Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС

Евросъдът ще реши: Ще я плащат ли клиенти, отказали се от парно
22 ное 2017 07:47, Анисия Иванова
87
 Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС
Архив: Булфото

Спорът за такса "сградна инсталация", която от години тормози абонатите на топлофикациите в България, се пренесе на европейско равнище. Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще каже дали е допустимо начисляването на тази такса на клиенти, които са се отказали от централното отопление, съобщи "Сдружение за правна помощ на потребителите".

Вече има немалко съдебни дела по този казус, заведени в цяла България. Самото сдружение е завело колективни искове срещу нелоялните практики на "ЕВН България Топлофикация" и "Топлофикация София" да начисляват сметки за нежелана топлинна енергия.

Евросъдът ще даде задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект - без да се отчита реално отдаденото количество топлина в обекта, допълва "Сега".

До намесата на СЕС се стигна, след като български съдилища отправиха запитване как да прилагат европейското право в български условия при доставката на централно отопление. Запитването е по конкретните дела, заведени от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Апартамента си го купил топлофициран както и с покрив не може после да решиш че ти не требват и да ги премахваш толко е просто
64
6
 
6
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:63Остави ги, виж че целия отдел се е активизирал да дава минуси и да ***.Един не излезе с ясен мотив да каже право куме в очи.Има решение на проблема (защото такъв има) и това е моето предложение. НЕ, никой, само знаят да ни обиждат колко сме прости, не сме топлоенженери и не разбираме фундаментални неща за сградната инсталация.И до там,нищо повече.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога най-накрая ще разбрете, че тръбите не са на Топлофикация и че тръбите на Топлофикация са само до абонатната станция. Не е толкова сложно, но явно 80% си казват думата.
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 60Точно от такова ,, безмислено предложение" и под заплаха от рязане и затапване на тръбите в партерен стар апартамент на бул,,Дондуков" в София, ,,Топлофикация" станаха по- ниски от тревата и друга песен запяха
61
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе против топлофикация сте ама ако фалира ще ви питам тогава като нямаме и такива електро мощности софия ще заприлича на кемур и как са задзидани комините я мислете малко реално
60
5
 
4
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:60Ами хайде осветли ни, щом не разбирам и говоря глупости, Ето ти поле за изява, обясни на нас раята, простите селяни, как ще стане а??Или си добре на столчето със заплатата?И нищо да направиш по цял ден? Аз съм *** човек не разбирам, как да отрежа метална тръба да направя дупка с къртача в стената и да я изкарам от другата страна,и после да замажа,но ти имаш със сигурност по-добра решение
59
7
 
4
 
! Отговори
До Владислав преди 6 години
Защото безмислени предложения няма смисъл да се коментират. Постарай се да научиш поне малко за сградните инсталации и после пак пиши, като започнеш с извинение за безмислиците, които от незнание си написал сега.
58
6
 
4
 
! Отговори
До 58 преди 6 години
Защото нямат аргумент в тяхна полза, по- удобно е да не плащат пълната сметка сами
57
5
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Добре де, защо никой от вас застъпниците не казва нищо за предложения от мен и от 54 вариант за извеждане на тръбите отвън????? А????? Хайде де???? Макар и за наша сметка да е! Хайде инженерчета, баровци,служители или каквото там сте?? Давайте измислете нещо умно пак, донесете от 10 кладенеца вода как това не е Решение.Чакам????
56
1
 
8
 
! Отговори
ОчевАдно е преди 6 години
ОчевАдно е, че искането в евросъда не е против Топлофикация, а против начина за разпределение на сумата за плащане към Топлофикация между отделните съсобственици в сградата. Сумата за плащане към Топлофикация си е същата, но искат едни да плащат повече, а други да не плащат. Сега разпределенеито по апратментти го прави фирмата за дялово разпределние по начина, по който съсобствениците са избрали да го прави.
55
6
 
6
 
! Отговори
ОчевАдно е преди 6 години
Сега се плаща колкото се ползва, като изключим кражбите на "топло". Искането до евросъда е да не се плаща за нещо, което се ползва. ОчевАдно е, че всеки, който има жилище в топлофицирана сграда, ползва парно, независимо дали иска или не и дали има или няма радиатори в жилището си.
54
5
 
6
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:52 и 53Именно, защитниците на това безумие е ясно че са в схемата и работят там и от там са заплатите им,както някой хора тук които ми опонират и дават минуси
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не плащам нещо, което не ползвам. И не искам да бъда спонсор на някой, без да съм го заявил писмено. Топлофикация трабва да плаща наем на собствениците, които не ползват парно, или да си изнасят тръбите външно на сградата, под формата на улуци, за да имат достъп до потребителите си и нека подгряват външния въздух
52
4
 
3
 
! Отговори
asd преди 6 години
Що за глупост, че на 19 градуса боледуват по-често. Точно обратно. Тези градуси са най-благоприятни за здравето през зимата. Няма да казвам защо, има информация в интернет. Иначе толкова ли се сложно, нека да има избор с какво ще се отопляваш, за да има конкуренция и ефективност, а не гарантирани приходи за някой. Иначе губим всички. Пазарна икономика.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да плащам толкова, колкото ползвам, а не кражбите на съседи и раздутите заплати на монополиста!До като не отпадне такса мощност няма да се замислят от къде идват заплатите им, защото са гарантирани.
50
5
 
3
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:48И е така и не е така,да съгласен съм че идва до абонатната станция, ок щом тя показва някакво потребление значи има такова.Обаче неможе да кажеш, не ме интересува имаш ли радиатор или нямаш имаш ли тръби или не ще плащаш!!!!И всъщност това отваря друг въпрос има ли ясно изразена тарифа, такса кой колко трябва да плаща.Аз незнам за такава но ти явно си наясно така че ме светни.Кой определя колко да платя с мойте две тръби? И оня с 6 радиатора на макс 24/7
49
4
 
7
 
! Отговори
Решението преди 6 години
Решението е плащане според отопляемата кубатура, както беше преди 1990 година. Тогава много ясно ще си проличи кой иска и кой не иска услугата парно. Сега твърди, че не иска услугата парно, но иска да живее в топлофицирана сграда, т.е. иска да ползва и да не плаща.
48
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В блока в София, в който живея има 24 апартамента. Половината не пускат парно или почти не пускат парно, защото нямат пари. Стоят на 18-19 градуса, защото цялата сграда се стопля от парното, боледуват по-често, но за парно дават малко пари - по 20-30 лева на месец, заедно с топлата вода. На останалите, сметките ни се увеличават заради тях, защото инсталацията не е толкова ефективна при толкова много спрени радиатори. Крайно неразумно беше да се отмени плащането според отопляемата кубатура.
47
1
 
5
 
! Отговори
До 44 Владислав преди 6 години
Ти май изобщо не схващаш примера, който ти дадох. Тези 100 кубика студена вода са реално потребени в сградата. Измерени са с общия водомер и входа на тази сграда и най-нормалното нещо е да се платят от съсобствениците в сградата. Същото е и с парното. Реалното потребление се измерва в абонатната станция, но после сумата за плащане трябва да се разпредели по съсобствениците в сградата. Би трябвало на всеки да е ясно, че всички ползват, независимо дали имат радиатори и/или тръби в жилището си.
46
6
 
6
 
! Отговори
asd преди 6 години
Как пък в малкия град отопляваме къщата с климатици и няма "сградна инсталация" И сметките са ни по-малки от "сградната инсталация" в София?