Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак

Чиновниците не променили статута на софиянка, женена за британка
121
Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак
Снимка: Булфото, архив

Българка започна дело срещу Столичната община, отказала да признае еднополовия брак между нея и съпругата й.
През 2016 г. жената сключила брак с Лилия Бабулкова във Великобритания, където хомосексуалните имат това право, предаде Дарик радио.

Скоро след това подава искане в Столичната община, район Люлин, като желае да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение - "женена".

Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията.

Жената. решава, че ще обжалва това пред съда, а с него се заема адвокат Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация Действие.

"Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", обясни тя.

Според нея, ако община във Великобритания има право да сключва брак между двама души, той е законен.

"А в КМЧП ясно е написано, че "(3) Българските граждани в чужбина могат да сключат брак пред компетентен орган на чуждата държава, ако това е допустимо по нейното право." Хомосексуалните бракове са допустими по британското право", допълни Любенова.

Според нея, ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки.

Това ще отвори вратите и за други такива случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
11
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Ами това си е случка от детската градина в сравнение с хилядите раждащи малолетни от обкръжаващите ни индиански племена. И онова по нашите закони е забранено,но държавата (т.е. ние) им плаща милиони за да продължават полезното си занимание.
68
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко бой трябва на тея
67
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мнение съм, че трябва да могат да правят всичко което пожелаят включително и да сключват брак (само да ни оставят на мира). Но не и да им се позволи да осиновяват деца. На мен не ми пречи, че искат да се женят. Да си се женят, на вас това пречи ли ви?Голяма част от хетеро двойките не щат да се женят по една или друга причина - а те го правят замислете се дали ние не сме тия дето не сме наред...
66
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може заради това кой къде и какво го засърбяло, под прикритието на някакви "права" и "свобода на личността" да се потъпкват природните и Божиите закони!
65
4
 
4
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Да си остане съюз тогава защо ползва "религиозна" обосновка
64
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днес софиянка съди общината, че не й е признала извратеняшкия брак. утре софиянец ще съди общината, че го спряла да убие жена си с камъни на улицата. а вдруги ден някой ще съди кучето си, че не му е направило качествена с***вирка. алоооо, на коя планета живеем?
63
2
 
14
 
! Отговори
Десислава Банова преди 6 години
И аз си взех жена за гадже. Много е мила и нежна моята Росенка. Ние се обичаме с този скоро бременен човек
62
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полигамията също не се признава в България, както и бракът с малолетни. Независимо, че са сключени на места, където са разрешени.Всяка държава си има законите.Лично мнение, аз съм ок с хомосексуалните да сключват бракове, но на този етап това не е позволено по закон, и не трябва да им се дава разрешение по този казус.
61
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако светът тръгне по пътя на еднополовите, просто човечеството ще престане да съществува. Нещо, което не се възпроизвежда - изчезва, това е основният природен закон.
60
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
британците по принцип си шофират отляво, паркират отляво и за тях си е нормално:) ние сме българи и караме в дясната лента. не виждам защо трябва да сменяме правилата си, защото на някой му се приискало. ето я великобритания, полетите са по 50 лв, еднопосочни.
59
3
 
22
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Пълна мерзост и нагло, но неоправдано и ненужно парадиране.
58
0
 
19
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Ами ако дойде бг гражданин сключел брак с 4 бг гражданки в Катар .?
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СенОбратните не могат да си живеят спокойно живота защото вършат голям грях , и съответно съвестта им ги мъчи яко...
56
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм нормален български мъж, с нормална професия и нормално ежедневие. ясно ми е, че има хора, които се раждат без ръце, с вродени сърдечни дефекти, с т.нар. различна сексуална ориентация. приел съм го и не съдя никого. знам, че това съществува. но никакъв закон, съд или шарен парад няма никога да ме накарат да го смятам за нормално!, естествено или природно. точка!
55
9
 
3
 
! Отговори
Jj преди 6 години
До Ха хаМисля, че моята логика е достатъчно силна :) И..не, не сме изтеглили късата клечка, защото, нещата се променят и светът се развива - от вас зависи дали ще останете на заден план :)
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛГБТПросто се примирете.Няма смисъл.Никога няма да имате същите права.Лекувайте се
53
3
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 6 години
До JjПоредното доказателство,че психиката ви е много объркана.Логика-0.Но иначе отваряте големите усти за права.Ами няма да ги получите.Приемете,че сте изтеглили късата клечка.
52
12
 
3
 
! Отговори
ЛГБТ преди 6 години
До 52Кое от нарежданията на Брюксел не се е случило.Дай пример
51
1
 
18
 
! Отговори
Роско Мижитуркин преди 6 години
Силно съм трогнат и развълнуван от тези евроатлантически драми.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛГБТХаххаах ще види тази работа.Гарантирам ти,че няма да се случи.