ОмбудсМая vs. "Топлофикация". Дело няма, друг път!

ВАС го прекрати заради грешка в жалбата на дружеството
6 дек 2017 11:07,
71
ОмбудсМая vs. "Топлофикация". Дело няма, друг път!
Снимка: архив, Булфото

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на "Топлофикация"-София и прекрати производството по делото на омбудсмана Мая Манолова срещу дружеството. 

Причината за прекратяването е допусната грешка в касационната жалба от страна на дружеството.

Още по темата

Процесът срещу монополиста е за отказа на изпълнителния директор Георги Беловски да предостави достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията му по съдебен ред на омбудсмана.

Манолова не е получила отговор в 14-дневен срок на въпросите си, съгласно закона, а от "Топлофикация" са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация не попада в приложното поле на ЗДОИ.

Омбудсманът обаче завежда дело и го печели на първа инстанция пред Административния съд - София -град, а сега "Топлофикация" обжалва решението.

Пред медиите Манолова коментира, че този казус има морални и обществени аспекти. Тя обясни, че спорът е затова столичани да знаят как работи дружеството, как се управлява и как се харчат парите в него.

Омбудсманът коментира, че гражданите имат право да разберат как са изхарчени 15 млн. лева събрани от дружеството чрез юристконсултски хонорари през 2015 г. при дела на "Топлофикация" срещу софиянци.

"Дружеството се е превърнало във феодал, който се отнася към столичани като към крепостни селяни, които имат право единствено и само да плащат", настоя Манолова, цитирана от "24 часа".

Омбдусманът допълни, че през 2016 г. заведените дела от "Топлофикация" срещу столичани са 13 500 , а през 2017 г. според нея те може да стигнат 16 000.

Решението на съда може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
12
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
Делото не трябва да се решава от софийски съдилища, защото всички те ползват услугите на Топлофикация и са в конфликт на интереси
25
10
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
По-умните могат да сметнат: При калоричност на природния газ 9,28 kWh/m3 и цена от 736,16 лв./хил. м3, колко струва газа в 1 kWh топлинна енергия от Топлофикация. Цената на парното е смешно ниска-8,5 ст. с ДДС за 1 kWh . Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 8,5 ст. При това тази енергия е докарана вътре в отоплителната инсталация на сградата. Това е около 4 евро-цента за 1 kWh.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крана не ми работи и бичи яко парното, кой трябва да го оправи? Те нали? Каьаха, че било тяхна собственост, но ми искат пари?
23
3
 
23
 
! Отговори
ТЕЦ преди 6 години
ТЕЦовете ни продават топлината, която преди това са използвали за получаване на ел. енергия. Така че далаверата е двойна, а се оправдават, че разходите били големи.Чии разходи са големи на ТЕЦа или на клиентите?!?!
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се дават милиони за саниране на блокове,при,което сметките за парно ще си останат същите.Да се изнесе инсталацията на тоолофикация във входовете с необходимата термоизолация и индивидуален топломер за всеки апартамент,което ще премахне плащането на топли тръби минаващи през апартамента.
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Ако", ама не си. Обикновен *** си си.
20
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако съм собственик на топлофикация и някой клиент пожелае да си изключи радиаторите, ща кажа ОК ! Осигури ни възможност да поставим топлоизолация на тръбите, за да не ги кичиш цяла зима с фолио и тенекии. Топлата вода е пакетна услуга с отоплението. Ако искаш само топла вода - тройна цена ! Ако не купи си бойлер или седи мръсен !Тогава не само, че абонатите няма да намаляват, ами ще се редят на опашки да се включат.
19
22
 
8
 
! Отговори
сф преди 6 години
Сметката ми за миналата година /за цялата година/ за отопление на 70 кв.м. жилище + потгряване на вода е общо 650 лв. Средно по 54 лв. на месец.Хайде Андрешковци, предложете ми алтернативен вариант за тези пари да ходя по потник в къщи цяла зима и да се чипкам в банята когато и колкото си искам за тези пари !
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 2Топлофикациите горят природен газ - метан. Несравнимо по чисто гориво от твърдото.
17
1
 
5
 
! Отговори
88 преди 6 години
До до 24В сайта на НЕК няма цени, умнико. Ясно колко си наясно с цените на електроенергията. Цените са в сайта на КЕВР. Виж ги.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т.е. спечелила е дело, че трябва да и предоставят искана информация.ако не я представят може да поиска от съда да ги глоби, ако обаче е предявила иска си за първоначалното осъждане правилно и след това съдът да с е произнесъл за това точно, т.е. иск е против съответно длъжностно лице и съдът отсъжа същото длъностно лице да достави исканата информация.Тогава ако длъжностното лице откажа, Мая може да поиска от съда да го глоби и да го глобява за всеки ден просрочие, кинтите са много.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При масово използване на парно, то е най-изгодно, икономично и комфортно. При блок от 30-тина ап. ако всички се отопляват от средната Т в цялата сграда ще е по-висока от такава без ТЕЦ, следвателно ще отива по малко енергия за затопляне на самите жилища, от там ще са по-ниски и индивидуалните сметки. Плюс е постоянно циркулиращата в системата топла вода. Който твърди, че тръбите не топлят да си припомни малко физика за 7 клас.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22Цената, на която се изкупува електроенергията от Топлофикация е нереално висока - 270 лв за мегаватчас. За сравнение МИ2 - 63 лв, АЕЦ - 42 лв, Американски ТЕЦ - 112 и 140 лв. Ясно?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи топлофикация е дружество дето освен, че вътрешно се преразпределят едни ОТКРАДНАТА пари то част от тях минават и в текущо оправящата ни партия! Те с друго не се занимават! Естествено понеже за пред света е необходимо за парите които КРАДЪТ да се води, че дават и нещо, та поради тази причина май подават и топло на някой места! Но топлофикация е под закрилата на текущите оправляващи г..*** и под закрилата и на съда и прокуратура и прочие! Те просто си плащат за тази закрила!
12
2
 
10
 
! Отговори
88 преди 6 години
До Анонимен 12За "най-приятно" съм съгласен. За "най-евтино" - не. Евтино е, защото бай Пенчо от село (който не е и чувал за Топлофикация") дотира дружеството чрез нереално високата цена на електроенергията от него. Не разбирам защо хората продължават да търпят това.
11
1
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Хайде обясни на неграмотните
10
0
 
5
 
! Отговори
88 преди 6 години
До kirilПрав си, този, който е писал статията, идея си няма за какво става дума.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живеем в престъпна среда и " печална безизходност ни обгражда" Спасяване се кой как може.
8
6
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
То защото Топлофикация не горят нищо и при тях всичко е екологично чисто
7
1
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
На бай *** му е писнало комунизма да му казва какво ще ползва и какво не!