Пече се сделка с царя: Той не съди България, тя му оставя имотите

Според юристи Сакскобургготски има шансове да осъди страната
24 ное 2017 12:00,
126
Пече се сделка с царя: Той не съди България, тя му оставя имотите
Снимка: архив "Булфото"

Държавата готви сделка с бившия премиер Симеон Сакскобургготски за имотите му и четирите му иска срещу България в Европейския съд по правата на човека.

Според юристи някогашният лидер на НДСВ има всички шансове да осъди страната. Те дават за пример бившия гръцки крал Константин, на когото преди години съдът в Страсбург присъди 13 милиона евро заради подобен имотен казус с гръцката държава.

В Министерството на правосъдието е създадена работна група, ръководена от зам.-министър, която от началото на месеца заседава по темата, пише "Сега", цитирайки Миглена Тачева.

Още по темата

"Има работна група, която работи за варианти за доброволно уреждане на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски и когато имаме готови предложения, те ще бъдат огласени", казва тя. Тачева беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора. В момента е директор на Националния институт на правосъдието.

Сакскобургготски получи обратно имотите си през 2002 година, по времето, когато беше министър-председател. През 2009 г. обаче парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда с тях.

Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол". На две инстанции МРРБ спечели делата за "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г. заради отказа да му бъдат върнати имоти на него и на сестра му като наследници на бившите царе.

В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата.

Много е вероятно на бившия премиер да му бъде предложена сделка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите. Друга възможност е да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава, срещу отказ от делото в Страсбург.

Според запознати готвеното споразумение има връзка и с европредседателството на България. Сакскобургготски е член на политическия му борд и напоследък медийните му изяви по темата зачестиха.

В началото на седмицата Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изненадващо прати в съда молба за спиране на делото за собствеността на "Царска Бистрица". Две съдебни инстанции дотук решиха, че имението е на държавата. Миналата седмица това се случи и с делото за "Врана", което обаче все още виси на първа инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
името на когото бяха разстреляни през 1943 и 44 години хиляди народни синове-Разстреляни са из роди терористи, предатели на България, воюващи на страната на противника не българска територия.Против такива отпадъци всички средства са позволени.
108
0
 
0
 
! Отговори
Dev преди 6 години
Да плати всички дължими данъци за години назад, които не е плащал тогава. В Австрия така го отказаха от това да си ползва имотите и той благородно ги "дари" на държавата.
107
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Не го наричайте цар,не го заслужава.
106
0
 
3
 
! Отговори
от чужбина преди 6 години
До ИстиМи върнете я монархията,като ви е толкова акъла!?То само тая щуротия не сте направили,за другите да не говорим!
105
0
 
5
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Ето колко е патриот царя- вместо да каже "От народа за народа",той ни бърка в джоба! Значи,ако утре решим да върнем монархията и да сменим династията,новият цар ще трябва да живее на квартира в Студентски общежития,понеже двореца му е завзет и обърнат на частно хотелче от друг!
104
1
 
5
 
! Отговори
шоп преди 6 години
До Андрешкоаз пък като учех, сме учили че го е намерил в публичен дом, не в кръчма;)))
103
2
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Какви имоти е имал дядото на Симеон? Тъй като се е получило в България да няма царски наследници *** Стефан Стамболов е тръгнал из Европа да търси цар на България и намерил Фердинанд в една кръчма в Австрия и го направили цар. Е от къде този набеден цар е имал имоти в България? Как е могло на времето си като сме нямали царски род Самуил Мокри се е самоповъзгласил за цар на Охридското царство,а тогава не са могли да намерят един достоен българин и да го провъзгласят за цар,а са тръгнали из Ев
102
3
 
15
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Има злоупотреба с власт. Той е придобил имотите си по времето,когато е бил премиер и може да е оказал натиск на ораганите,които са извършвали реституцията...
101
5
 
0
 
! Отговори
До 100 преди 6 години
Щом има такава дилема значи е прав!!!!! А това съд доказателства...за какво са...то ако се вярва само на думи....а и аз съм за водене на дела като го фледам комарджията я камилата я камиларя
100
1
 
22
 
! Отговори
р преди 6 години
до 84 ,това го каза при кеворк кеворкян,които го пита ще има ли претенции към държавата, и ппомиярра с една невинна мутра, кои аз никога,некъде в ю туб ще го има
99
1
 
19
 
! Отговори
За Кретена преди 6 години
И къде видя частна собственост при тези парашутирали царчета бе? Живели тука 20 години и изведнъж половината държава се оказва негова. Ти добре ли си с главата изобщо?
98
3
 
26
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Поредната българска дивотия!Крайно време е тая фамилия да бъде обявена за персона нон грата и да бъде осъдена за тежките си престъпления спрямо България-три национални катастрофи,сътрудничество с нацистите и прочее!Вместо това се позволява да разиграва държавата!Е.очевидно нямаме никакво достойнство!А румънците не допускат въобще наследниците на техния крал до страната си!В Италия и Гърция-също!Крайно време е за референдум по въпроса!
97
18
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
до 95:А Т.Живков какъв е?А Ж.Жeлев,Първанов и др.,какви са по народност?Разбира се,че си е в правото да си иска имотите.Щом има такава дилема,значи С.Кобургготски е прав.
96
10
 
7
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 6 години
Това очаквам много отдавна! При министър председател отявлен дамски полов орган може да му подарят и някое хотелче по морето. Тоя тарикат само за това се завърна и по време на неговото управление сума народ си изгуби делата и остана без имоти,но за него законите са други. Но нека да видите за сетен път колко независим е българския съд!!!!!! ЧЕРВЕНУШЧЕТА,ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕНА!!!
95
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 6 години
отващиние
94
2
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ти не си истински цар,не те е помазал теб Попа,комунистите на пожар,те върнаха от Европа.Нов морал ти обеща,как сричаше български кротко,всичко се оказа Лъжа,за да вземеш още имоти.
93
4
 
30
 
! Отговори
BatBulgar преди 6 години
От падането под Османско робство, България не се управлява от Българи. ДОКАЖЕТЕ МИ ОБРАТНОТО?
92
4
 
20
 
! Отговори
ВНУК НА......... преди 6 години
А дадените от народа пълномощия на ,,Народния съд,, имат ли давност и ако нямат,този(сега пълнолетен убиец,в името на когото бяха разстреляни през 1943 и 44 години хиляди народни синове-да застане пред състава на Нъродния съд сега и да ОТГОВАРЯ като какъв в България тогава разстреляха тези младежи ,, В името на негово царско височество,Полевият съд осъжда на смърт чрез ,,ОБЕСВАНЕ,,....................?!
91
1
 
19
 
! Отговори
българино заспал преди 6 години
И гащите от задн*ика ще ти вземат!!!
90
2
 
34
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Пече се сделка с царя - ЗА БЪЛГАРСКИ "ЦАР", ЗА ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ , МОЖЕ ДА ИМА ПРЕТЕНЦИИ ПОТОМЪК НА ХАН АСПАРУХ, ДА РЕЧЕМ....сакскобурга Е НИКОЙ И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ И ПРЕТЕНЦИИ КЪМ БЪЛГАРИЯ. сакскобурга НЕ МОЖЕ ДА ОСЪДИ БЪЛГАРИЯ ПОРАДИ ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ ОТКАК ТАЗИ ФАМИЛИЯ СЕ Е ЦАНИЛА ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ, ОСВЕН ДА ГУБИМ ВОЙНИ (2-3 МИ СЕ ВЪРТЯТ В МОМЕНТА) С НИЩО ДРУГО НЕ СА ДОПРИНЕСЛИ...БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ОСЪДИ сакскобурга ЗАРАДИ 800 ДНЕВНАТА ЛЪЖА