не само някаква фондация - посредник. Много лесно те ще си намерят друга фондация и далаверата ще продължи
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОСТ е сепаратистка партия.
19
3
 
17
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Някой изненадан ли е от факта, че ДОСТ са на издръжка от Турция? Не само за изборите, а и за цялостна дейност.Подмолно, бавно , но сигурно Турция подкопава основите на. държавата, ръководена от неговия приятел и " брат" Бойко.Натискът, който се оказа при узаконяването на антибългарската партия ,вече беше вмешателство във вътрешните работи на България.А от къде се издържа ДПС ?
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Цацаров засече пари за ДОСТ от Турция. Местан: Не е вярно!"Значи е вярно.
17
0
 
12
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Мълчи като комунист на разпит. Така са го учили агента и на калъп да те хванат отричаш до дупка
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местан ще почерпи една баклава и проблема ще се реши. Така забравиха че се кри в едно посолство, проспаха и регистрацията на ДОСТ, и купените с храни гласове ... Шум да се вдига.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не дадоха на хората свински пържоли да се наядат , ами халва !?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някакво обвинение за купуване на гласове? Или по този въпрос ще подгреят след петилетка?
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цацаров да обясни защо позволи да съществува втора протурска, ентическа партия в България, противоречаща на Конституцията?
12
3
 
9
 
! Отговори
ХОХОХО преди 6 години
Тоя прасок на снимката да внимава по Коледа да не го сбърка някой.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един въпрос малко встрани- Местан раздал ли е продуктите след изборите?
10
14
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Исус като е нахранил 5000 гладни човека ,корупция ли е генерирал
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КикоЕто как се пускат и разпространяват фалшиви новини. Страшното е, че има хора, които не ги различават и даже плюсове цъкат.