Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак

Чиновниците не променили статута на софиянка, женена за британка
121
Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак
Снимка: Булфото, архив

Българка започна дело срещу Столичната община, отказала да признае еднополовия брак между нея и съпругата й.
През 2016 г. жената сключила брак с Лилия Бабулкова във Великобритания, където хомосексуалните имат това право, предаде Дарик радио.

Скоро след това подава искане в Столичната община, район Люлин, като желае да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение - "женена".

Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията.

Жената. решава, че ще обжалва това пред съда, а с него се заема адвокат Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация Действие.

"Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", обясни тя.

Според нея, ако община във Великобритания има право да сключва брак между двама души, той е законен.

"А в КМЧП ясно е написано, че "(3) Българските граждани в чужбина могат да сключат брак пред компетентен орган на чуждата държава, ако това е допустимо по нейното право." Хомосексуалните бракове са допустими по британското право", допълни Любенова.

Според нея, ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки.

Това ще отвори вратите и за други такива случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ГЕРБ нямат гей--- ове и л;есбийки ? Фандъкова не е европейка щом не ляга с жени , каква европейка е ? А Бойко ? Бойко марш на парада .
108
2
 
1
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До:Dies Irae: Не си прав/а! Сравнението не е подходящо! Тези, които описваш са криминални престъпници! Докато хомосексуализма не е престъпление! Схващаш ли огромната разлика?!
107
1
 
6
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До ГостПо твоята логика деца трябва да се осиновяват от серийни убийци, изнасилвачи, рецидивидисти, алкохолици, психично болни индивиди и всякакви зоофили, педофили, предметофили и всички фили. Това ли се опитваш да кажеш? Може би те са по добри родители? Психично болни хора при това сами доказващи го няма как да са родители - както на тези които ти даваш за пример им се отнемат децата когато се подаде сигнал така и лудите немогат да бъдат родители! Стига с тези извращения вече!
106
4
 
0
 
! Отговори
V-1 преди 6 години
Сега Фейсбук следва да банне всичките акаунти на Столична община заради хомофобия !
105
5
 
4
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Dies Irae: "За осиновяване трябва да е абсолютно забранено защото това са психично болни хора!"Ти пък! Още малко и ТЕЛК ще им извадиш! :)))) Защо реши, че ще съсипят психиката на осиновеното си дете?! При лесбосите, даже едната може да е биологична майка! Къде ти е гаранцията, че при хетеросексуалните бракове психиката на детето ще бъде ОК?! Познавам доста хетеросексуални двойки, на които децата израстват в отвратителна среда и нямам предвид материална! То са скандали, побоища, алкохол....
104
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Господ /или природата/ искаше еднополови връзки,нямаше да създаде два пола.Никой не спира два индивида от един пол да се търкалят заедно в леглото,но защо претендират за семейство ?
103
2
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
На следващите поколения (защото болестта им пречи да имат поколение) което се нарича естествен подбор и пречиства видът от всякакви нежелани слаби гени. Просто с поколенията ще се изчистят и ще изчезнат поради простата причина, че такива индивиди няма как да имат поколение. А защо не ги лекуваме - води се, че тази болест за разлика от шизофрения и подобни психологически отклонения не е опасна за околните и затова ги оставят да се разхождат на свобода.Даже май наистина е по добре да не ги лекуват
102
2
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Хомо-наклонностите са генетична болест. Явно доста хора носят гена, но без той да е отключен и изявен. Както е и с други генетични болести. Може да си носител, но да не си болен. Когато и двамата родители са носители на тази генетична болест и гените се подредят както трябва се ражда дете страдащо от тази генетична болест, също както с много други подобни. Единствената разлика е, че тя няма видими белези. Но както всички болести естествения подбор им пречи да предават болните си гени.
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По БТВ вече от дни се тиражира тая гей драма! Английската лезбо за която нашето момиче се жени май и се ще тука да живурка с английските лири..,..На Карбовски показаха вече едно същество с свръх огромен грозен бюст защото половинката й искал така и сега живеят в българско село с оня стандарт .*** превземат света.
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под чаршафите да си правят каквото искат, но да не ме карат да приема извратеното за нормално!
99
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека всеки да има право да бъде с човека, когото обича. И да се ползва от пълните права на тази ситуация. Това искаме.
98
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още нещо - вижда се, че колкото по-свободни и приемащи са обществата, толкова по-развити са, с по-добър живот. В третият свят най-зле. Ние сме по средата
97
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не е противоестествено. Много животни също имат гей поведение. Вкл. умните делфини, мечки и др. Гейовете и лесбийките освен това са били още от древността полезни за обществото - помагали са за отглеждането на децата напр. Колкото до това дали е генетична болест - не. Бих казал генетична вариация. Тя не е вредна. А и не се "лекува" успешно.
96
3
 
3
 
! Отговори
Ami... преди 6 години
Kat ne ti haresva, otivash v UK...te ako ozakonqt tvoq, mrasnite homota sh napalzqt za brakovi prava i sh stane ujas. Zapadna Evropa zapochna da gi ozakonqva, za sajalenie v BG sashto iskat, no ne trqbva da go pozvolqvame, opredeleno. Inache shte legalizirame vsichko i shte nastapi edin haos za chovechestvoto
95
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То едни деца раждате, ама .... чудууууу
94
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано обратните да загубят делото! Дано Столична Община да не признае( под натиск) хомо"браковете".
93
2
 
23
 
! Отговори
Бисексуален преди 6 години
На какъв език да ти го обясня, че хомесексуализмът е отклонение, следователно гей двойките не са равни на хетеросексуалните двойки. Сам си избираш с кого да живееш, но не може да искаш "равни права" с хетеросексуалните двойки.
92
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 93Аз познавам много нормални семейства , които нямат деца защото не искат да имат деца (не защото не могат). Децата са опция и не са задължителни в никакъв случай.
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 93 и 94 в България има данъчни облекчения за млади семейства с кредит, например.Ситуация: Живея с някого , бачкаме цял живот, внасяме осигоровки, умирам и той/ тя не взима част от пенсията ми, не взима нищо защото нямаме брак; Става нещо с мен, трябва да се вземат решения и викатдалечен роднина да решава, а човека с който живея без брак дори не може да взлезе да ме види защото не е от семейството; Аз искам човека с който съм да има същите права като тези на хора сключили брак.Това е.
90
5
 
13
 
! Отговори
човека с бича преди 6 години
За случаи като този имам нещо много хубаво-един волски бич!