От БХК доволни: Осъдиха Валери Симеонов за антиромска реч

Ищците по делото не искат обезщетение от вицепремиера
25 окт 2017 13:00, Красимир Ангелов
197
От БХК доволни: Осъдиха Валери Симеонов за антиромска реч
Снимка: БТА

Лидерът на "Национален фронт за спасение на България" Валери Симеонов, който понастоящем е заместник министър-председател и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, беше осъден на първа инстанция от Районен съд – Бургас за антиромската си реч на омразата като народен представител от трибуната на Народното събрание на 17 декември 2014 г., съобщават от Българския хелзинкски комитет.

Делото бе заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев.
 
Изявлението, за което е осъден Симеонов, гласи:
 
"Безспорен е фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение. За тях законите не важат, данъците и таксите са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че те имат само права, но не и задължения и отговорности. За тях кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – в норма на поведение, раждането на деца – доходоносен бизнес за сметка на държавата, грижата за поколението – във възпитаване на малолетните в просия, проституция, кражба и пласмент на наркотици.

Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимноизключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина: светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите? Защо хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки?

Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?... В нея заявих, че ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му само привилегии, без каквито и да било задължения. Част, повтарям, част от хората от този етнос – част, които преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос за създаването на обществени блага, сега се е превърнала в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят няколко лева".
 
В крайна сметка съдът установява, че тези думи съставляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като „водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв“.

Симеонов е осъден да преустанови нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения. Ищците по делото не искат обезщетение.

Решението подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
14
 
! Отговори
goko преди 6 години
Време е Симеонов да осъди журналистите, че насърчават роммските набези и БХК за тормоз и дискриминация на българите и българските турци!
123
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A тези "умни " журналисти с какво допринесоха техните неинтегрирали се павиани да се променят ?
122
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжата в случая е, че и ДпС и "НФСБ" са организации на ДС управлявани от хора на ДС.Т.е. поредният цирк.Докато няма лустрация и реални действия срещу комунизма и комунистите България ще загива.
121
0
 
7
 
! Отговори
Заложна къща преди 6 години
Бяхме в Дружба пред една заложна къща. Влязоха цяла тайфа роми (повечето чисто и добре облечени) около 5 човека ивсеки от тях залагаше нещо. Единият си излезе с 130 лв. Мога ли да попитам какво залагаха? та, за какво са им помощи, като чух, че следващата седмица ще дойдат пак? Ей заради такива хората си ползват колите и не припарват градски транспорт - и заради мръсотията, и заради сигурността
120
5
 
21
 
! Отговори
666 преди 6 години
Поздравявам Симеонов за чудесното изказване. Да имаше повече такива българи, България щеше да тръгне по прави път.
119
10
 
4
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Хехеее...значи директивата отгоре е да,се вдига рейтинга на тоя мошенник!Алооо...днесаджии продажни!!
118
5
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
То това дело още не е приключило започват другото за за насаждане омраза и национализъм .По време българските граждани живещи в Турция с двойно гражданство пристигащи да гласуват най безцеремонно упражни насилие върху жени който са над годините на покойната му майка .
117
0
 
8
 
! Отговори
Бай Евро преди 6 години
"Дела трябват, а не думи"
116
10
 
3
 
! Отговори
Исмет преди 6 години
дибра новена ама тос са заиаждаши и за маечениа език воаа
115
0
 
5
 
! Отговори
Циник до Пустиняк преди 6 години
Селянино врачански - рекнаха ли ти го? Не знам за киселото зеле и потурите - *** твоята гега - се вижда чак от Германия.Още има амебоподобни сел ски тояжки с претенции за филантропи.Когато прачовеците са се пръкнали от първичната супа - твоите са поплували в нея - още някое и друго хилядолетие.Селянино - не е обидно , че си селянин!Обиден е се лския ти манталитет.Този плазмодий Кънчев - какъв ти се пада?Вуйчо? Ще прощаваш, че не знам как се казва на смешния ти диалект!:-) педи
114
0
 
32
 
! Отговори
Един преди 6 години
И кое точно от това, което е казал, не е вярно?
113
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осъден за това!!?? Има ли някой българин които с ръка на сърцето да не признае, че всяка една дума от това което е казал е абсолютната ИСТИНА!!...Аз ако кажа, че българите убиват крадат и лъжат на поразия ще излъжа ли?Кой уби Виола и не само, кой окраде КТБ, кой координатор излъга, че не е каналджия? Не бяха ли българи? Та нима не казвам истината като твърдя, че българите сме убийци, крадци и лъжци?
112
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валерианчо мога да му пожелая да го пратят накрая в пандиза , където преобладаващо ромското население да се наслади на речите му и да изрази благодарността и възторга си подобаващо , като се стъмни . А може и на светло.
111
1
 
37
 
! Отговори
123 преди 6 години
Полиция, прокуратура и съд са за закриване.
110
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало долночифликчията защо слагаш под един знаменател всички роми. Имам приятели роми които завършиха заедно с мен висшето си образование и в момента работят с мен като IT специалисти. Не мислиш ли че като ги поставяш под един знаменатал по този начин оронваш честа и достойнството им? Ти като си чере.н не си ли ром? Или се мислиш за бял? Приличаш на ром защо не включваш и себе си в това число? Или ти си от другите ромлии дето не се вписват никъде?
109
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осъден за това!!?? Има ли някой българин които с ръка на сърцето да не признае, че всяка една дума от това което е казал е абсолютната ИСТИНА!!? Не ми е симпатичен, но тук има право 1000%! Възможно ли е някой да бъде осъден за това че говори истината? За БХК не говоря. Те са една пасмина от антибългари, мразещи народа и страната и. Сега прочетох поредното пребиване на възрастни хора, за да им откраднат дървата!! Задържани за 72ч. Къде е БХК?? Или ще осъдят и пребитият човек, за дискриминация?
108
6
 
2
 
! Отговори
Пустиняк до 102 преди 6 години
Може и да си напуснал преди сто години, ориенталските потури си си взел и смърдят от хиляди километри. Киселото си провинциалистко мислене ще си го носиш винаги. Когато създание с много нисък интелект като теб, което по презумция е агресивно и ругаещо, няма аргументи, започва да сипе епитети и обиди. Добре ли ти е, ПЕДИ?
107
0
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Справедливия български съд не намира ли разлика в средата на живот там където има концентрация на лица от ромски етнос и местата с други етноси.Ще оспорят ли факта ,че в ромските квартали в цялата страна няма нито едно жилище на съдия или прокурор и означава ли това ,че българските съдии и прокурори усещат заплаха отказвайки съжителство с роми.
106
0
 
15
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Пародия и гаврене с правосъдието.Нищо общо с правдата!
105
2
 
20
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
каквото и да се произнесе съдът, сигурен съм че мнозинството читави хора останали в клетата майка България са съгласни с него :) Продължаваме да хрантутим палачите си и да се чудум що стана, кво стана