Плащаме солено за присъди в Страсбург, 2017-а: ?800 000

През 2016 г. страната ни е изплатила почти милион
26
Плащаме солено за присъди в Страсбург, 2017-а: ?800 000
Снимка: Reuters, архив

През 2017 г. България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/ в Страсбург. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а Германия - 69 369 евро. Toва изведе като статистика омбудсманът Мая Манолова на конференция, посветена на 25-годишнината от ратифицирането на Европейската конвенция за защита на правата на човека от България.

Тя допълни, че България има един от най-високите дялове на неизпълнени решения на съда в Страсбург.

Също така страната ни е една от четирите държави заедно с Турция, Румъния и Грузия, за които е проведена процедура от обикновено към засилено наблюдение на делата. На България се падат 7 процента от общия брой дела под засилено наблюдение, като пред нас само Русия, Турция и Украйна, каза още Мая Манолова, цитирана от БТА.

По данни от омбудсмана 262 са текущите дела за България в ЕСПЧ към октомври 2017 г., а 108 от тях са в процедура по засилено наблюдение. От 649 осъдителни решения, за 25 години, окончателно са затворени 387 дела.

Омбудсманът Мая Манолова заяви още, че във времена на морални и политически кризи, Конвенцията и ЕСПЧ се оказват най-надежден пазител на ценностите и принципите, на които се основава правовият ред в Европа. По думите й системните нарушения на Конвенцията обикновено се дължат на лошо законодателство и лоши административни практики и трябва да се работи те да бъдат отстранени, за да не бъде осъждана България отново и отново.

"Често българските инситуции не предприемат необходимите действия за изпълнение на решенията на съда в Страсбург" , каза Манолова. Тя все пак отбеляза, че има положителни пример за групи дела, по които България е взела необходимите мерки.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова заяви, че България е показала решимостта си да намери пътя в защита на основните права с ратифицирането на конвенцията преди 25 години.

По думите й, то е реален ангажимент, изпълнението на който е обща задача. Тя отбеляза, че приоритет на министерството е преодоляването на недостатъците в правната система. Тя допълни, че прилагането на Конвенцията и практиката на ЕСПЧ е обща отговорност на институциите и е необходимо сътрудничество между трите власти за изпълнението на решенията на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкартото да се изплати от съдии, прокурори и адвокати по съответните дела.Който чупи - купи.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради Цецо ухото, дето се правеше на милиционер и задържаше незаконно разни хора, България е осъдена да плати над триста хиляди Евро. Оня пък суджука, той пък ги гърмеше с гранатомет и там яко плащане. А що други поразии направиха само тези двамата ***.
1
9
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Е к'во пък толкоеа солено? Като се разпредели, излиза по 10-12 цента на човек. На година! По един цент месечно сме плащали! Голямата пък соленост!