ОмбудсМая vs. "Топлофикация". Дело няма, друг път!

ВАС го прекрати заради грешка в жалбата на дружеството
6 дек 2017 11:07, Златко Желев
71
ОмбудсМая vs. "Топлофикация". Дело няма, друг път!
Снимка: архив, Булфото

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на "Топлофикация"-София и прекрати производството по делото на омбудсмана Мая Манолова срещу дружеството. 

Причината за прекратяването е допусната грешка в касационната жалба от страна на дружеството.

Още по темата

Процесът срещу монополиста е за отказа на изпълнителния директор Георги Беловски да предостави достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията му по съдебен ред на омбудсмана.

Манолова не е получила отговор в 14-дневен срок на въпросите си, съгласно закона, а от "Топлофикация" са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация не попада в приложното поле на ЗДОИ.

Омбудсманът обаче завежда дело и го печели на първа инстанция пред Административния съд - София -град, а сега "Топлофикация" обжалва решението.

Пред медиите Манолова коментира, че този казус има морални и обществени аспекти. Тя обясни, че спорът е затова столичани да знаят как работи дружеството, как се управлява и как се харчат парите в него.

Омбудсманът коментира, че гражданите имат право да разберат как са изхарчени 15 млн. лева събрани от дружеството чрез юристконсултски хонорари през 2015 г. при дела на "Топлофикация" срещу софиянци.

"Дружеството се е превърнало във феодал, който се отнася към столичани като към крепостни селяни, които имат право единствено и само да плащат", настоя Манолова, цитирана от "24 часа".

Омбдусманът допълни, че през 2016 г. заведените дела от "Топлофикация" срещу столичани са 13 500 , а през 2017 г. според нея те може да стигнат 16 000.

Решението на съда може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.
 


71
Още от Темида
Кой стои зад FaceБойко? Никола Николов от ГЕРБ
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
аз апартамент с топлофикация няма да си купя,те скоро ще почнат да стават непродаваеми,да си купиш жилище с начислен бирник вътре,не нее,да си ги взимат всичките такива от топлото да си ги топлят и да си плащат на себе си,доброволно роб не ставам,те ши ми казват колко ,кога , как и защо да плащам,и да не живея вътре пак, айде бе
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Внимавайте, какво си пожелавате! Топлофикация ако се приватизира и стане частно дружество като ЧЕЗ напраимер, ще ви дере десет пъти по-яко.
43
2
 
1
 
! Отговори
инж. преди 1 седмица
Работя безплатно.Нарича се парно отопление,но не е задължително парата да минава през радиаторите и лирите.Пускате топлата вода от душа на слаба струя,през гъвкавата му част и да намокри целия под на банята,до изпотяване на прозорците,спирате водата и когато изсъхнат отново правите същото,При слаба струя няма да плащате много топла вода.Може да струпате всичките грънци,които имате в банята и да ги поливате с топла вода...
42
0
 
14
 
! Отговори
Joko преди 1 седмица
До Върховен съдия,

Ами, кажи речи вече цяла България живее в София ! Защо, попитай скапаните политици и икономисти.
41
0
 
15
 
! Отговори
?! преди 1 седмица
Има ли нещо нормално в нашата държава?
40
10
 
8
 
! Отговори
Върховен съдия преди 1 седмица
"Сметката ми за миналата година /за цялата година/ за отопление на 70 кв.м.
жилище + потгряване на вода е общо 650 лв. Средно по 54 лв. на месец. Хайде Андрешковци, предложете ми алтернативен вариант за тези пари да ходя по потник в къщи цяла зима"

Изключително прав сте НЕуважаеми сф. Имам само един въпрос - Защо цялата страна трябва да ти плаща масрафа? Защо? Защо цената на топлото в София е най-ниска, при това ДОТИРАНА от държавата през нейните дружества?
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ИМПЕРИАЛИСТ (47)

Това е така преди да бъде съставена бакалската сметка. В действителност се търси заплащане за НЕПРЕДОСТАВЕНА услуга (по отношение на количеството потребена енергия). За съжаление тук се позволява да правят каквото си искат - политика, а не икономика.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ИМПЕРИАЛИСТ-прод.

Мноооого си зле. Специалисти в Топлофикация не останаха. Само крадци, при това с партийни окраски.
37
1
 
4
 
! Отговори
симион преди 1 седмица
До ИМПЕРИАЛИСТ-прод.
ти си бил много ама много просто парче ....главата ти пълна с лаина
36
5
 
4
 
! Отговори
сф преди 1 седмица
До Андрешко
200 лв. за най-студения месец - да. Ако не е топлоизолирана сградата, ако имаш съседи, които крадат. А, ако некоректно са ти начислили парно, спокойно можеш да си направиш корекция. На мен, например за топла вода ми бяха отразили показателите на водомера за студена. Обадих се и коригираха грешката.
35
1
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 седмица
До ТЕЦ

Явно не разбирате нищо, щом задавате такива глупави въпроси.
1. Съществува денонощна, седмична и сезонна неравномерност на потреблението на ток и съответните такива за топла вода. Неравномерностите по ток и по вода не съвпадат по време.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тази зима ще гърмят паропроводи, а пък ако гръмнат и котлите, още по-добре. Защото те са от времето на соца и е унижение за софиянци да ги ползват.
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ХУБАВО Е, ЧЕ Я ИМА ТОПЛОФИКАЦИЯ. НЕКА ДА ДЕРЕ ПО ТРИ КОЖИ ОТ СОФИЯНЦИ И ДА СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО ПЛАЩАТ ПАРНО ПРЕЗ ЮЛИ.
А ЦЕНАТА НА ПАРНОТО Е ТВЪРДЕ НИСКА, ТРЯБВА ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДА СЕ ВДИГНЕ, КЕВР СПИ ЛИ?
32
3
 
7
 
! Отговори
брокер преди 1 седмица
Жилищата с топлоснабдяване са с 25 - 30% по-скъпи от аналогични по размер, състояние и локация от тези без. Тези, които не желаят да са клиенти на Топлофикация, много бързо могат да си сменят жилищата, без особенни неудобства. Нещо повече - ще им остане една сериозна сума с която да отпразнуват победата си над капитализма.
31
2
 
16
 
! Отговори
Андрешко преди 1 седмица
До сф
А моята е по 200 лв на месец и накрая още 400 лв изравнителна!Как да ти вярвам.Моите квадрати са 90. И не мога да разбера,защо ми се трие коментара-че в октомврийските сметки има начислено парно!!-не топла вода,а парното беше пуснато през НОЕМВРИ!?
30
11
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 1 седмица
Топлофикация е ”виновна” , че я има, дори когато нямаме държава. Топлофикация е ”неудобна” защото със съществуването си запушва устата на всички плачльовци които се оправдават за неудачите си с прехода, кризата , некадърни правителства и т.н. Топлофикация е ”гадна” защото не умря като БАЛКАНКАР, ЗТМ РАДОМИР, БГА БАЛКАН, КРЕМИКОВЦИ, БТК, заводите „Чавдар” и каквото се сетиш още. Не изхвърли стотици специалисти на улицата. Не замърсява въздуха на София и така не дава своя принос за увеличаване на раково болните. И т. н. и т. н.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До сф
Гледам някви червени ТРОЛеи са те налазили и нацвъкали минуси ама алтернатива никой не ти предлага. Кво да ги правиш комуняги-хейтъри.
28
4
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 1 седмица
Тази цена обезсмисля всичките напъни за „оригинални” решения за отопление. Тази цена дава и отговор на въпроса, защо всички журналисти и политици мълчат за себестойността. Те много добре знаят , че в Европата „парното” е между 40-80 евро-цента за 1 kWh, при по-ниски цени на газа. Тази информация обаче се крие, защото "Топлофикация София" се тика от мафията умишлено към разпродаване, т. е. приватизация.
27
2
 
10
 
! Отговори
Виготура преди 1 седмица
Делото не трябва да се решава от софийски съдилища, защото всички те ползват услугите на Топлофикация и са в конфликт на интереси
26
9
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 седмица
По-умните могат да сметнат: При калоричност на природния газ – 9,28 kWh/m3 и цена от 736,16 лв./хил. м3, колко струва газа в 1 kWh топлинна енергия от Топлофикация. Цената на „парното” е смешно ниска-8,5 ст. с ДДС за 1 kWh . Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 8,5 ст. При това тази енергия е докарана вътре в отоплителната инсталация на сградата. Това е около 4 евро-цента за 1 kWh.