Делото за Хитрино: Високата скорост причинила катастрофата

Обвинението на двамата машинисти е за непредпазливост
25 окт 2017 18:00,
8
Делото за Хитрино: Високата скорост причинила катастрофата
Снимка: архив Bulphoto

Дадоха на съд двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино, съобщиха от Прокуратурата.

Според обвиненоето композицията се е движела със 78 км/ч вместо с допустимите - 40 км/час. Димитър Михнев и Радослав Петков ще отговарят за смъртта на 7 човека и 14 пострадали, съобщи БТА.

Разследването установило още, че железопътната инфраструктура е била в ред и не е имало никаква причина влакът да дерайлира поради техническа неизправност на 10 декември миналата година.

Още по темата

Според прокуратурата при наредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз локомотивният машинист Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч. и не намалил скоростта до 40 км/ч.

Вторият локомотивен машинист Радослав Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно влака.

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив.

Обвинението им е по непредпазливост.

Разследването е установило, че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктура; не се дължи на повреди в осигурителната техника; не е предизвикано от техническа неизправност на подвижния състав; не се касае за техническа неизправност, свързана с превозвания товар - претоварване, респ. недостатъчно натоварване на вагоните цистерни. При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изтекъл е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил, при което разрушил сгради и последвал пожар.

При разследването са били назначени и изготвени десетки експертизи - съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за установяване на средни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични вещества, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на движение на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака. В разследването са участвали 13 следователи от Националната следствена служба.

Димитър Михнев е с парична гаранция от 10 000 лева, а Радослав Петков с подписка. Наложена им е забрана за напускане на страната.

Предстои Окръжният съд в Шумен да насрочи разглеждането на делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потулиха истинските виновници и за тази трагедия!С това беззаконие и прикриване на истинските виновни колко ли още невинни души ще загинат?И все пак-пази Боже обикновения човечец в прокажената ни държавица!
7
0
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Фирмата е отговорна и за машинистите. Аз като уча децата на нещо опасно, първо множество пъти го правя заедно с тях, после известно време ги наблюдавам и чак, след като се уверя, че имат самосъзнание, ги оставям сами. Когато става въпрос за човешки живот, фирмата е длъжна да се увери със сигурност, че има съзнателни машинисти. Да докажат как са ги контролирали и колко пъти са ги проверили, колко пъти са ги глобили или наказали. Не те оправдава да носиш смърт и да я повериш на несериозни хора.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе мътна работа-не е баш така въпроса е да скрием истинските виновници-НАШИ ХОРА !
5
0
 
11
 
! Отговори
www преди 6 години
ПУКА ЛИ МУ НА НЯКОЙ ?? МИЛИОНИТЕ ВЕЧЕ СА УСВОЕНИ ОТ .... НЯКОЙ СИ .- А НАРОДА ДА СЕ ОПРАВЯ НЯКАК СИ.....
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А фирмата, която си укри сметките, за да не плати щетите? За нея какво?
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не допуснаха международно разследване и помощ?Аз на тез 13 следоеатели,хич им нямам вяра...
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това дело са машинистите. За язовирите ще са виновни метеоролозите.
1
2
 
17
 
! Отговори
Поредното потулване преди 6 години
Естестевно, че така ще кажат - нали на власт са крадиливите Суджуци, а влакът който убих хората е бил натоварен именно с тяхно контрабандно гориво, което пласират нелегално по бензиностанциите и скапват двигателите на колите на хората.