Плащаме солено за присъди в Страсбург, 2017-а: €800 000

През 2016 г. страната ни е изплатила почти милион
26
Плащаме солено за присъди в Страсбург, 2017-а: €800 000
Снимка: Reuters, архив

През 2017 г. България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/ в Страсбург. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а Германия - 69 369 евро. Toва изведе като статистика омбудсманът Мая Манолова на конференция, посветена на 25-годишнината от ратифицирането на Европейската конвенция за защита на правата на човека от България.

Тя допълни, че България има един от най-високите дялове на неизпълнени решения на съда в Страсбург.

Също така страната ни е една от четирите държави заедно с Турция, Румъния и Грузия, за които е проведена процедура от обикновено към засилено наблюдение на делата. На България се падат 7 процента от общия брой дела под засилено наблюдение, като пред нас само Русия, Турция и Украйна, каза още Мая Манолова, цитирана от БТА.

По данни от омбудсмана 262 са текущите дела за България в ЕСПЧ към октомври 2017 г., а 108 от тях са в процедура по засилено наблюдение. От 649 осъдителни решения, за 25 години, окончателно са затворени 387 дела.

Омбудсманът Мая Манолова заяви още, че във времена на морални и политически кризи, Конвенцията и ЕСПЧ се оказват най-надежден пазител на ценностите и принципите, на които се основава правовият ред в Европа. По думите й системните нарушения на Конвенцията обикновено се дължат на лошо законодателство и лоши административни практики и трябва да се работи те да бъдат отстранени, за да не бъде осъждана България отново и отново.

"Често българските инситуции не предприемат необходимите действия за изпълнение на решенията на съда в Страсбург" , каза Манолова. Тя все пак отбеляза, че има положителни пример за групи дела, по които България е взела необходимите мерки.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова заяви, че България е показала решимостта си да намери пътя в защита на основните права с ратифицирането на конвенцията преди 25 години.

По думите й, то е реален ангажимент, изпълнението на който е обща задача. Тя отбеляза, че приоритет на министерството е преодоляването на недостатъците в правната система. Тя допълни, че прилагането на Конвенцията и практиката на ЕСПЧ е обща отговорност на институциите и е необходимо сътрудничество между трите власти за изпълнението на решенията на съда.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно сега Франция ще я осъдят ли, че разкара молещите се мюсюлмани от улицата. Нас ни осъдиха. Не осъдиха Австрия, че взривиха барикадирал се бракониер. Нас ни осъдиха за Чакъра?! Списъка е дълъг. Не знам нас кой ни защитава в Страсбург. Такива като Екимджиев състояние направиха на наш гръб. И де дефакто потърпевшите ги наказват втори път!?
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук е пълно с несправедливост, ако всички които можеха съдена в Страсбург, сумата щеше да е друга.
21
0
 
0
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Защо за грешки, допуснати от конкретни хора трябва да плащат данъкоплатците. Държавата да си търси парите от виновниците!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цецо Цървуланов арестуваше и съдеше по различни причини, предимно интереси, завземане на бизнеси и изнудване. Много хора пострадаха и законно ди търсят правата. И кой плаща, Българския народ. Да плащат Цецо и Суджук паша, те нареждаха кой да бъде съден. И без това са крали толкова много! У нас правосъдие отдавна няма, лични поръчки на властващият Монокнижник.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента България на съд в Страсбург за Възродителен Процес
18
0
 
2
 
! Отговори
Соросчук преди 1 година
До Анонимен

Къв си па ти да гониш човека бе смешен!Кой си ти много шевски почнахте да го раздавате бегай легай!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ВСЕ ЗАРАДИ ИСТЕРИИТЕ НА ЦВЕТАНОВ, КОГАТО БЕШЕ МИНИСТЪР НА МВР И АРЕСТУВАШЕ НАРЕД.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 пъти повече плащаме от Германия, която е с 10 пъти по-голямо население от нас! Смятайте за какво беззаконие става дума в това подобие на държава!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индивидуалната некадърност и подкупност на правораздаващите се плащат солидарно от всички нас.
14
2
 
5
 
! Отговори
бълхаробичащ преди 1 година
А тези които още ни пречат да научим майчиния си език, какво ще ги правим?
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***

Като толкова мразиш българите и България, спри да пишеш на български, откажи се от българското гражданство и не се навирай в български форуми. Циркаджия и палячо. Ама с този паспорт си на гурбет, че с другия не те броят за човек. Много си смешен и жалък. Да не си мислиш, че си ни поизтрябвал. Заради такива *** и опростели човеци на запад всички ни мислят, че сме от един друг етнос.
12
1
 
6
 
! Отговори
cCc преди 1 година
Българите толкова потъпкаха правата на човека, че бюджета им не може стигне за обезщетения.
11
2
 
3
 
! Отговори
Ивелина преди 1 година
До ***

Може и да имаш право ! Личи ти ,че си интелигентен човек ! Преди възродителния процес не си изпитвал омраза към българите ,а след възродителния процес коренно си се променил ,вероятно много са те били в милицията ?! Това наистина може да причини много тежки психически проблеми ,които в много от случаите не могат да се лекуват ! България ти е променила живота в негативна посока и имаш право да търсиш отговорност от виновниците , а те са управниците на България !
10
0
 
14
 
! Отговори
пожелание преди 1 година
АМА ТЕЗИ ПАРИ ДА СЕ ВЗЕМАТ ОТ БЮДЖЕТА НА ПРАВОСЪДНИТО МИНИСТЕРСТВО , ЗАЩОТО СА КРАДЦИ И МОШЕННИЦИ ,А НЕ ХАРОДА ДА ИМ ПЛАЩА МАСТРАФА !
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камелия Цветанова от чалга към журналистика - това е резултата.
"инситуции" се пише на български институции!
Един ... беше казал 80% ...
8
3
 
1
 
! Отговори
Математик преди 1 година
Правилният логически извод от този факт е, че адвокатите на България (държавни служители), които ни защитават там са много слаби. Може би са някакви калинки.
Трябва да се сменят адвокатите с по-опитни и обезщетенията веднага ще намалеят!
7
0
 
0
 
! Отговори
Сиганин преди 1 година
До АТАКИСТ

Кат си толкова ларж кажи на бялата зладка да се разплати вместо държавата!
6
7
 
2
 
! Отговори
Аналогия преди 1 година
Това е много смешно да се коментират някакви хиляди, когато става дума за държавния бюджет! Бюджетът е огромен бе, той е милиарди! Това някакви хиляди е все едно, т.е. аналогично е така да се каже все едно някой се е иззс.рал. Нещо такова, разбирате какво искам да кажа!
5
11
 
3
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 1 година
До ***
Аби, аз също ще съдя балгария за възродителния процес защото биллюлля ни смениха имената и ни окрадоха земити и имотити
4
14
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 1 година
АЗ СЪЩО СМЯТАМ ДА СЪДЯ БЪЛГАРИЯ В СТРАСБУРГ ! ЗАРАДИ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС !
ОТКАКТО МИ СМЕНИХА НАСИЛА ИМЕТО ЗАПОЧНАХ МНОГО ДА МРАЗЯ БЪЛГАРИТЕ ,ДОРИ СЕГА ЧУВСТВАМ СЪЩАТА ОМРАЗА ! ТОЗИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС КОРЕННО ПРОМЕНИ ПСИХИКАТА МИ , А ИМА ТОЛКОВА ДОБРИ БЪЛГАРИ КОИТО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ МРАЗЕНИ ! ЗНАМ ГО ,НО ВЪПРЕКИ ТОВА ГИ МРАЗЯ ,ПОНЕЖЕ НАСИЛСТВЕНАТА СМЯНА НА ИМЕТО МИ ПРИЧИНИ НЕОБРАТИМИ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ ,ЗА КОИТО Е ВИНОВНА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА !