Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак

Чиновниците не променили статута на софиянка, женена за британка
121
Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак
Снимка: Булфото, архив

Българка започна дело срещу Столичната община, отказала да признае еднополовия брак между нея и съпругата й.
През 2016 г. жената сключила брак с Лилия Бабулкова във Великобритания, където хомосексуалните имат това право, предаде Дарик радио.

Скоро след това подава искане в Столичната община, район Люлин, като желае да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение - "женена".

Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията.

Жената. решава, че ще обжалва това пред съда, а с него се заема адвокат Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация Действие.

"Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", обясни тя.

Според нея, ако община във Великобритания има право да сключва брак между двама души, той е законен.

"А в КМЧП ясно е написано, че "(3) Българските граждани в чужбина могат да сключат брак пред компетентен орган на чуждата държава, ако това е допустимо по нейното право." Хомосексуалните бракове са допустими по британското право", допълни Любенова.

Според нея, ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки.

Това ще отвори вратите и за други такива случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48Никой не се заблуждава.На всички им е ясно ,че става въпрос за много сериозна пропаганда.Пазете си децата-наистина.
48
18
 
3
 
! Отговори
ЛГБТ преди 6 години
До 41Не забравяй че европейското законодателство е над националното.Колкото и да недовлствате когато гейбраковете се узаконят от Брюксел а това ще е скоро България няма да има глас
47
19
 
6
 
! Отговори
Jj преди 6 години
До Анонимен (43) Най-тъпият аргумент, който някой използва е да сравнява педофилия с хомосексуалност. Защото по тази логига ВСИЧКИ хетеросексуални са педофили и всички бракове между хетеросексуални трябва да бъдат забранени (да ти изброя ли няколко стотин хетеросексуални педофили, които излязоха наяве през последните няколко години?). Освен това децата не са крайната цел на един брак - що за аргументи са това??? Мислете, моля ви!
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе вие нормални ли сте? каква толерантност? нормално ли е 3 годишно дете да гледа как тоя, дето уж му се води баща, *** някаква....? имам познат ...., който пиян с подробности ми е разказвал как се забавляват, и честно, идея си нямате за каква извратенящина става въпрос! не се заблуждавайте, че става дума за цветя, примижващи влюбени очички и романтична разходка по плажа.
45
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JjНа теб педофилите не ти пречат нали???Защо да ги спираме-по същата логика.По начало е казано-БРАКА Е СВЕЩЕН СЪЮЗ МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА.Физически няма как гейове и лесбита да имат деца.Съответно смисъл от брак няма.
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тази демографска трагедия, в която се намираме, подобни бракове и всякакви гейски измишльотини са равни на национално предателство!
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази да отиде в С. Арабия там признават еднополовите бракове и са много, ама много толерантни.
42
17
 
6
 
! Отговори
Jj преди 6 години
Ами прави са дамите - време е да настъпят промени в нашето законодателство. Никой не говори за пипане на църковния брак (аз църквата и с прът от 10 метра не бих я докоснал), а за основни граждански права. А тези, които лаят срещу озаконяването на еднополови граждански бракове, само не разбрах какво точно ви пречи? Това, че ще влизат допълнителни приходи в държавната хазна или това, че хората ще могат да се обичат свободно и да имат същите права като останалите хора в държавата?
41
1
 
20
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До ЛГБТЩе ти го обясня просто като за първолак. Вие няма как да ни пречите да сключим брак защото хеторо-хората са го измислили така да се каже.Също така целта на брака е мъжа и жената да се съберат и да създадат семейство.Вие поради чисто биологични причини няма как да го направите.Тоест брака при вас се обезмисля. Тезата за свободата ви е нелепа. Педофилите обичат малки деца-те също са граждани.На тях трябва ли да им се даде свобода?Защо копнеете за признание,което НИКОГА няма да получите.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде тези които циврите и цитирате директиви на ЕС и международно право ТИХО!Забравяте факта, че христянска църва не дава право на такова нещо, което още стои при Ватикана като предупреждение. Никоя държава или чужди права не може да се наместват във вътрешните правила на Република България. Само може до си казвате какви сте нали е "демокрация"
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой къде какво пъха или ближе слабо ме интересува, стига да е по собствените им къщи. проблемът идва, когато се позволи осиновяване на деца от подобни 'двойки' - малките деца са жестоки още от яслата, знаете каква болка изпитва едно хлапе дори при разведени родители, да не говорим ако формално има две майки, ама едната е татко или обратното. 100% непоправими психически проблеми за цял живот с огромна вероятност това дете да стане престъпник. и всичко заради хорския егоизъм.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛГБТНикой не ви пречи, а бракът е свещен съюз между мъж и жена.
37
4
 
13
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
хей,лъснато дупе, аз пък не преяждам, не ходя на църква - не съм вярваща в бога -не съм чела библията, не съм трепала никого по пътищата.........жена съм, родила съм 2 деца от мъж - слава Богу - нормални . все ми е едно гей ли си или лесбо, и кой ти го слага. просто не досаждайте на хората и всичко ще е о.к !
36
15
 
2
 
! Отговори
ЛГБТ преди 6 години
Ако България иска да е просперираща страна с която да се гордеем трябва да даде свобода на своите граждани.Свободата всики сам да определя битието и житието си.Ние не ви пречим да сключвате брак.Защо вие ни пречите
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега може ли нормалните хора да заведат дела срещу нея заради това, че натрапва болестното си състояние на нормалните ?
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи не си гей, а си обикновен.... мойто момче! Престанете да ни натрапвате нестандартната си сексуалната ориентация и всичко ще е ок!
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой я финансира тази да си рекламира болестта? Чак и дела щяла да завежда.
32
1
 
14
 
! Отговори
Сен преди 6 години
До Анонименv 32Дам,видяхме какъв прекрасен изказ имаш.И ако се мислиш за много елитен обиждайки хората на селяци...жалка работа.Да си от село не е срамно но да си кух *** си е голям проблем.Защо просто не се примирите с това,че сте болни хора и не си живеете живота както всички останали.Защо трябва да сме съпричастни с вас.Хората си имат достатъчно драма в живота за да се занимават и с вашата.Жалък си и не защото си гей а защото толкова копнееш да ти се възхищаваме заради това.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
във " фермата " влезе една адвокатка да призовава към толерантност и през цялото време рева,че още не може да приеме дъщеря си като момче, въпреки, че я разбирала.и защо ние трябва да ви приемаме като нещо нормално ? дори не сме майките ви. а на тази дъщеря и веднъж не отиде да я види - майка и обра целия срам. тази пък от статията ми се фука,че отишла чак в англия, да оповести на света, колко и е гот да лиже ва ги ни. ами - лижи си ! просто не досаждай !
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ***, които парадират с болестта си ***, на площада публично обезглавени пред децата! А ако искат да си живуркат - да си траят и да не се натрапват.