След ухапване от пес, съдът присъди: 4550 лв. за детето!

През юли 2016-а Виктор бил нападнат от бездомно куче
28 дек 2017 07:50,
21
След ухапване от пес, съдът присъди: 4550 лв. за детето!
Снимка: архив, Булфото

Окръжният съд във Велико Търново постанови общината в старопрестолната ни столица да изплати 4550 лева обезщетение на семейството на малолетния Виктор К., който на 30 юли 2016 г. бил ухапан от бездомно куче в град Дебелец. Решението на магистратите е окончателно и е влязло в законна сила.

Преди близо година и половина детето, прибирайки се към дома, било последвано от няколко агресивни безстопанствени кучета, като едно от тях го нападнало и го ухапало в областта на лявата подбедрица. Кучето било голямо и без каишка на врата.

Детето се уплашило и със силно кървяща рана се прибрало в дома си. Родителите веднага го откарали в Спешното отделение във Велико Търново, където раната била обработена и поставена ваксина против тетанус. Наложило се да посети и Инфекциозно отделение, където била проведена ваксинация против бяс.

В резултат на ухапването детето преживяло болки и страдания, развило страх от кучета, притеснявало се да ходи само на училище. Наложило се и провеждането на консултация със психолог.

Ответникът по делото Община Велико Търново е оспорил предявения от родителите на пострадалото дете иск за 5750 лева с мотива, че не се установява безспорно, че ухапването е причинено от безстопанствено куче.

Назначената съдебно-психиатрична експертиза обаче показала, че симптомите в поведението и състоянието на детето предполагат, че травматичните му преживявания не са отзвучали и към момента са все още актуални и активни.

Затова магистратите осъждат община Велико Търново да заплати на семейството на пострадалия Виктор 4500 лв. неимуществени и 50 лв. имуществени вреди, както и сумата от 1167 лв., представляваща направени по делото разноски за държавна такса, възнаграждения за вещи лица и адвокатско възнаграждение.

Решението е обжалвано, но въззивната инстанция го е потвърдила и то вече е влязло в сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Jessy James преди 6 години
Защо в Швейцария,Австрия,Германия,Франция и др. Европейски държави няма улични ***? Но и приютите за тях са празни, най много по 2-3 и то предимно загубени, след това стопаните им си ги прибират. Сещате ли се какво им се случва ако до 15 дни никой не ги потърси? А тука разни мух*ли и гом*н***ри ги оплакват, но за потърпевшите хора нито дума нали.
18
1
 
3
 
! Отговори
Цивилизацията преди 6 години
До АнонименТук има няколко проблема:- защо има бездомни кучета ? Кой е виновен ... според мен общината !- Ако застреляш бездомно куче и т хванат ще ти вземат оръжието ... може и да те съдят !!!- Какво се е случило с това куче ? Вероятно нищо !!- Ако има справедливост а на практика няма в тази измекярска държава, съдиите да бъдат нахапани от кучета и след това да им изплатят по 4550 лева на всеки. Ако общината няма толкова пари със сигурност ще се намерят спонсори !!!!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубаво са ги осъдили. Но трябва да е от заплатите на общинарите. Преди много години и на мен ми се случи в студенстки град няколко изгладнели кучета ми се нахвърлиха в студена зимна вечер. Добре, че минаха две момчета и ми се притекоха на помощ. Едното куче буквално висеше на палтото ми. И досега ми е неприятно да си спомням....Имам куче сега, обаче си мисля , че румънският похват за решаване на проблема за една нощ се оказва по-добър от подържане на поколения мръзнещи, нещастни кучета.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако общината си върши работа, а именно да ограничава популацията на кучетата, то това нямаше да се случи.Ама нали всяка година една кошница пари отива в разни организации които ги броят вместо да ги прибират....
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на търновци. Всеки от вас ще участва в изплащането на обезщетението. Общината не печата пари и ще ги вземе от вашите данъци. "Ухапан" общинар няма, няма да има и мерки. До следващия подобен случай.
14
2
 
4
 
! Отговори
7+ преди 6 години
А ако беше питбула на някоя батка, щеше ли да има присъда? За един приятел питам.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живота е приключение, всеки трябва да се пази.
12
10
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Като бях малък също ме ухапа къче. Тогава баща ми каза ''юнак без рана няма'' и ми взе куче. Сега е по-сложно - психиатри, съдилища, вестници......
11
8
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Кучетата са като хората - има гладни и зли, има доволни и спокойни. Нравът на кучкарите ще го познаете по кучетата им. Слава богу, че престъпленията на кучетата са хиляди пъти по-малко от тези на хората.
10
1
 
14
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Обичам кучетата. Но не мога да приема, че в 21 век, 2018 г. почти, трябва да се разхождам, оглеждайки се за злобни кучета по улиците. Срам е за тази държава и за народ, който имал самочувствието на интелигентна нация. Ако бяхме, щяхме да сме Швейцария.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има няколко кучета и проблемът е че ги хранят и те започват да развиват инстинкт за собственост и да "пазят" определени пространства и то точно в самият център на Дебелец, където излизат майки с малки деца да си лафят на спокойствие че нама да ги прегази някой.
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по човеконенавистни хора от кучкарите, вижте им форумите каква злоба и омраза струй от тях
7
18
 
5
 
! Отговори
До 5 и 6 преди 6 години
Който мрази хората, мрази и животните. Който обича хората, обича и животните.Това е всеизвестен факт.Безстопанствено куче - ако 5 и 6 (това е един човек) си го беше взел да си го гледаш в къщи, нямаше да ухапе детето.
6
7
 
38
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Когато се осъди нагъл кучелюб и няма пари да плати обезщетението, конфискация на имуществото и разпродажба. Тогава една ***::Стия няма да видите свободно са се разхожда и цвъка тортички пи парковете и улиците.
5
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава да е минималната глоба за тези Откачалници които гледат големи и лоши кучета, питбули и ротвайлери, когато ги пускат свободно. От тази сума нагоре да се налага на всеки кучелюб. Това са болни хора, с извратена психика, имащи в миналото си извършени гадости, които гледат да потиснат с някаква необяснима любов към кучетата. Нищо против животните, но те не могат да са по-важни от хората и здравето им.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само вързана тенекия по опашката може да окроти този звяр !!!
3
0
 
47
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Браво на адвоката (ищеца) за постигнатия резултат. В България това единствения начин да постигнеш промяна в правилната посока.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И хората около света все още вярват, че българите дори и кучетата ги не ядат???
1
2
 
29
 
! Отговори
Skunkw преди 6 години
Къде е сега зоополицията??