Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак

Чиновниците не променили статута на софиянка, женена за британка
121
Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак
Снимка: Булфото, архив

Българка започна дело срещу Столичната община, отказала да признае еднополовия брак между нея и съпругата й.
През 2016 г. жената сключила брак с Лилия Бабулкова във Великобритания, където хомосексуалните имат това право, предаде Дарик радио.

Скоро след това подава искане в Столичната община, район Люлин, като желае да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение - "женена".

Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията.

Жената. решава, че ще обжалва това пред съда, а с него се заема адвокат Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация Действие.

"Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", обясни тя.

Според нея, ако община във Великобритания има право да сключва брак между двама души, той е законен.

"А в КМЧП ясно е написано, че "(3) Българските граждани в чужбина могат да сключат брак пред компетентен орган на чуждата държава, ако това е допустимо по нейното право." Хомосексуалните бракове са допустими по британското право", допълни Любенова.

Според нея, ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки.

Това ще отвори вратите и за други такива случаи.


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
15
 
! Отговори
Бисексуален преди 10 месеца
Не им се хващайте на приказките на тpoловeте от НПО-та! Независимо от сексуалната си ориентация или политическите си убеждения хората много добре си дават сметка кое е правилно и кое-не. След като хомосексуализмът е нещо "нормално", защо мъж не може да зачене от мъж или жена да роди от своята приятелка? Хетеросексуалните не трябва да се подигрват на обpaтните, защото няма гаранция, че на тях няма да им се родят такива деца. Гейовете пък не трябва да искат нещо, което не им се полага!
73
1
 
11
 
! Отговори
щщд преди 10 месеца
Ами това си е случка от детската градина в сравнение с хилядите раждащи малолетни от обкръжаващите ни индиански племена. И онова по нашите закони е забранено,но държавата (т.е. ние) им плаща милиони за да продължават полезното си занимание.
72
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Яко бой трябва на тея
71
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На мнение съм, че трябва да могат да правят всичко което пожелаят включително и да сключват брак (само да ни оставят на мира). Но не и да им се позволи да осиновяват деца. На мен не ми пречи, че искат да се женят. Да си се женят, на вас това пречи ли ви?
Голяма част от хетеро двойките не щат да се женят по една или друга причина - а те го правят замислете се дали ние не сме тия дето не сме наред...
70
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не може заради това кой къде и какво го засърбяло, под прикритието на някакви "права" и "свобода на личността" да се потъпкват природните и Божиите закони!
69
4
 
4
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Да си остане съюз тогава защо ползва "религиозна" обосновка
68
9
 
3
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 10 месеца
Съжителството на един мъж с повече от една жена не е забранено. Ако се раждат дете от това съжителство то си има майка (която го е родила) и баща (ако бъде записан като такъв). Същото се отнася и за една жена с няколко мъже. Или (моралистите да почват да си дъвчат тaшаците) няколко мъже и няколко жени.
67
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
днес софиянка съди общината, че не й е признала извратеняшкия брак. утре софиянец ще съди общината, че го спряла да убие жена си с камъни на улицата. а вдруги ден някой ще съди кучето си, че не му е направило качествена с@вирка. алоооо, на коя планета живеем?
66
2
 
14
 
! Отговори
Десислава Банова преди 10 месеца
И аз си взех жена за гадже. Много е мила и нежна моята Росенка. Ние се обичаме с този скоро бременен човек
65
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Полигамията също не се признава в България, както и бракът с малолетни. Независимо, че са сключени на места, където са разрешени.
Всяка държава си има законите.
Лично мнение, аз съм ок с хомосексуалните да сключват бракове, но на този етап това не е позволено по закон, и не трябва да им се дава разрешение по този казус.
64
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако светът тръгне по пътя на еднополовите, просто човечеството ще престане да съществува. Нещо, което не се възпроизвежда - изчезва, това е основният природен закон.
63
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
британците по принцип си шофират отляво, паркират отляво и за тях си е нормално:) ние сме българи и караме в дясната лента. не виждам защо трябва да сменяме правилата си, защото на някой му се приискало. ето я великобритания, полетите са по 50 лв, еднопосочни.
62
3
 
22
 
! Отговори
УМЕН преди 10 месеца
Пълна мерзост и нагло, но неоправдано и ненужно парадиране.
61
0
 
19
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Ами ако дойде бг гражданин сключел брак с 4 бг гражданки в Катар .?
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Сен

Обратните не могат да си живеят спокойно живота защото вършат голям грях , и съответно съвестта им ги мъчи яко...
59
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
аз съм нормален български мъж, с нормална професия и нормално ежедневие. ясно ми е, че има хора, които се раждат без ръце, с вродени сърдечни дефекти, с т.нар. различна сексуална ориентация. приел съм го и не съдя никого. знам, че това съществува. но никакъв закон, съд или шарен парад няма никога да ме накарат да го смятам за нормално!, естествено или природно. точка!
58
9
 
3
 
! Отговори
Jj преди 10 месеца
До Ха ха

Мисля, че моята логика е достатъчно силна :) И..не, не сме изтеглили късата клечка, защото, нещата се променят и светът се развива - от вас зависи дали ще останете на заден план :)
57
15
 
2
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 10 месеца
А и за разните моралисти: бракът е излишна (и често и вредна) институция. Той не защитава нито децата нито съпрузите. Той защитава единствено себе си и *** наоколо (адвокати, съдии и "голддигери").
Бракът е насилствено, излишно и вредно вкарване на външни субекти (държава, религия) в отношенията между членовете на семейството.
Бракът е съюз между тези които искат да го сключат, а не непременно между мъж и жена.
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ЛГБТ

Просто се примирете.Няма смисъл.Никога няма да имате същите права.Лекувайте се
55
3
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 10 месеца
До Jj

Поредното доказателство,че психиката ви е много объркана.Логика-0.Но иначе отваряте големите усти за права.Ами няма да ги получите.Приемете,че сте изтеглили късата клечка.