Кметове пускали строежи без да питат местния парламент

Прокуратурата оспори 173 разрешителни като незаконни
Обновена: 1 ное 2017 20:51 | 1 ное 2017 20:34, Камелия Цветанова
4
Кметове пускали строежи без да питат местния парламент
Снимка: Булфото, архив

Върховна административна прокуратура разкри редица случаи на незаконосъобразни норми в наредби, приети от общински съвети, с които се допуска да се учредява право на строеж, на надстрояване или пристрояване на сгради само със заповед от кмета на общината, без решение на общинския съвет. Това съобщиха от пресцентъра на  държавното обвинение.

С посочените разрешения се нарушават  разпоредбите на  Закона за общинската собственост.
 
Проверката на прокуратурата е на заповеди, издадени от началото на 2015 г., с които се извършват незаконосъобразни разпоредителни действия от посочения вид с имоти - общинска собственост.

Най-голям брой на заповеди, подлежащи на протест са разкрити в община Добрич -27, Перник - 25, Столична община – 16, Девин – 13, Шумен - 11, община Кърджали - 10, Гърмен - 9.
 
До настоящия момент във ВАП са получени данни за проверени повече от 1191 административни акта, като 173 от тях следва да се оспорят пред съда.

Според организацията, създадена от ВАП след приключването на съдебноадминистративните производства с влезли в сила съдебни актове във всички случаи на обявена нищожност на оспорените заповеди предстои да се сезира местния орган на власт, доколкото прокуратурата няма законоустановени правомощия да атакува пред съда договори, сключени въз основа на правноневалидни административни актове.

Ефектът от проверката се изразява в отстраняване на случаите на незаконосъобразно разпореждане с общинска собственост без решение на общински съвет с цел спазване на целта на закона, който въвежда засилена защита на обектите ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
КОРУПЦИЯ.Какво стана с оня специализираният съд,който ще се занимава с високите етажи на властта?Политическа порнография!
2
1
 
4
 
! Отговори
Напразно преди 6 години
Е и какъв е ефекга от проверката.Косгатират и край.Да не би да съборят нещо незаконно построено.Ние ходихме в общината /Лозенец/,да спрат ОЧЕВИДНО незаконо застрояване.Скриха плановете,скри се архитекта,а кметчето Дреков/бивш разносвач на пици/е много ,,хлъзгав"и най малкото се съобразява с закона.Парата,братя,парата докато са на власт гледат да вземат и това е вече дълги години.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ефектът от проверката се изразява в отстраняване на случаите на незаконосъобразно разпореждане с общинска собственост без решение на общински съвет с цел спазване на целта на закона, който въвежда засилена защита на обектите ѝ.===A нещо като екзекуции за нарушителите не се ли предвижда, случайно? Очакваме драстични мерки на прокуратурата и много отрязани глави.