31 секунди – фаталната среща на Георги с Йоан

Делото за убийството в Борисовата градина бе отменено за 20 февруари
Обновена: 28 дек 2017 16:46 | 28 дек 2017 16:45,
76
31 секунди – фаталната среща на Георги с Йоан
Снимка: архив, Булфото

За колко секунди може да се преобърне животът на десетки хора, да се прекършат 15-годишни деца, които, вместо да празнуват края на учебната година, отиват на погребението на своя приятел и съученик, един тийнейджър става подсъдим за убийство на дете. За 31 секунди.

Още по темата

Точно за толкова за първи и последен път до пейка в Борисовата градина се виждат 15-годишният ученик от Търговско-банковата гимназия Георги Игнатов и 17-годишният Йоан Матев, възпитаник на частното училище "Езиков свят".

Единствената им случайна среща е на 2 юни 2015 г. и продължава от 11,43 и една секунда до 11,43 ч и 32 секунди.

Георги и Йоан не се познават, никога преди това не са се срещали, не са се карали за спорт или момичета, нямат и общи познати.

След съдбоносната среща Георги издъхва, пронизан от острието на нож, а Йоан се превръща в "самотния бегач", търсен от полицията за убийството на момчето.

След разследване, продължило две години и половина, за днес беше насрочено т. нар. разпоредително заседание по делото срещу Йоан Матев, който бе задържан на 22 февруари т. г. Тъй като по време на престъплението е 17-годишен, максималното наказание, което може да получи, е 12 години затвор, ако вината му бъде доказана, пише "24 часа".

Поради липсата на сериозен мотив (петте лева, които ученикът носи у себе си, и личните му вещи са непокътнати) разследването на моменти изглежда обречено. Въпреки разлепените из училища снимки на "самотния бегач" никой не дава сериозни сведения за него в полицията.

Разплитането на убийството започва в края на 2016 г., след като съученичка на Йоан се среща с приятелката на Георги - Лора. Първата казва, че момчето от снимките, разпространени от полицията, много напомня на неин съученик.

Обвинителният акт срещу Йоан бе внесен в съда от прокурорите Зоя Мананска и Драгомир Янчев през ноември. Според написаното в него часове преди смъртта си, вечерта на 1 юни, Георги се вижда с приятелката си. Двамата се уговарят да се срещнат отново на следващия ден по обед. Часовете на момичето, което учи в Строителния техникум, приключвали в 11:30 ч заради насроченото тържество от 12 ч. Георги пък е втора смяна и занятията му в Търговско-банковата гимназия са от 13:30 ч.

На 2 юни момчето се събужда около 10 часа, провежда по месинджър няколко разговора и в 11 часа с метрото се отправя към Борисовата градина, където е срещата с Лора, пише прокуратурата. Слиза на спирка стадион "Васил Левски" и тъй като имало още минути до срещата му, отива на пейките до конната база. Мястото му е добре познато, защото там често играели карти с приятели.

Малко по-късно Георги изпраща съобщение на момичето, за да му каже, че го чака на пейките. Излизайки от училище в 11:42 ч, Лора му звъни и се разбират Георги да тръгне към нея, а тя да го чака пред гимназията.

Според прокуратурата по това време близо до пейките се намира и ученикът от 11-и клас в частното училище "Езиков свят" - тогава 17-годишният Йоан Матев. Той също често минавал през парка, защото почти всеки ден с по-малкия си брат Марсел тренират тенис в клуб "Васил Левски", между националния стадион и "Българска армия".

И на 2 юни братята отиват на тренировка от 10 до 12 ч. Йоан обаче не бил особено стриктен, понякога пропускал. Решил и че този ден няма да тренира, а ще се разхожда и обикаля района. Според прокуратурата, освен телефона у себе си носел и нож с острие 18,5 см. Йоан бил с черно яке, светлосини дънки, сини маратонки и раница на гърба.

Около 11:40 ч минава по алеята близо до конната база и вижда Георги, който седи на пейка в тревата. Въпреки че не се познават, Йоан се запътва към него. Разследващите смятат, че идеята му била да ограби момчето.

Точно тогава Георги приключва разговора с приятелката си. Часът е 11:43 ч и една секунда. Той става от пейката с намерението бързо да отиде до Строителния техникум.

Йоан обаче застава с лице пред него и силно забива ножа в гърдите на момчето с дясната ръка, пише в обвинителния акт. Острието пронизва детето отгоре надолу и отляво надясно.

Според разследващите уплашен, Йоан побягва към сградата на БНР. По пътя хвърля оръжието в шахта на 30 метра от мястото.

В 11:43 ч и 32 секунди Георги звъни на приятелката си. Казва й, че е наръган и я моли да му помогне. Той едва успява да каже, че се намира на пейките, които са една срещу друга. Остава на линия, но спира да говори и ляга по гръб на пейката.

Тичайки, за около минута Лора стига до мястото. Момичето държи телефона си в ръка, без да прекъсва връзката. То вижда приятеля си да лежи неподвижно. От устата му излизала бяла пяна и се опитвал да си поеме въздух.

Лора се обажда на тел. 112 и на майката на Георги от неговия телефон, който е на пейката. Идва Бърза помощ, но лекарите само установяват смъртта на момчето.

В 11:43 и 33 секунди Йоан влиза в обсега на охранителната камера, разположена до паркинга срещу БНР.

Към 12 ч той вече е пред Румънското посолство и се обажда на брат си Марсел. Казва му къде се намира, без да уточнява защо е точно там. После се връща до съблекалнята на кортовете. Тогава разказва на Марсел, че е наръгал едно момче, а ножа изхвърлил в шахта.

Около 13 ч вече е в "Езиков свят". Съученичка го вижда да прибира в раницата си черното яке и да си мие лицето. Според момичето поведението му било странно, изглеждал притеснен.

След този ден Йоан спира да ходи на училище. Появява се само, за да вземе бележника си в края на юни 2015 г. Още тогава на съучениците му им прави впечатление, че изглежда променен, само за няколко дни е напълнял.

Следващата му поява в училището е чак в началото на втория срок през февруари 2016 г. Тогава вече е съвсем различен - качил е доста килограми, стилът му на обличане е друг, характерът му - също. Бил свалил и снимките си от социалните мрежи.

След убийството полицията сваля записа от камерите и снимките на "самотния бегач" са разпространени в медиите и в училищата.

Според прокуратурата Йоан е разпознат от съучениците си, треньорите, момчетата, с които тренира. Те са разпитани след 2 декември 2016 г.

Йоан, който е задържан на 22 февруари т. г., отказва да говори по случая. В същия ден психолог от МВР беседва с брат му Марсел. Той разказва какво знае. От него разследващи научават и за шахтата. В нея е намерен несгъваем нож с черна пластмасова дръжка, назъбено от горната страна острие. На ножа е намерен косъм, който морфологично е сходен с косми, иззети за сравение от тялото на Георги.

Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см, а дръжката 3,5 см. То е покрито със засъхнала кал. Марсел си спомня, че Йоан купил ножа през 2014 г.

По всяка вероятност по време на делото по-малкият брат или ще откаже да свидетелства, защото като роднина законът му дава това право, или ще се отметне от показанията си.

От дадените от мобилните оператори данни, се установява, че телефонът на Йоан е в Борисовата градина от 9:57 ч. Като в 11:42 ч - минута преди убийството, е в клетка №01617, която обслужва района на стадион "Юнак". В обсега ѝ попада и пейката, на която е намерен Георги.

Аутопсията на момчето показва, че дължината на раната му е 3,5 см, а от нея започва раневи канал с дължина 13-14 см. Той минавал през левия дял на черния дроб, предната и задната стена на стомаха, горната част на десния бъбрек и достигал между втори и трети прешлен. Георги няма травми по главата, шията и краката. Причината за смъртта е засягането на жизненоважни органи и кръвозагуба.

При такова нараняване кръвозагубата и смъртният изход настъпват след няколко минути, казват лекарите.

Доказателствата са косвени, но при техния анализ водят до Йоан Матев, смятат прокурорите. Предстои съдът също да направи своя прочит.

На днешното разпоредително заседание по делото за убийството на Георги Игнатов бяха призовани Йоан Матев и неговите адвокати, включително и майка му - бившата журналистка Сребрина Гаджева. Тя също е защитник на сина си, тъй като законът ѝ дава това право. Призовки са получили още родителите на Георги и техните повереници.

Делото за убийството на 16-годишния тийнейджър обаче ще продължи на 20 февруари. На днешното разпоредително заседание трябваше да се обсъди дали има основания за прекратяване и връщане на делото, както и дали има допуснати процесуални нарушения. Причината за отлагането е, че адвокатката на Матев - Стояна Маркова, не беше редовно призована.

И въпреки че беше в залата, тя каза, че не е имала възможност да се запознае с обвинителния акт и да стикова защитната теза с клиента си и другите двама адвокати.

"При едно такова тежко време, при едно такова тежко дело е нормално принципно да се съблюдава правото на защита на подсъдимото лице и да се осигури възможност на всички адвокати. Затова винаги и честа практика е на съдилищата, когато се отлага делото за друга дата, тази следваща дата да бъде съобразена със служебните ангажименти", заявиха адвокати Виктор Попов и Иван Томов, цитирани от БНР.

"Много адвокати - единият зает на тази дата, другият на следващата дата. Тяхна воля. Ще тръгне делото.
В съдебната зала стана ясно, че родителите на Георги Игнатов са поискали да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители. Гражданските им искове по отношение на Матев са в размер на общо 400 хиляди лева", пък посочи прокурор Зоя Мананска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебелия нерез Марковски ще му отърве панделата , че и пари ще му платят на момчето. Поредният провален случай в родното МВР.
6
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Щатите биха му лепнали 50 години с оглед, че не е осъждан. Не знам как ще се води това убийство - предумишлено или непредумишлено. Ако е първото, тогава биха могли да го осъдят и на повече години.
5
1
 
49
 
! Отговори
prokurora преди 6 години
Тоя колкото и да го разнасят , няма да отърви панделата, само го пазят да не му сменят пола вътре !... но и това ще стане , *** гад! в САЩ щеше вече да е в газ-камерата.....мошенническото му семейство още го върти да го измъкне ...но нямааа ;)))! крадените пари ще отидат за рушвети по лакумите съдии... и нищо пак ще лежи докрай!
4
2
 
46
 
! Отговори
4 преди 6 години
Cамо 10 години да му дадът ,но в САЩ или Русия да "ИЗЛЕЖИ" присъдата ,а може и в Колумбия.
3
6
 
80
 
! Отговори
В шахта на 30 метра преди 6 години
Ножът е изхвърлен в шахта на 30 метра от мястото на убийството и полицията не може да го открие... да им вдигнем заплатите?
2
34
 
13
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Туй момче от снимката се е надъхало със западни червени комунистически филми, където дори да си преследван от полицията си герой и е искал да разиграва куките после да си качи селфито във червения комунистимески сайт на Зукърбърг. Комунистите от САЩ са виновни. и некачествената им дрога.
1
6
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя престъпник още ли не са го осъдили до живот . Да се благодари, че не е в нормална държава иначе отиваше на смъртна присъда.