Таксите за регистриране на НПО с нестопанска цел падат

Ще се намали и административната тежест при подаване на документите
0
Таксите за регистриране на НПО с нестопанска цел падат
Снимка: Булфото, архив

Размерът на таксите за регистрация на юридическите лица с нестопанска цел ще намалеят от 2 до 4 пъти в зависимост от вида на вписването и начина на подаване на заявленията.

Това предвижда публикуваното от Министерство на правосъдието днес за обществено обсъждане постановление за промени в арифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията.

Постановлението е в изпълнение на политиката на правителството за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Намаляването на държавните такси е във връзка и с промените в Закона за юридическите лица със стопанска цел, с които вписването ще се извършва в нов единен електронен регистър към Агенцията от 1 януари 2018 г.

В момента първоначалното регистриране на  юридически лица с нестопанска цел се извършва с нарочен регистър към съответно компетентния окръжен съд по седалището им.

След провеждането на реформата фондациите ще могат да подават заявления на хартиен носител във всички служби по регистрация на Агенцията по вписванията в страната, независимо от обстоятелството къде е тяхното седалище. Ще има възможност заявленията да се подават и по електронен път, като таксата за това ще е с 50% по-ниска, спрямо тази за подаване на гише.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.