31 секунди – фаталната среща на Георги с Йоан

Делото за убийството в Борисовата градина бе отменено за 20 февруари
Обновена: 28 дек 2017 16:46 | 28 дек 2017 16:45, Венцислава Вельова
76
31 секунди – фаталната среща на Георги с Йоан
Снимка: архив, Булфото

За колко секунди може да се преобърне животът на десетки хора, да се прекършат 15-годишни деца, които, вместо да празнуват края на учебната година, отиват на погребението на своя приятел и съученик, един тийнейджър става подсъдим за убийство на дете. За 31 секунди.

Още по темата

Точно за толкова за първи и последен път до пейка в Борисовата градина се виждат 15-годишният ученик от Търговско-банковата гимназия Георги Игнатов и 17-годишният Йоан Матев, възпитаник на частното училище "Езиков свят".

Единствената им случайна среща е на 2 юни 2015 г. и продължава от 11,43 и една секунда до 11,43 ч и 32 секунди.

Георги и Йоан не се познават, никога преди това не са се срещали, не са се карали за спорт или момичета, нямат и общи познати.

След съдбоносната среща Георги издъхва, пронизан от острието на нож, а Йоан се превръща в "самотния бегач", търсен от полицията за убийството на момчето.

След разследване, продължило две години и половина, за днес беше насрочено т. нар. разпоредително заседание по делото срещу Йоан Матев, който бе задържан на 22 февруари т. г. Тъй като по време на престъплението е 17-годишен, максималното наказание, което може да получи, е 12 години затвор, ако вината му бъде доказана, пише "24 часа".

Поради липсата на сериозен мотив (петте лева, които ученикът носи у себе си, и личните му вещи са непокътнати) разследването на моменти изглежда обречено. Въпреки разлепените из училища снимки на "самотния бегач" никой не дава сериозни сведения за него в полицията.

Разплитането на убийството започва в края на 2016 г., след като съученичка на Йоан се среща с приятелката на Георги - Лора. Първата казва, че момчето от снимките, разпространени от полицията, много напомня на неин съученик.

Обвинителният акт срещу Йоан бе внесен в съда от прокурорите Зоя Мананска и Драгомир Янчев през ноември. Според написаното в него часове преди смъртта си, вечерта на 1 юни, Георги се вижда с приятелката си. Двамата се уговарят да се срещнат отново на следващия ден по обед. Часовете на момичето, което учи в Строителния техникум, приключвали в 11:30 ч заради насроченото тържество от 12 ч. Георги пък е втора смяна и занятията му в Търговско-банковата гимназия са от 13:30 ч.

На 2 юни момчето се събужда около 10 часа, провежда по месинджър няколко разговора и в 11 часа с метрото се отправя към Борисовата градина, където е срещата с Лора, пише прокуратурата. Слиза на спирка стадион "Васил Левски" и тъй като имало още минути до срещата му, отива на пейките до конната база. Мястото му е добре познато, защото там често играели карти с приятели.

Малко по-късно Георги изпраща съобщение на момичето, за да му каже, че го чака на пейките. Излизайки от училище в 11:42 ч, Лора му звъни и се разбират Георги да тръгне към нея, а тя да го чака пред гимназията.

Според прокуратурата по това време близо до пейките се намира и ученикът от 11-и клас в частното училище "Езиков свят" - тогава 17-годишният Йоан Матев. Той също често минавал през парка, защото почти всеки ден с по-малкия си брат Марсел тренират тенис в клуб "Васил Левски", между националния стадион и "Българска армия".

И на 2 юни братята отиват на тренировка от 10 до 12 ч. Йоан обаче не бил особено стриктен, понякога пропускал. Решил и че този ден няма да тренира, а ще се разхожда и обикаля района. Според прокуратурата, освен телефона у себе си носел и нож с острие 18,5 см. Йоан бил с черно яке, светлосини дънки, сини маратонки и раница на гърба.

Около 11:40 ч минава по алеята близо до конната база и вижда Георги, който седи на пейка в тревата. Въпреки че не се познават, Йоан се запътва към него. Разследващите смятат, че идеята му била да ограби момчето.

Точно тогава Георги приключва разговора с приятелката си. Часът е 11:43 ч и една секунда. Той става от пейката с намерението бързо да отиде до Строителния техникум.

Йоан обаче застава с лице пред него и силно забива ножа в гърдите на момчето с дясната ръка, пише в обвинителния акт. Острието пронизва детето отгоре надолу и отляво надясно.

Според разследващите уплашен, Йоан побягва към сградата на БНР. По пътя хвърля оръжието в шахта на 30 метра от мястото.

В 11:43 ч и 32 секунди Георги звъни на приятелката си. Казва й, че е наръган и я моли да му помогне. Той едва успява да каже, че се намира на пейките, които са една срещу друга. Остава на линия, но спира да говори и ляга по гръб на пейката.

Тичайки, за около минута Лора стига до мястото. Момичето държи телефона си в ръка, без да прекъсва връзката. То вижда приятеля си да лежи неподвижно. От устата му излизала бяла пяна и се опитвал да си поеме въздух.

Лора се обажда на тел. 112 и на майката на Георги от неговия телефон, който е на пейката. Идва Бърза помощ, но лекарите само установяват смъртта на момчето.

В 11:43 и 33 секунди Йоан влиза в обсега на охранителната камера, разположена до паркинга срещу БНР.

Към 12 ч той вече е пред Румънското посолство и се обажда на брат си Марсел. Казва му къде се намира, без да уточнява защо е точно там. После се връща до съблекалнята на кортовете. Тогава разказва на Марсел, че е наръгал едно момче, а ножа изхвърлил в шахта.

Около 13 ч вече е в "Езиков свят". Съученичка го вижда да прибира в раницата си черното яке и да си мие лицето. Според момичето поведението му било странно, изглеждал притеснен.

След този ден Йоан спира да ходи на училище. Появява се само, за да вземе бележника си в края на юни 2015 г. Още тогава на съучениците му им прави впечатление, че изглежда променен, само за няколко дни е напълнял.

Следващата му поява в училището е чак в началото на втория срок през февруари 2016 г. Тогава вече е съвсем различен - качил е доста килограми, стилът му на обличане е друг, характерът му - също. Бил свалил и снимките си от социалните мрежи.

След убийството полицията сваля записа от камерите и снимките на "самотния бегач" са разпространени в медиите и в училищата.

Според прокуратурата Йоан е разпознат от съучениците си, треньорите, момчетата, с които тренира. Те са разпитани след 2 декември 2016 г.

Йоан, който е задържан на 22 февруари т. г., отказва да говори по случая. В същия ден психолог от МВР беседва с брат му Марсел. Той разказва какво знае. От него разследващи научават и за шахтата. В нея е намерен несгъваем нож с черна пластмасова дръжка, назъбено от горната страна острие. На ножа е намерен косъм, който морфологично е сходен с косми, иззети за сравение от тялото на Георги.

Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см, а дръжката 3,5 см. То е покрито със засъхнала кал. Марсел си спомня, че Йоан купил ножа през 2014 г.

По всяка вероятност по време на делото по-малкият брат или ще откаже да свидетелства, защото като роднина законът му дава това право, или ще се отметне от показанията си.

От дадените от мобилните оператори данни, се установява, че телефонът на Йоан е в Борисовата градина от 9:57 ч. Като в 11:42 ч - минута преди убийството, е в клетка №01617, която обслужва района на стадион "Юнак". В обсега ѝ попада и пейката, на която е намерен Георги.

Аутопсията на момчето показва, че дължината на раната му е 3,5 см, а от нея започва раневи канал с дължина 13-14 см. Той минавал през левия дял на черния дроб, предната и задната стена на стомаха, горната част на десния бъбрек и достигал между втори и трети прешлен. Георги няма травми по главата, шията и краката. Причината за смъртта е засягането на жизненоважни органи и кръвозагуба.

При такова нараняване кръвозагубата и смъртният изход настъпват след няколко минути, казват лекарите.

Доказателствата са косвени, но при техния анализ водят до Йоан Матев, смятат прокурорите. Предстои съдът също да направи своя прочит.

На днешното разпоредително заседание по делото за убийството на Георги Игнатов бяха призовани Йоан Матев и неговите адвокати, включително и майка му - бившата журналистка Сребрина Гаджева. Тя също е защитник на сина си, тъй като законът ѝ дава това право. Призовки са получили още родителите на Георги и техните повереници.

Делото за убийството на 16-годишния тийнейджър обаче ще продължи на 20 февруари. На днешното разпоредително заседание трябваше да се обсъди дали има основания за прекратяване и връщане на делото, както и дали има допуснати процесуални нарушения. Причината за отлагането е, че адвокатката на Матев - Стояна Маркова, не беше редовно призована.

И въпреки че беше в залата, тя каза, че не е имала възможност да се запознае с обвинителния акт и да стикова защитната теза с клиента си и другите двама адвокати.

"При едно такова тежко време, при едно такова тежко дело е нормално принципно да се съблюдава правото на защита на подсъдимото лице и да се осигури възможност на всички адвокати. Затова винаги и честа практика е на съдилищата, когато се отлага делото за друга дата, тази следваща дата да бъде съобразена със служебните ангажименти", заявиха адвокати Виктор Попов и Иван Томов, цитирани от БНР.

"Много адвокати - единият зает на тази дата, другият на следващата дата. Тяхна воля. Ще тръгне делото.
В съдебната зала стана ясно, че родителите на Георги Игнатов са поискали да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители. Гражданските им искове по отношение на Матев са в размер на общо 400 хиляди лева", пък посочи прокурор Зоя Мананска.


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
8
 
! Отговори
333 преди 3 години
Факта,че крие лицето си е показателен,че *** е убиец.Честния ,невинен човек,ще излезе пред медии и съд спокойно ,с открито лице.Ако майка му поне 1%знае,че синът и е убиец-смърт да споходи цялото им семейство...../Досега каквото съм пожелал е ставало/
67
0
 
4
 
! Отговори
Vesi преди 3 години
В нашата България закона не е еднакъв за всички българи. За съжаление така наречените "кокошари"влизат на топло без никаква милост, а за убииство според мен с много изложени доказателства и факти няма справедливост... Ако все още се отлага делото птисъдата ще намалее, язък само за младото момче. Ако беше син на някой паралия и известен до сега да го бяхме забравили.... Обвиняемия....
66
0
 
0
 
! Отговори
dddd преди 3 години
Каква е истината за намерения косъм - от убитото дете или от обвиненото момче. С каква дължина ел Много е странно е като се имат предвид публикуваните от местопрестъплеението снимки.
65
1
 
24
 
! Отговори
С.В. преди 3 години
Я не говорете глупости, ДНК СЕ запазва години след смърта. Тук няма грешка. И сега богаташите започват да отлагат делото. Колкото адвокати са наели ако всеки път отлагат, убиецът ще остарее. Как ли щеше да се чувства майката на Йоан ако той беше на мястото на Георги. Ако този превилигирован богат пубертета не си плати, Георги няма да е единствената му жертва.
64
2
 
26
 
! Отговори
Teodor преди 3 години
Имаме безумна съдебна система. В нормална държава при толкова неоспорими доказателства този щеше да изгние в затвора, а тук делото ще се влачи с години и накрая ще го изкарат невменяем или ще го пуснат след 5-6 годинки на лек режим
63
0
 
36
 
! Отговори
Discovery преди 3 години
A бе къв изззрод требе да си за да носиш 30см нож в себе си бе??? Тва си е цело мачете... Отива до него и го намушква па и почти целия нож му вкарал??? Тва нормален човек не виждам как ще го направи... Ходил си видел го, оп я дай да го обера тоя???????? Побъркан психххопат...
62
3
 
25
 
! Отговори
Ст. преди 3 години
Доколкото разбирам Георги има баща.Зъб за чене око за две.
61
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наи-вероятно е виновен този,но полиция и следствие за пореден път не са си свършили професионално работата и сега фабрикуват улики.Нож,престоял в шахта година и половина и върху него косъм от убиеца не ми звучи сериозно
60
2
 
22
 
! Отговори
Азотчо преди 3 години
На 59: къде си видел в България тинейджъри се взимат дрога, камо ли да продават. Тва в България не може да се случи.. Ако не вярваш питай кой си искаш министър на силовото министерство.
59
2
 
54
 
! Отговори
Голям прос преди 3 години
Всеки си плаща гяволъка. В затвора и стига сте ни занимавали с тоя к.елеш.
58
3
 
63
 
! Отговори
Мотив преди 3 години
като тийнейджър ми се е случвало на няколко пъти да се спречкат с мен случайни хулиганчета на улицата, с единствената цел да се направят на големите бабаити. Тук ми се струва, че случаят е подобен, този момък се е опитал да си вдигне адреналина и, желано или не, е убил момчето от чист келешлък.
57
40
 
10
 
! Отговори
Недебилов преди 3 години
и убития и този са имали сделка за наркотици30 секносиш ли парите ненати тогаватова еи двамата са били престъпницикакво Ви правят на ***?било обирако беше обир щеше да го пребърка и да му вземе парите и телефонатака му е отмъстил за нежелание да се разплатиИначе са се скарали за това кой е по-голям писател Балзак или Джек Лондон
56
1
 
23
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
До Наивен Доста е охранен изрода за толкова дълъг престой в следствието ... само този факт е показателен в каква държава живеем. Видяхте ли статията в един вестник от Англия? Най-бедната и най-корумпираната държава !!!!
55
2
 
44
 
! Отговори
Варненка преди 3 години
А ако това *** е чуло, че Георги е казал на приятелката си по телефона, че я обича? Често разговорите между влюбени завършват така. И това го е подразнило? Гамените, расли с пари, а не с любов, завиждат на хората, които я имат! Ето ти мотив.(Имам 16г и наблюдавам внимателно тенденцията при младежите. Плашещо е положението)
54
40
 
8
 
! Отговори
Абориген преди 3 години
И една думичка не вярвам от цялата скалъпена история... Приближил се наругал го и заминал .. без да го попита нещо.. дори и "Давай парите" без да се скарат или сбият .. просто приближава убива и заминава... вярно че тук не останаха умни хора ама това е прекалено...
53
1
 
43
 
! Отговори
странна работа преди 3 години
""Причината за отлагането е, че адвокатката на Матев - Стояна Маркова, не беше редовно призована."""----------------E нали е невинен ???Защо тогава адокатите му правят всичко възможно да стои колкото се може повече в затвора - то не се криха за призовавания , не се криха за обвинителни актове и т.н Кой знае какво се чудят да измислят , къде да се плати или някаква врътка - че убав Иоанчо да се прибере вкъщи
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
!
51
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наградете брат му с медал за доблест!
50
0
 
62
 
! Отговори
Наивен преди 3 години
Ако аз бях пред съда и съм невинен, щях да застана с открито лице. Повече доказателства не са необходими, освен на печелбарите адвокати. Тези които с увъртания и законови хватки освобождават престъпници, да са вечно в Ада. Професия, професия, но къде е морала?
49
2
 
31
 
! Отговори
Тео преди 3 години
И да го умъртвят от бой справедливост няма да има. Ако бях на мястото на тейко му,нямаше да се стига до там две години да го търсят,че и ФБР да занимават.В момента в който си признае за ушите,в МВР и всичко от до.Ако не ще-ще му събират кокалите в Пирогов,и пак ще отиде в МВР.Този ресурс,който се отдели за този ке_леш се плаща от нашия джоб.Явно родителите му са оперирани от морал,но сега все е зле за тях.Ако влезе в кауша-булка,ако го освободят следващият на ред е брат му. Дрогата НЕ прощава!